Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Wat is mijn huis waard?

Wat is mijn huis waard?

Wil jij je huis misschien verkopen? Lees onze handige tips om snel en nauwkeurig te bepalen hoeveel je woning waard is.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Bij een verkoop van je huis zijn er veel keuzes die je moet maken. Eén daarvan is het bepalen van de vraagprijs.

De juiste vraagprijs is belangrijk voor een vlotte verkoop van je woning. Vraag je te veel, dan schrik je potentiële kopers af. Vraag je te weinig, dan doe je jezelf financieel tekort.

Wat is mijn woningwaarde?

Het is belangrijk om eerst de waarde van je huis te bepalen. Deze waarde is de actuele marktwaarde die je woning bij verkoop kan opleveren.

Je kunt zelf een waardebepaling doen via online tools, maar die zijn vaak onnauwkeurig. Beter is het daarom om een waardebepaling te laten uitvoeren door een makelaar. Dat is bovendien gratis.

Pijl Direct gratis je woningwaarde bepalen?

Wat bepaalt de waarde van mijn woning?

Er zijn verschillende zaken die de waarde van je woning beïnvloeden. Op de meeste van deze factoren heb je zelf geen invloed, op andere wel.

1). De locatie

Op de locatie van je huis heb je geen invloed:

 • Ligt je huis aan de rand van een weiland met vrij uitzicht, of staat het midden in het centrum van een drukke stad?
 • Zijn er veel of juist weinig diensten in de buurt zoals winkels, scholen en zorg?
 • Is de plaats goed bereikbaar via toegangswegen?
 • Wat is de gemiddelde woningwaarde van gelijkwaardige huizen in de buurt?

Weetje: Met al deze vragen en nog veel meer houdt een makelaar rekening bij het bepalen van de woningwaarde. Gratis online tools doen dit niet.

2). De woonoppervlakte

Woningen met veel woonoppervlak zijn over het algemeen meer waard dan kleinere woningen. Dat is logisch, want een groot huis levert de koper meer bruikbare ruimte op.

Tot op zekere hoogte heb je zelf invloed op het woonoppervlak:

 • Bouw bijvoorbeeld de zolder of een (deel van de) garage om tot woonruimte
 • Plaats een dakkapel op een donkere zolderkamer, zodat je meer daglicht en ventilatiemogelijkheden hebt
 • Laat een serre aanbouwen om het wooncomfort en woonoppervlak te vergroten

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waardevermeerderende maatregelen. Benieuwd wat je zelf nog meer kunt doen?

In een gratis verkoopadviesgesprek (standaard inbegrepen bij een gratis waardebepaling) kan een makelaar je informeren over de beste opties om jouw woningwaarde te vergroten.

3). Het type woning

Het type huis waarin je woont, heeft ook invloed op de prijs die je kunt vragen. Vaak heeft dit te maken met factoren als woonvoorkeuren, wooncomfort of een combinatie.

Zo is een gezinswoning over het algemeen meer waard dan een appartement. Net zoals een vrijstaand huis bij verkoop meestal meer oplevert dan een rijtjeswoning.

4). De staat van onderhoud

Als verkoper heb je invloed op de onderhoudsconditie van je woning. Is jouw huis in een slechte staat van onderhoud en moet er veel aan gebeuren om het leefbaar te maken?

Dan kost dit een potentiële koper veel geld. Hierdoor daalt de bereidheid een goede verkoopprijs te betalen. Er is immers extra budget nodig voor het opknappen van de woning.

Naast verborgen gebreken zit onderhoud bijvoorbeeld ook in schilder- of stucwerk. Zit de woning niet meer netjes in de verf, dan kan het lijken alsof deze slecht onderhouden is - terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Tip: Tijdens een verkoopadviesgesprek geeft een makelaar jou tips over het verkoopklaar maken van je huis. Hierin komen ook onderhoud en styling van de woning aan bod.

5). Het energielabel

Hoe beter het energielabel, des te comfortabeler en energiezuiniger je woning is. Een goed energielabel heeft dus een positief effect op de verkoopprijs. Ook op dit aspect heb jij als woningeigenaar invloed.

Sinds 2015 is het tonen van een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Heb je geen definitief energielabel, dan riskeer je een boete van €435.

Voor het opstellen van een definitief energielabel schakel je een erkend energieadviseur in. Deze inspecteert jouw woning en stelt een energielabel vast dat 10 jaar geldig is. Ook ontvang je een rapport met tips en voorbeelden voor het energiezuiniger maken van je huis.

Let op! De kosten voor een energieadviseur variëren gemiddeld tussen de €250 en €400. Vergelijk daarom altijd energieadviseurs voor het voordeligste aanbod.

Pijl Wil jij jouw energielabel voordelig aanvragen?

6). De referentiewoningen

Referentiewoningen zijn vergelijkbare huizen die recent in de buurt zijn verkocht. De verkoopprijzen van deze huizen zeggen globaal iets over de prijs die jouw woning kan opleveren.

Weetje: Referentiewoningen kunnen qua type, bouwjaar en woonoppervlak op jouw woning lijken. Van binnen kunnen huizen echter sterk verschillen. Houd hier rekening mee bij het beoordelen van prijsverschillen.

Hoe kan ik zelf de waarde van mijn woning bepalen?

Wil je zelf snel de waarde van je woning schatten, kijk dan met name naar de populariteit en verkoopprijs van vergelijkbare woningen in jouw regio.

Staan er in jouw buurt veel huizen te koop en worden deze snel verkocht tegen een goede prijs? Ook jij kunt dan waarschijnlijk een goede prijs vragen voor jouw woning.

Tip: Hoe groter de vraag, des te hoger te verkoopwaarde. Misschien gaan potentiële kopers zelfs tegen elkaar opbieden. Dit maakt het belangrijk om een vraagprijs te kiezen die past bij je woningwaarde, maar stimuleert om te bieden.

Waarom je huiswaarde laten bepalen door een expert?

De meest nauwkeurige vorm van waardebepaling is een taxatie. Een waardebepaling door een makelaar komt hier het dichtst bij in de buurt, maar kost je in tegenstelling tot een taxatie geen honderden euro's.

Sterker nog: een waardebepaling is geheel gratis en vrijblijvend. De makelaar inspecteert hierbij de woning en kijkt naast globale kenmerken zoals type en ligging ook naar de unieke kenmerken van jouw huis. Denk aan:

 • De isolatie van het dak
 • De badkamer die is gerenoveerd
 • De nieuwe keuken die is geplaatst
 • De serre die is aangebouwd
 • Vele andere individuele huiskenmerken

Naast een vrijblijvende waardebepaling geeft de makelaar je ook gratis verkoopadvies. Zo geeft hij direct toepasbare tips waarmee je de eerste indruk bij potentiële kopers kunt verbeteren én helpt hij je om de ideale vraagprijs voor je woning te bepalen.

Veelgestelde vragen

Je kunt de waarde van je woning schatten met gratis tools op internet, maar deze zijn niet nauwkeurig. Een taxatie is dat wel, maar kost je honderden euro's. Het beste is daarom om de waarde van je woning te laten vaststellen door een verkoopmakelaar tijdens een gratis waardebepaling.

De waarde van jouw huis verhogen doe je door advies in te winnen bij een expert. Met gratis verkoopadviesgesprek adviseert een makelaar je over waardevermeerderende maatregelen. Dit kan variëren van energiebesparende maatregelen tot een likje verf of groter onderhoud.

Het is altijd verstandig je energielabel te verbeteren. Dit is vooral nuttig als je label E, F of G hebt. Dit verbetert je wooncomfort, verhoogt de waarde van je woning en verlaagt je energierekening.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen