Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Huis verkopen in Leiden

Het zorgvuldig voorbereiden bij het verkopen van je huis in Leiden verdient aandacht. Aantrekkelijk geprijsd, uitmuntend gepresenteerd en goede onderhandelingen kunnen het verschil maken. Zorg voor een gestructureerde aanpak om tot een succesvolle verkoop te komen.

 • Geen gedoe
 • Direct geregeld
 • Geld besparen
 • Hogere opbrengst

Over het verkopen van je huis in Leiden

Als woningverkoper in Leiden heb je diverse doelen bij het verkopen van je huis. Misschien streef je naar een snelle verkoop of misschien draait alles om het bereiken van de hoogst mogelijke verkoopprijs. Daarnaast kan het jouw doel zijn om de transactie zo soepel mogelijk te laten verlopen, compleet met betrouwbare specialisten waar je op kunt rekenen om je te begeleiden tijdens het volledige proces.

Vragen spelen vast door je hoofd. Hoe snel worden huizen in Leiden gemiddeld verkocht? Wat kan ik als verkoopopbrengst verwachten? En hoeveel kun je besparen door verschillende makelaars met elkaar te vergelijken? Het antwoord op deze vragen én meer, is van belang om goed voorbereid jouw woningverkoopproces in te gaan. Hier vind je een link naar gratis verkoopadvies om je hierbij te helpen. Lees verder voor meer actuele cijfers over de woningmarkt in Leiden:

Mei 2024

Verkoopsnelheid (gem.)
38 dagen
Verkoopopbrengst (gem.)
€ 448.821
Besparing (gem.)
€ 1.189

Je huis snel verkopen in Leiden

In de dynamische woningmarkt van Leiden, wordt een huis gemiddeld binnen 47 dagen verkocht. Om je woning sneller te verkopen, zijn er aantal stappen die je kunt zetten.

 1. Realistische vraagprijs: Vraag een gratis waardebepaling aan bij een lokale makelaar. Deze kan een nauwkeurige schatting geven van de marktwaarde van je woning. Een realistische prijsstelling voorkomt langdurige onderhandelingen en versnelt het verkoopproces.
 2. Presentatie van je woning: Zorg voor een opgeruimde en nette woning bij bezichtigingen. Het doel is om potentiële kopers een gevoel van ‘thuis’ te geven. Elke woning heeft zijn eigen unieke kwaliteiten, zorg dat deze goed naar voren komen.
 3. Effectieve promotie: Maak gebruik van diverse kanalen om je woning onder de aandacht te brengen, zoals social media en lokale vastgoedwebsites. Mooie foto’s en een goede beschrijving zijn hierbij onmisbaar.

Tips in Leiden

#1 Tip: de keuze voor een goede makelaar heeft veel invloed op het verkoopresultaat.

Bekijk alle tips of begin direct met het vergelijken van makelaars: tarieven, prestaties en aanpak.

Begin met vergelijken

Wat brengt een huis in Leiden op?

Als je van plan bent een huis in Leiden te verkopen, dan is het interessant om te weten wat de gemiddelde verkoopprijs momenteel is. In mei 2024 ligt de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Leiden rond de € 448.821 euro. Deze prijs kan echter sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals ligging, grootte, het type woning en de huidige staat van het huis.

De gemiddelde prijs per vierkante meter is ook een belangrijk getal om naar te kijken. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs per m2 in Leiden rond de € 5.045 euro. Denk eraan dat deze prijzen allemaal gebaseerd zijn op de gemiddelde vraag- en verkoopprijs van de laatste drie maanden. Het geeft je een indicatie, maar de uiteindelijke verkoopprijs kan hier van afwijken.

Vraag jouw gratis waardebepaling aan Bij een lokale, ervaren makelaar

Woningcijfers in Leiden

Afgelopen 3 maanden (per m2)

€ 4.600
€ 4.900
€ 5.200

Op HuisVerkopen.nl houden we alle huizenprijzen in Leiden bij (up-to-date: mei 2024), waaronder de gemiddelde vraagprijs, verkoopprijs, de prijsontwikkeling en de gemiddelde huizenprijzen ten opzichte van andere plaatsen in de buurt van Leiden.

Feitjes over Leiden

 • Leiden is de geboorteplaats van de bekende schilder Rembrandt.
 • Het huis van de Pilgrim Fathers is nog steeds te bezoeken in Leiden.
 • De oudste universiteit van Nederland staat in Leiden sinds 1575.

Tips om je woning te verkopen in Leiden

Als je op het punt staat om je huis in Leiden te verkopen, dan wil je er vast alles voor doen om een zo hoog mogelijke verkoopprijs te krijgen. In deze concurrerende markt kunnen een paar slimme trucs en aanpassingen daar echt verschil bij maken. Hier volgen enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

 • Verschoon de voortuin: Zorg dat de entree van je huis er aantrekkelijk uitziet. Een goed onderhouden voortuin kan een positieve eerste indruk bij potentiële kopers achterlaten.
 • Lichte ruimtes: Een huis met veel licht oogt ruimtelijk en aantrekkelijk. Open de gordijnen, plaats spiegels en gebruik lichte kleuren op de muren.
 • Depersonaliseer de inrichting: Haal persoonlijke items en familiefoto's weg. Laat kopers zich inbeelden hoe hun eigen spullen in de woning zouden passen.
 • Een frisse geur: Zorg voor een aangename geur in huis tijdens de bezichtiging, bijvoorbeeld door een verse appeltaart te bakken of geurkaarsen aan te steken.
 • Onderhoud: Repareer kleine defecten en schilder plekken bij waar nodig. Een huis in goede staat geeft een koper vertrouwen.

Ontdek jouw stappenplan in Leiden:

 • Onmisbaar overzicht bij verkoop van je woning
 • Duidelijk regel- en verzamelwerk op één plek
 • Eenvoudig stappenplan afgestemd op jouw situatie
 • Bespaar duizenden euro's door goed te vergelijken
Bekijk mijn stappenplan Speciaal voor jouw woning

Bezienswaardigheden in Leiden

Leiden heeft een veelvoud aan bezienswaardigheden die culturele, historische en recreatieve waarden combineren. Dit draagt bij aan de levenskwaliteit in de stad en maakt het aantrekkelijker voor potentiële kopers, wat kan helpen bij een vlotte verkoop van uw huis in Leiden.

De volgende bezienswaardigheden maken Leiden aantrekkelijk voor kopers:

 • Rijksmuseum van Oudheden: Met zijn historische collecties trekt dit museum veel cultuurliefhebbers aan.
 • Botanische Tuin Hannover: Dit park biedt recreatieve ruimtes en prachtige flora en levert zo een bijdrage aan de omgevingskwaliteit.
 • Leidse Hout: Deze groene oase in de stad biedt rust en natuur voor stadsbewoners op zoek naar ontspanning.
 • De Burcht van Leiden: Deze historische vesting biedt een uniek uitzicht over de stad en draagt bij aan het historische karakter van Leiden.
 • Naturalis Biodiversity Center: Dit natuurhistorisch museum is een educatief en boeiend onderdeel van Leiden, dat verschillende generaties aanspreekt.

Wat kost een huis verkopen in Leiden?

Het verkopen van je huis brengt kosten met zich mee. De verkoop van een woning in Leiden kost je als verkoper gemiddeld € 6.829. Hieronder zetten we alle kosten op een rij:

Kosten bij verkoop in Leiden In euro’s
Makelaarskosten (o.b.v. huiswaarde € 448.821) € 4.892
Verkoopstyling en klein onderhoud € 875
Energielabel aanvragen € 315
Notaris (doorhalen hypotheek) € 350
Totale gemiddelde kosten bij verkoop € 6.829

Kosten van makelaars in Leiden

Wanneer je jouw huis in Leiden wilt verkopen, moet je rekening houden met bepaalde kosten. De meeste makelaars rekenen opstartkosten voor het verkopen van een huis, wat gemiddeld neerkomt op: € 515. Deze opstartkosten omvatten bijvoorbeeld de waardebepaling van je woning, de aanmaak van je woningpresentatie en de promotie van je woning op diverse platforms.

Daarnaast werken veel makelaars ook met een courtage. Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van je woning, dat je aan de makelaar betaalt zodra het huis is verkocht. Het gemiddelde courtagepercentage voor een verkoopmakelaar in Leiden is: 1,09%. Dit betaal je naast de opstartkosten.

Lees meer over makelaars in Leiden.

Andere kosten bij verkoop

Notariskosten

Als je jouw huis verkoopt, met je rekening houden met notariskosten. Deze kosten worden gemaakt voor het opmaken en inschrijven van de akte van levering. Hiermee wordt officieel bevestigd dat de woning van eigenaar wisselt.

Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor het doorhalen van de hypotheek bij de notaris. Dit heet ook wel royementskosten. Deze kosten kunnen variëren, maar liggen rond de € 350.

Onderhoudskosten

Ook onderhoudskosten zijn belangrijk om mee te nemen in je overzicht. Als je je huis verkoopt, wil je natuurlijk wel dat het er piekfijn bij staat. Dat betekent dat je mogelijk moet investeren in reparaties, schilderwerk en andere klusjes.

Het is aan te raden om hier een deel van je budget voor vrij te maken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Overigens voegen deze kosten vaak ook waarde toe aan je huis, dus het kan een investering zijn die zich terugbetaalt.

Diverse kosten

Naast deze specifieke kostenposten zijn er nog diverse kosten waar je rekening mee moet houden als je jouw huis verkoopt. Elke verkoop is anders, dus het is belangrijk om hier een goed overzicht van te hebben.

Het hebben van een duidelijk overzicht van alle kostenposten zorgt ervoor dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan tijdens het verkoopproces. Daarnaast helpt het je om een goede verkoopprijs voor je huis te bepalen.

Wanneer mijn huis verkopen in Leiden?

Overweeg je om je woning in Leiden te koop te zetten in mei 2024? Het moment is zeker niet ongunstig. Volgens lokale makelaars is er een sterke vraag naar woningen in de stad. Grachtenpand, tussenwoning, appartement of eengezinswoning, elk type woning profiteert van deze trend.

Vraag je je af hoe het zit met de lokale marktomstandigheden? Niemand heeft een beter beeld van de lokale markt dan de Leidse makelaars zelf. Zij kunnen je niet alleen bijstaan in de verkoopstrategie, maar kunnen ook waardevolle inzichten geven over de huidige marktsituatie en de vraag naar woningen in Leiden.

Vergelijk makelaars in Leiden Op basis van je voorkeuren

Waarom Huis Verkopen?

Wanneer je je huis in de verkoop wilt zetten, komt er een hoop op je af. Je wilt natuurlijk de beste mogelijke verkoopprijs behalen, maar snelheid kan ook een belangrijke factor zijn. Een goede voorbereiding kan hierbij een wereld van verschil maken en is vaak direct van invloed op het uiteindelijke verkoopresultaat. Met het overzichtelijke stappenplan van Huis Verkopen weet je precies waar je op moet letten en wat er allemaal bij komt kijken. Dit biedt je houvast en rust tijdens het hele verkoopproces.

Lokale makelaars vergelijken

Leiden kent een divers aanbod aan makelaars, elk met hun eigen aanpak en tarieven. Door onze uitgebreide statistieken kun je lokale makelaars vergelijken op belangrijke prestaties zoals verkoopopbrengst en snelheid. Zo vind je eenvoudig de best presterende makelaar voor jouw specifieke situatie.

Kosten besparen

Ons stappenplan helpt je ook om te besparen op jouw makelaarskosten. We bieden namelijk de mogelijkheid om dienstverleners zoals makelaars en energieadviseurs te vergelijken op tarieven en beschikbaarheid. Hierdoor weet je voorafgaand aan de verkoop al waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

100% onafhankelijk

Als grootste platform in deze sector, zijn we 100% objectief en onafhankelijk. Onze focus ligt op het belang van verkopers en we werken hard om misinformatie in de markt te bestrijden. We geven jou de tools om slimme keuzes te maken bij de verkoop van je huis.

Het overzicht behouden

Tot slot stelt ons interactieve stappenplan je in staat om altijd overzicht te houden tijdens het verkoopproces. Iedere stap in het proces vink je eenvoudig af, zodat je precies weet welke zaken je nog moet regelen en welke al voltooid zijn. En dat allemaal op één plek.

Appartement verkopen in Leiden

Het verkopen van een appartement in Leiden is een totaal andere ervaring dan het verkopen van een woonhuis. Door de ligging, het bijbehorende appartementencomplex of de aanwezigheid van een VvE kan de woningwaarde van een appartement flink uiteenlopen met die van een eengezinswoning. Probeer daarom uit te zoeken wat vergelijkbare appartementen in de buurt hebben opgeleverd en stem daar je vraagprijs op af.

Daarnaast is het belangrijk om potentiële kopers goed te informeren over het reilen en zeilen in het appartementencomplex. Vertel over eventuele samenwerkingen met andere bewoners, het onderhoud van het gebouw en de kosten die hierbij komen kijken. Door de koper hierover duidelijk te informeren, kun je later eventuele discussies voorkomen en de verkoop sneller laten verlopen.

Veelgestelde vragen over een huis verkopen in Leiden

Begin met een gedegen voorbereiding. Gebruik ons handige stappenplan voor een overzicht van de zaken die je in orde moet maken voor het gelukt verkopen van je huis in Leiden. Jouw eerste stap is meestal het aanvragen van een waardebepaling.

De verkoopprijs bepaal je op basis van de actuele woningwaarde. Het is verstandig om hiervoor een waardebepaling door een makelaar aan te vragen. De makelaar houdt rekening met diverse factoren zoals de locatie van je woning en vergelijkbare woningen in Leiden.

De kosten voor de verkoop van je huis in Leiden zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan kosten voor de makelaar, notaris en de taxatie van de woning. Je kunt meer informatie vinden over de kosten op deze pagina.

Een succesvolle snelle verkoop hangt af van verschillende factoren zoals de vraagprijs, de presentatie van je woning en de marktomstandigheden. Bekijk onze tips om je woning snel te verkopen in Leiden.

We raden je aan om lokale makelaars te vergelijken op basis van hun aanpak, tarieven en beoordelingen van eerdere klanten. Gebruik onze tool om makelaars te vergelijken en de beste makelaar voor de verkoop van jouw huis in Leiden te vinden.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen