Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: BlogMakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Huis verkopen: kosten

Het verkopen van je huis brengt kosten met zich mee. Makelaars rekenen in Nederland in juni 2024 gemiddeld 1,09% courtage ofwel €4.709 aan makelaarskosten. Daarnaast zijn er overige kosten. We leggen je alle kosten uit.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Kosten bij verkoop van een huis

Bij verkoop van je huis krijg je te maken met de volgende kosten (update juni 2024):

Kosten bij verkoop In euro's
Makelaarskosten (o.b.v. woningwaarde 432.000 euro) €4.709
Verkoopstyling en onderhoud €2.205
Energielabel aanvragen €300
Notaris (doorhalen hypotheek) €345
Totale gemiddelde kosten bij verkoop €7.559

Tip: wist je dat je op deze kosten tot duizenden euro's kunt besparen? Vergelijk direct de kosten van makelaars en energieadviseurs via ons gratis stappenplan.

Bespaar nu met vergelijken

Makelaarskosten

Een makelaar ontzorgt je van A tot Z bij de verkoop van je huis. Hiervoor rekent de makelaar kosten, die gebaseerd zijn op een courtage of vast tarief. Ook kan een makelaar opstartkosten of intrekkingskosten in rekening brengen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde makelaarskosten bij verkoop:

Courtage

De courtage is een percentage van de verkoopopbrengst van je woning. In Nederland is de gemiddelde courtage 1,09% (update juni 2024). Bij een gemiddelde verkoopopbrengst van €432.000 komt dit neer op €4.709 aan makelaarskosten.

Weetje: Een courtage is eerlijk voor zowel de makelaar als verkoper. Verkoopt de makelaar jouw huis tegen een hogere prijs, dan is ook zijn beloning hoger. Deze kosten verdien jij als verkoper weer ruimschoots terug door de hogere verkoopopbrengst van je woning.

Courtage makelaars per stad in Nederland

De courtage van makelaars kan per stad en regio verschillen. Daarom wil je courtages van makelaars niet alleen landelijk, maar ook op lokaal niveau met elkaar vergelijken.

Dit zijn de gemiddelde makelaarscourtages in verschillende steden in Nederland:

Makelaars in stad Courtage
Amsterdam 1,15%
Eindhoven 1,09%
Rotterdam 1,13%
Enschede 1,05%
Den Haag 1,12%
Arnhem 1,10%

Direct kosten van makelaars in jouw buurt vergelijken?

Ja, ik wil vrijblijvend tarieven opvragen

Courtage makelaars per huizenprijs in Nederland

Er is nog een factor die de makelaarscourtage beïnvloedt. Makelaars vragen voor goedkopere huizen namelijk vaak een hogere courtage. Andersom rekenen ze voor duurdere huizen juist een lagere courtage. Hoe zit dat precies?

Vrijwel elke makelaar heeft een minimumtarief waarvoor hij aan de slag gaat. Bij een lage courtage én een kleine woning zou de makelaar dit tarief niet halen. Daarom rekenen makelaars voor kleinere huizen doorgaans een hogere courtage.

Dit zijn de gemiddelde courtages op basis van de prijsklasse van woningen in Nederland:

Huizenprijs Courtage In euro's
Tot €150.000 1,61% €2.415
Tot €250.000 1,25% €3.125
Tot €350.000 1,16% €4.060
Tot €450.000 1,11% €4.995
Vanaf €450.000 1,05% €5.775

Belangrijk om te weten

Je krijgt de beste prijs door makelaars uit te nodigen

Een makelaar die jouw woning heeft gezien, stelt bijna altijd een lagere courtage voor dan een makelaar die je woning niet gezien heeft. Het loont dus om makelaars thuis uit te nodigen voor een offerte.

Nodig altijd meerdere makelaars uit

De beste manier om een goede prijs te krijgen, is door meerdere makelaars uit te nodigen. Los van het vergelijkingsmateriaal dat het jou oplevert, krijg je zo meestal de scherpste prijs.

Tip: ga voor een volledige vergelijking

Bij een volledige vergelijking krijg je een goed beeld van de kosten per makelaar. Ook ontdek je welke makelaars het beste bij jouw situatie en wensen passen én welke makelaars het meeste opleveren.

Vast tarief

Er zijn ook makelaars die werken op basis van een vast tarief. Makelaars die werken met een vast tarief kosten in Nederland gemiddeld €3.750 (update juni 2024).

Een vast tarief is gunstig als je vooraf zekerheid wilt over de kosten bij verkoop van je huis. Je bent dan verzekerd van een all-in prijs en komt later niet voor verrassingen te staan.

Het voordeel van een makelaar op basis courtage is dat die makelaar veel motivatie heeft om je huis voor de hoogste prijs te verkopen; zijn beloning is dan immers hoger.

Tip: Je woningwaarde is bepalend voor de vraag of een courtage of een vast tarief in jouw geval gunstig is. Daarom is een gratis waardebepaling altijd slim.

Opstartkosten

Bij het verkopen van een huis maakt de makelaar ook zelf kosten. Naast zijn tijd investeert hij bijvoorbeeld in een fotograaf en maakt hij een professionele brochure. Daarnaast plaatst hij je huis op Funda en betaalt hij hiervoor kosten.

Al deze kosten die de makelaar maakt voor het opstarten van de verkoop, heten samen ook wel opstartkosten. Gemiddeld rekenen Nederlandse makelaars €400 tot €500 aan opstartkosten.

Bij opstartkosten zijn er 3 mogelijkheden:

1) Sommige makelaars verrekenen de opstartkosten in hun courtage. Je merkt hier als verkoper niets van, maar betaalt na verkoop een iets hogere courtage.

2) Andere makelaars kiezen ervoor om de opstartkosten al vóór verkoop te factureren. Dit kan zich in theorie vertalen naar een iets lagere courtage.

3) Veel makelaars kiezen voor een middenweg: je betaalt de opstartkosten vooraf, maar na afronding van de verkoop trekt de makelaar de opstartkosten af van zijn courtage.

Weetje: Makelaars die opstartkosten vooraf factureren, doen dit om zichzelf te beschermen. Trek jij de verkoopopdracht immers in voordat de woning is verkocht? Dan lijdt de makelaar financieel verlies, omdat hij al voor honderden euro's aan werkzaamheden heeft verricht.

Tarieven van makelaars vergelijken

Intrekkingskosten

Zoals gezegd zijn er ook makelaars die de opstartkosten niet vooraf factureren. Deze makelaars kunnen ter compensatie kosten doorberekenen als je de verkoopopdracht voortijdig intrekt. Deze kosten staan ook wel bekend als intrekkingskosten.

De intrekkingskosten die je betaalt bij intrekking van een verkoopopdracht bedragen gemiddeld €750.

Full-service makelaar vs internetmakelaar

Een lokale verkoopmakelaar is meestal een full-service makelaar. Dit betekent dat de makelaar je ontzorgt bij de gehele verkoop van je huis. Zo neemt hij je de promotie, bezichtigingen, onderhandelingen en opstellen van de koopovereenkomst uit handen.

Naast full-service makelaars zijn er ook internetmakelaars. Een internetmakelaar laat je het meeste werk bij het verkopen van je huis zelf doen. Hij regelt alleen de onderhandelingen en bijvoorbeeld ook het plaatsen van je huis op Funda.

Hierdoor is een internetmakelaar goedkoper dan een full-service makelaar. Een internetmakelaar werkt op basis van een vast tarief en kost gemiddeld €1.350 (update juni 2024). Hij berekent zijn kosten altijd vooraf, ongeacht of hij je huis weet te verkopen.

Let op! Een internetmakelaar:

- Werkt op afstand en mist lokale marktkennis
- Voert geen gratis waardebepaling van je woning uit
- Heeft hierdoor een minder maatwerk verkoopstrategie
- Is minder goed of slecht bereikbaar voor communicatie
- Laat je het meeste werk bij verkoop zelf doen

Voor verreweg de meeste woningverkopers is een full-service makelaar dan ook de beste keuze.

Vergelijk tarieven van full-service makelaars

Wat levert een makelaar op?

De verkoopprijs is belangrijker dan de makelaarskosten

Onze belangrijkste tip op het gebied van kosten: kijk naar wat een makelaar oplevert. Een hoge verkoopprijs levert meestal meer winst op dan je aan makelaarskosten kunt besparen.

Rekenvoorbeeld

Makelaar 1 rekent 1% courtage en verkoopt jouw woning voor €200.000. Deze makelaar kost jou €2.000 en levert een nettoresultaat op van €198.000 bij verkoop.

Makelaar 2 rekent 1,3% courtage en verkoopt jouw woning voor €220.000. Deze makelaar kost jou €2.860 en levert een nettoresultaat op van €217.140 bij verkoop.

Makelaar 2 kost netto €860 meer, maar levert €19.140 meer op op jouw bankrekening bij verkoop.

Vergelijk de verwachte verkoopprijzen

Iedere makelaar schat de verkoopprijs verschillend in. Vergelijk daarom de verwachte verkoopprijzen per makelaar met een volledige vergelijking van makelaars.

Verkoopstyling en onderhoud

Belangrijk bij verkoop zijn het onderhoud en de styling van je huis. Na de makelaar hebben deze factoren de meeste invloed op de verkoopprijs van een woning. Huizen met een goede onderhoudsconditie en styling leveren gemiddeld €25.920 meer op.

Onderhoud bij huis verkopen: wat zijn de kosten?

Het onderhoud van een gemiddeld huis in Nederland kost €300 per maand ofwel €3.600 per jaar. Voer je dit onderhoud als huiseigenaar trouw uit, dan zul je voor verkoop weinig onderhoudskosten hoeven maken.

In de praktijk stellen veel huiseigenaren onderhoudsklusjes uit. Dit maakt het uitvoeren van klein onderhoud voor verkoop meestal nodig om het huis aantrekkelijker te maken voor kopers. Denk hierbij vooral aan kleine reparaties en herstellingen.

Voorbeelden van klein onderhoud zijn het vervangen van de laminaatvloer op zolder, het dichten van gaten in muren, het vastzetten van deurkrukken, het oliën van scharnieren en het vervangen van de wc-bril. Dit soort kleine kosten tellen op tot gemiddeld €1.375.

Achterstallig onderhoud

Bij structureel te weinig onderhoud kan er schade aan een huis ontstaan. We spreken dan ook wel van achterstallig onderhoud. Dit hoeft niet van toepassing te zijn op jouw woning, maar met name bij oudere huizen is de kans op achterstallig onderhoud groter.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor achterstallig onderhoud per bouwjaar en type woning:

Type huis B.j. na 1980 B.j. na 1950 B.j. voor 1950
Tussenwoning €4.700 €10.600 €15.400
2-onder-1-kap €5.600 €14.300 €19.800
Hoekwoning €5.100 €13.400 €18.700
Vrijstaand €9.200 €22.300 €27.900
Appartement €2.900 €5.400 €8.100

Scroll tabel voor meer informatie

Achterstallig onderhoud kan problemen veroorzaken zoals serieuze daklekkage of vergevorderde houtrot in kozijnen. Deze problemen waren te voorkomen geweest door scheuren in dakpannen of beginnende houtrot tijdig aan te pakken.

Gemiddeld levert achterstallig onderhoud kosten op van €10.227. Hierdoor moet je als verkoper kiezen: je betaalt deze kosten zelf of accepteert een (veel) lagere prijs bij verkoop. Een makelaar kan je wijzen op het (achterstallig) onderhoud in jouw woning.

Wil je inzicht in de waarde en de onderhoudsconditie van jouw huis?

Vraag een gratis waardebepaling aan


Tip: Voor het herstellen van achterstallig onderhoud kun je subsidie krijgen van de overheid. Op landelijk niveau gaat het om subsidie voor energiebesparende maatregelen. Op gemeentelijk niveau zijn er speciale potjes voor achterstallig onderhoud, woningverbetering en vergroening. Doe navraag bij je eigen gemeente voor meer informatie.

Verkoopstyling bij huis verkopen: wat zijn de kosten?

Verkoopstyling maakt een enorm verschil voor je kansen op een snelle en winstgevende verkoop. Met enkele simpele aanpassingen kun jij je huis er aantrekkelijker laten uitzien en hierdoor voor (tien)duizenden euro's meer verkopen.

Voorbeelden van verkoopstyling zijn het verven van muren, het toevoegen van meubels en accessoires, het herindelen van kamers en het opruimen van het huis. Hierbij wil je de styling zoveel mogelijk afstemmen op de beoogde doelgroep. Gemiddeld kost dit je €830.

Professionele verkoopstyling

Wil je het maximale halen uit de verkoop van je huis? Dan kun je professionele verkoopstyling overwegen. Een professionele stylist ziet meer dan jijzelf en voert hierdoor ingrijpender veranderingen door die zichzelf vaak terugverdienen bij verkoop.

Professionele verkoopstyling zorgt dat de beste kanten van je huis naar voren komen bij kopers. De stylist maakt gebruik van interieurstyling, (natuurlijk) licht, ruimtelijke indeling, kleur en woonaccessoires om je woning eigentijds, warm en comfortabel te laten aanvoelen.

Met gemiddelde kosten van €4.120 is professionele verkoopstyling een serieuze investering. Wel is het rendement op deze investering gemiddeld meer dan 340%. Hierdoor is de kans groot dat je de kosten voor verkoopstyling bij verkoop ruimschoots terugverdient.

Nog meer feitjes over professionele verkoopstyling:

- Professionele verkoopstyling kost gemiddeld €36 per vierkante meter woonoppervlak incl. BTW (bij huizen tot maximaal 150 m2).

- Professionele verkoopstyling kost minder dan 1% van de verkoopprijs. Dit terwijl de verkoopprijs van slecht gestylede huizen vaak (tien)duizenden euro's lager ligt.

- Huizen die door een professionele verkoopstylist onder handen zijn genomen, leveren gemiddeld 8% ofwel €34.560 meer op.

- Gemiddeld zijn er meer bezichtigingen en bieden kopers 10% tot 15% meer bij het eerste bod op een professioneel gestylede woning.

- €100 investeren in verkoopstyling heeft meer effect op de snelheid van verkoop dan de verkoopprijs met €1000 verlagen.

- Huizen die langer dan 18 maanden te koop staan, worden na professionele verkoopstyling gemiddeld binnen 3 maanden verkocht.

Energielabel aanvragen

Een geldig energielabel is verplicht bij het verkopen van je huis. Je kunt een energielabel alleen aanvragen via een erkend energieadviseur. Gemiddeld kost het aanvragen van een geldig energielabel je €300.

Het is verstandig om de aanvraag van een energielabel tijdig te regelen. Het label is liefst 10 jaar geldig, waardoor je het nu al kunt aanvragen als je je huis over een tijd wilt verkopen. Ook kun je voor een hogere verkoopprijs overwegen om je energielabel te verbeteren.

Heb je bij verkoop van je huis geen geldig energielabel? Dan kun je potentiële kopers afschrikken en betaal je als particulier een boete van €450. Daarnaast moet je het energielabel alsnog verplicht aanvragen.

Let op: De kosten voor een energielabel variëren tussen de €225 en €390 (update juni 2024). Dit maakt het altijd verstandig om de kosten van energieadviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk hier direct gratis de kosten van energieadviseurs bij jou in de buurt.

Vind en vergelijk energieadviseurs

Notaris (doorhalen hypotheek)

Heb jij je huis eenmaal verkocht? Dan betaal je met de verkoopopbrengst je huidige hypotheek af. Je moet de afbetaalde hypotheek vervolgens ook royeren. Dit betekent dat je deze 'doorhaalt' ofwel uitschrijft uit het Kadaster.

Alleen een notaris kan de hypotheek royeren. Hij stelt dan een akte van royement op waarmee de oude hypotheekakte wordt uitgeschreven uit het Kadaster. De kosten voor het doorhalen van de hypotheek zijn gemiddeld €310.

Weetje: Royeren is alleen verplicht als je de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. Wil je voor aankoop van een nieuw huis een hypotheek afsluiten bij dezelfde geldverstrekker? Dan kun je de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster nog gebruiken.

Welke kosten bij verkoop zijn aftrekbaar?

De meeste kosten bij het verkopen van je huis zijn helaas niet aftrekbaar. Een uitzondering hierop zijn de kosten voor het doorhalen van de hypotheek. Deze kun je aftrekken van de inkomstenbelasting over het jaar dat je de hypotheek hebt geroyeerd.

Doordat de meeste kostenposten bij verkoop niet aftrekbaar zijn, is het nóg belangrijker om de kosten van aanbieders te vergelijken. Hiermee bespaar je honderden tot wel duizenden euro's - meer nog dan je zou besparen als de kosten wél aftrekbaar waren.

Wat kost het verkopen van mijn huis?

Bij het verkopen van je huis doorloop je diverse stappen: van het regelen van een energielabel tot de keuze voor een makelaar. Op diverse punten kun je kosten besparen door het slim aan te pakken. Door middel van een stappenplan zorg je dat je de verkoop zo overzichtelijk mogelijk aanpakt.

Bekijk het stappenplan en vergelijk

Meer informatie over kosten bij verkoop

Met veel zorg hebben wij meerdere artikelen geschreven over de kosten van een huis verkopen. Deze informatie houden we telkens zo actueel mogelijk, zodat jij als (mogelijke) woningverkoper zo goed mogelijk geïnformeerd bent.

Heb je plannen om je huis te verkopen?

Goed letten op de kosten is dan verstandig. Wij laten je per stap van het verkoopproces zien waar je op moet letten. Bekijk direct het interactieve stappenplan voor jouw woning.

Bekijk het stappenplan
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen