Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Wat kost een makelaar?

Wat kost een makelaar?

Makelaars verschillen op diverse manieren: in verkoopervaring, werkwijze, in prestaties én op het gebied van kosten. We leggen je uit hoe makelaarskosten werken en waar je op moet letten.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 10 april 2024

Als jij je huis te koop zet wil je natuurlijk zo veel mogelijk financieel voordeel hebben van de verkoop. Dat betekent: een zo hoog mogelijke verkoopprijs en zo laag mogelijke kosten. Het is daarom verstandig een verkoopmakelaar in te schakelen, en bij makelaars tarieven op te vragen.

Een makelaar heeft veel ervaring in en kennis van het onderhandelen over de verkoopprijs, zodat jij de beste prijs voor je woning krijgt. Maar een makelaar vraagt ook een vergoeding voor zijn diensten.

In dit artikel gaan we dieper in op de kosten die een makelaar rekent, op de manier hoe die kosten tot stand komen en hoe je de makelaar daadwerkelijk betaalt.

Pijl Hoe wil jij makelaars vergelijken?

Verschil tussen full-service makelaars en internetmakelaars

Het is belangrijk eerst te benoemen dat er twee soorten makelaars zijn: internetmakelaars en full-service makelaars.

Maar liefst 98% van de makelaars zijn full-service makelaars: dat zijn makelaars die de verkoop van een huis in zijn volledigheid regelen. Internetmakelaars plaatsen jouw woning enkel online op de grotere huizensites (bijvoorbeeld Funda), maar bieden verder beperkte ondersteuning.

Een full-service makelaar kost meer maar levert ook meer op. Als de verkoopprijs voor jou belangrijk is, dan is daarmee de full-service makelaar de logische keuze.

Op het gebied van kosten is er een verschil: een full-service makelaar werkt meestal op basis van een courtage (een beloning die hoger uitvalt bij een beter verkoopresultaat, die achteraf betaalt wordt) en een internetmakelaar werkt juist met een vast bedrag (maar rekent die kosten vrijwel altijd vooraf, zonder garantie op verkoop).

Waarom kiezen voor een full-service makelaar?

Een full-service verkoopmakelaar neemt jou veel zorgen uit handen. Vanaf het moment dat je besloten hebt de woning te koop te zetten tot en met het afwikkelen van de verkoop regelt hij alles voor je. Zelfs het regelen van de verhuizing kan hij voor je uit handen nemen.

Een makelaar bepaalt nauwkeurig de verkoopprijs van de woning tijdens een gratis waardebepaling, zodat je zeker weet dat je een reële prijs voor de woning vraagt en je geen potentiële kopers afschrikt met een te hoge prijs of jezelf financieel tekort doet met een te lage vraagprijs.

Bovendien geeft een makelaar in een verkoopadviesgesprek tips om je woning verkoopklaar te maken zodat het huis nog aantrekkelijker wordt voor potentiële koers.

Daarnaast heeft een makelaar ervaring met bezichtigingen, en laat hij bezoekers jouw woning van de mooiste kant zien. En niet het minst belangrijk: hij kan goed onderhandelen over de prijs, zodat je zeker weet dat je de beste prijs voor jouw woning krijgt.

Hoe kies ik de beste makelaar?

Vooropgesteld: de beste makelaar bestaat niet. Maar de beste makelaar voor jou en jouw situatie bestaat wel. Door gericht te vergelijken vind je op basis van jouw situatie, woning en voorkeuren de makelaar die het beste bij jou past.

Wat kost een makelaar?

Een makelaar vraagt courtage, meestal aangevuld met zogenaamde opstartkosten. Hieronder leggen we uit wat beide begrippen inhouden.

Courtage

Een makelaar rekent courtage voor zijn diensten. Courtage is een vooraf afgesproken percentage van het verkoopbedrag van de woning dat je aan de verkoopmakelaar moet betalen. Hoe hoger de verkoopprijs, des te hoger het bedrag dat je moet betalen. Tegelijk is dit een goede motivatie voor de verkoopmakelaar om de beste prijs voor jouw woning te krijgen; hij krijgt dan zelf ook een hoger bedrag.

De gemiddelde courtage is 1,1%. Het kan dus zijn dat sommige makelaars 0,85% vragen, en andere bijvoorbeeld 1,5%. Let altijd goed op de combinatie van vaste kosten en courtage. Het kan best zijn dat een verkoopmakelaar die een lagere courtage vraagt hogere vaste kosten heeft, waardoor je onder de streep toch duurder uit bent.

Het is dus verstandig om tarieven van makelaars te vergelijken voordat je een makelaar kiest, zodat je zeker weet welke kosten gevraagd worden.

Opstartkosten

Veel makelaars vragen bepaalde vaste kosten: de zogenoemde opstartkosten bij aanvang van de verkoop. Voordat je huis te koop gezet wordt moet de makelaar een aantal dingen doen.

Daarbij kun je denken aan het maken van foto's, filmpjes of drone opnamen, het opstellen van een advertentie, het beschrijven van de woning, het ontwikkelen van een brochure, het maken van een bord voor in de tuin en de promotie om de verkoop van het huis te bespoedigen.

Gemiddeld liggen de opstartkosten tussen de €300 en €700. Meestal worden deze kosten door jou vooraf betaald. Afhankelijk van de makelaar kan het zijn dat je deze kosten weer retour krijgt zodra de woning daadwerkelijk is verkocht.

Wil jij de verkoop van je woning terugtrekken? Mogelijk vraagt een makelaar dan intrekkingskosten. Vraag dit voor de zekerheid na voordat je met een verkoopmakelaar in zee gaat.

Wanneer betaal ik de makelaar?

Courtage wordt achteraf betaald, omdat pas bij de verkoop duidelijk is wat de opbrengst van de woning is. Je betaalt de courtage niet rechtstreeks aan de makelaar.

De verrekening wordt gedaan bij de overdracht van de woning (bij de notaris). De courtage van de makelaar wordt ingehouden op het bedrag dat je na de verkoop ontvangt, en gaat via de notaris naar de makelaar.

Zodoende betaal je de courtage weliswaar niet rechtstreeks aan de makelaar, maar kan het wel zo zijn dat de makelaar opstartkosten in rekening brengt die je wel voorafgaand aan het verkooptraject aan de makelaar betaalt (bekijk een overzicht van alle kosten bij verkoop).

Verstandig om altijd te vergelijken

Wil jij een goede, voordelige en ervaren makelaar voor de verkoop van je woning? Dan is het verstandig verschillende makelaars uit jouw regio met elkaar te vergelijken. Je krijgt dan een goed beeld van welke makelaars er bij jou in de buurt zitten, welke specialisaties zij eventueel hebben en welke kosten zij rekenen.

Pijl Vergelijk de makelaarskosten in jouw regio

Veelgestelde vragen

De courtage is het percentage van de verkoopopbrengst van de woning dat de verkoopmakelaar rekent als vergoeding voor zijn diensten. De gemiddelde courtage ligt in 2024 tussen de 0,85 en 1,25% van de verkoopsom van de woning. Wil je weten wat een makelaar vraagt voor zijn diensten zodat je de meest voordelige makelaar kiest? Vergelijk dan verschillende lokale makelaars met elkaar en kies de makelaar die het beste bij jou en jouw budget past.

Als je een makelaar kiest kun je dat het beste doen aan de hand van een aantal criteria. Belangrijke punten zijn daarin de kosten die een verkoopmakelaar rekent voor zijn diensten, eventuele specialisaties en ervaringen (zoals met erfenissituaties of scheidingssituaties) en de klik die je hebt met de makelaar. Wil je snel een geschikte makelaar vinden in jouw regio? Klik hier om op basis van jouw voorkeuren de makelaar te vinden die het beste bij jou past.

Een woning verkopen is een belangrijke gebeurtenis. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een makelaar die goed bij je past en jouw situatie en jouw wensen begrijpt. Door makelaars met elkaar te vergelijken heb je snel en eenvoudig een overzicht van de makelaars, hun diensten en de kosten in jouw regio.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen