Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: BlogMakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Energielabel

Als woningverkoper ben je verplicht om een geldig, definitief energielabel te hebben. Een energielabel is gelukkig eenvoudig aan te vragen. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Direct je energielabel checken

Als je niet zeker weet of je een geldig, definitief energielabel hebt, dan is het belangrijk om dat eerst te controleren. Je ziet direct welk energielabel jouw woning heeft.

Energielabel controleren

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Daarbij wordt een schaal gebruikt van A++++ tot en met G. Een energielabel wordt vastgesteld door een energieadviseur, ook wel EPA-W-adviseur genoemd.

Het energielabel wordt vastgesteld aan de hand van specifieke criteria. Voorbeelden zijn de mate van isolatie, de aanwezigheid van zonnepanelen en de wijze van verwarming van de woning.

Energielabel verplicht bij verkoop huis

Sinds 2021 is een energielabel verplicht bij het verkopen van je woning. Zelfs het adverteren van een woning (bijvoorbeeld op Funda) vereist een geldig energielabel. Zodoende is het label een 'moetje' als je deze nog niet hebt.

Er zijn een aantal uitzonderingen

Niet iedere woning vereist een energielabel. Als de woning een rijksmonument is, kleiner dan 50 m2 is, of een recreatiewoning is die niet regelmatig bewoond wordt, dan is een energielabel niet nodig.

Belangrijk om te weten

Geldigheid van 10 jaar

Een energielabel heeft een geldigheid van 10 jaar. Check daarom altijd eerst even of je huidige energielabel nog geldig is.

De kosten zijn gemiddeld 275 tot 350 euro

De kosten van het energielabel zijn afhankelijk van welke energieadviseur je kiest. Gemiddeld kost een energielabel 275 tot 350 euro.

Verplicht bij woningverkoop

Een geldig, definitief energielabel is verplicht op het moment dat jij de woning te koop zet.

Binnen enkele werkdagen te regelen

Energieadviseurs verschillen in oplevertijd. Bekijk in het overzicht van lokale energieadviseurs wie er momenteel beschikbaar is en wat de verwachte oplevertijd is.

Direct een energielabel aanvragen

Het aanvragen van een energielabel is een eenvoudige handeling. Je kiest een lokale energieadviseur en vult je gegevens in. De energieadviseur neemt vervolgens contact met je op om de inspectie in te plannen.

Energielabel aanvragen

Hoe werkt een inspectie

De inspecteur komt bij je thuis

Tijdens de inspectie neemt de inspecteur de woning door. De inspectie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de grootte van de woning.

De inspecteur loopt een vaste lijst van punten af

Bij de inspectie worden specifieke punten nagelopen, bijvoorbeeld de isolatie en de warmtebron(nen). De scores op alle punten bepalen gezamenlijk het label.

De inspecteur maakt het rapport

Binnen enkele werkdagen (afhankelijk van welke inspecteur je kiest) ontvang je het energielabel, inclusief rapport. De inspecteur meldt het label bij de instanties aan.

Meer informatie over energielabels

Met veel zorg hebben wij meerdere artikelen geschreven over energielabels. Dit blijven we doen, zodat jij als aanstaande woningverkoper zo goed mogelijk wordt geïnformeerd.

Heb je plannen om je huis te verkopen?

Het regelen van een geldig, definitief energielabel is een belangrijke eerste stap. Maar er zijn meer aandachtspunten bij de verkoop van je huis. Bekijk direct het interactieve stappenplan voor jouw woning.

Bekijk het stappenplan
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen