Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Woningwaarde

De waarde van een woning is afhankelijk van diverse factoren. We leggen je uit hoe de waarde van een woning tot stand komt en wat je kunt doen om deze te verhogen.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Waarde is een combinatie van factoren

De waarde van een woning is afhankelijk van een aantal factoren: het oppervlak van de woning, het oppervlak van het perceel, de onderhoudsstaat van de woning, de locatie van de woning én de stand van de huizenmarkt.

De woningwaarde is zodoende altijd in beweging. Jij hebt hier deels invloed op als woningeigenaar, en deels ligt het geheel buiten jouw controle. Omdat de woningwaarde doorlopend verandert, is het goed om op de hoogte te blijven.

Waardebepaling levert inzicht

De enige manier om nauwkeurig vast te stellen wat een woning waard is, is via een lokale, ervaren verkoopmakelaar. Er bestaan ook online tools, maar die zijn vrijwel altijd (zeer) onnauwkeurig.

Als je een gratis waardebepaling aanvraagt, dan komt een makelaar kosteloos bij je thuis. Samen doorlopen jullie de woning, waarna de makelaar een concrete waarde noemt. Dit is geen taxatie, maar een informele waardeinschatting, zodat jij goed kunt bepalen of verkoop op dit moment voor jou interessant is.

Een gratis waardebepaling is zodoende ideaal als je op dit moment twijfelt verkoop, of als je bijvoorbeeld wilt weten wat je huidige aankoopmogelijkheden zijn voor een eventueel andere woning. Ons advies is om altijd meerdere makelaars om een waardebepaling te vragen.

Wat is mijn huis waard?

We maken het eenvoudig om direct een gratis waardebepaling aan te vragen bij één of meerdere makelaars. Zo krijg je een nauwkeurig beeld van de waarde van je woning. Als je verkoop overweegt, is dit een ideaal startpunt voor oriëntatie.

Als je een gratis waardebepaling aanvraagt bij meerdere makelaars, krijg je een zeer volledig beeld. Je ontdekt daarmee ook de mogelijke verschillen tussen makelaars.

Waardebepaling aanvragen

Wat bepaalt de waarde?

Woningoppervlak

Hoe meer bewoonbare vierkante meters, hoe meer je woning waard is. Door het oppervlak van de woning te vermenigvuldigen met de gemiddelde verkoopprijs per m2 in jouw directe omgeving, krijg je een ruw eerste beeld.

Perceel

Datzelfde geldt voor de grond rondom je woning. Een groter perceel is meer waard. De daadwerkelijke waarde van de grond wordt bepaald door de locatie van de woning.

Onderhoudsstaat

Een nette woning die actief onderhouden is, is aanzienlijk meer waard dan een woning die in slechte staat verkeert. Het aanpakken van achterstallig onderhoud is altijd waardevermeerderend. De staat van de keuken en badkamer wegen beiden zwaar.

Locatie

De locatie van de woning speelt een grote rol bij de woningwaarde. De ligging, de toegang tot voorzieningen, de verbondenheid met uitvalswegen, etc. zijn allemaal factoren die een rol spelen.

Stand van de woningmarkt

De overkoepelende factor is het tijdsbeeld: als woningprijzen aan het stijgen zijn, dan is jouw woning vanzelfsprekend ook in waarde aan het toenemen. Is de markt aan het dalen? Dan is een daling van de waarde van jouw woning onvermijdelijk.

Tips voor waardeverhoging?

Ben je van plan om je woning te verkopen en wil je eerst nog de waarde van je woning verhogen, zodat je de maximale verkoopprijs behaalt? Dan is het verstandig om een ervaren makelaar om concrete tips te vragen.

Met een gratis verkoopadviesgesprek komt de makelaar bij je thuis en lopen jullie samen door de woning. De makelaar geeft aan wat je nog eventueel zou kunnen aanpakken of verbeteren om de maximale woningwaarde te behalen.

Direct aanvragen

Snelle fixes in huis

Kleine handelingen die het verschil kunnen maken

Er zijn diverse kleinere handelingen die gezamenlijk een groot verschil kunnen maken in beleving voor potentiële kopers. Een nette uitstraling is altijd waardeverhogend.

Kitwerk vervangen waar nodig

Een nieuwe kitrand geeft een frisse en verzorgde uitstraling aan een verouderde badkamer of keuken.

De kozijnen schilderen

Het kan een redelijke klus zijn, maar geschilderde kozijnen zorgen voor een aantrekkelijke eerste indruk van de woning.

De tuin aan kant maken

Een verzorgde tuin zorgt voor een nette uitstraling. Simpelweg het kleine onderhoud kan al een heel verschil maken.

Meer informatie over woningwaarde

Wij hebben inmiddels meerdere artikelen over woningwaarde gepubliceerd. Deze artikelen hebben als doel om jou als aanstaande woningverkoper zo goed mogelijk te informeren over alles waar je rekening mee moet houden.

Heb je plannen om je huis te verkopen?

Een goed beeld krijgen van de woningwaarde is een belangrijke stap. Wij hebben alle stappen van het verkooptraject op een rijtje gezet: ideaal als je aan het oriënteren bent. Bekijk direct het interactieve stappenplan voor jouw woning.

Bekijk het stappenplan
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen