Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Huis verkopen in Utrecht

Voor het verkopen van jouw huis in Utrecht helpen we je graag met tips en tools om het maximale uit de verkoop te halen. Door de juiste strategie en presentatie kun je een optimale verkoopprijs bereiken. Met onze ervaring in de Utrechtse woningmarkt, zorgen we ervoor dat jouw huis opvalt.

 • Geen gedoe
 • Direct geregeld
 • Geld besparen
 • Hogere opbrengst

Over het verkopen van je huis in Utrecht

Het verkopen van je huis in Utrecht kan best een uitdaging zijn, een goed begin is het halve werk. Er zijn een aantal zaken waar je aandacht aan moet besteden. De eerste indruk is essentieel, zorg er daarom voor dat je woning er netjes en verzorgd uitziet. Daarnaast is de juiste vraagprijs bepalen een belangrijk punt. Te hoog, en je huis blijft lang op de markt staan, te laag en je loopt inkomsten mis. Ook is het slim om te kijken naar recent verkochte huizen in de buurt, dit kan je helpen bij het bepalen van een realistische prijs.

Als toekomstige woningverkoper heb je waarschijnlijk een heleboel vragen. Hoe snel worden huizen in Utrecht gemiddeld verkocht? Wat is de gemiddelde verkoopopbrengst? Hoeveel kan je besparen door verschillende makelaars te vergelijken? En wil je weten wat de huidige waarde van je woning is? Al deze vragen zijn begrijpelijk en belangrijk. Bespaar eenvoudig op je makelaarskosten door op deze pagina makelaars te vergelijken. Nieuwsgierig naar de actuele cijfers over woningverkoop in Utrecht? Hieronder volgen de meest recente gegevens:

Mei 2024

Verkoopsnelheid (gem.)
28 dagen
Verkoopopbrengst (gem.)
€ 526.815
Besparing (gem.)
€ 1.528

Je huis snel verkopen in Utrecht

In Utrecht gaan woningen gemiddeld in 35 dagen van koop naar contract. Deze snelheid kan uiteraard variëren afhankelijk van diverse factoren. Wil jij je woning sneller verkopen? Hier zijn enkele tips om je hierbij te helpen.

 1. Presenteer je huis op de meest aantrekkelijke manier. Zorg voor fantastische foto's, want deze zijn meestal de eerste impressie voor potentiële kopers. Overweeg hiervoor een professionele fotograaf in te huren.
 2. Woningwaarde kennen is belangrijk. Vraag een waardebepaling aan bij een ervaren makelaar. Zij zijn in staat om een eerlijke en marktconforme verkoopprijs op te stellen, wat aantrekkelijk is voor kopers.
 3. Koop een energielabel voor je woning. Dit helpt potentiële kopers om inzicht te krijgen in de energieprestaties van het huis. Het aanvragen van een energielabel kan eenvoudig via deze link.

Tips in Utrecht

#1 Tip: de keuze voor een goede makelaar heeft veel invloed op het verkoopresultaat.

Bekijk alle tips of begin direct met het vergelijken van makelaars: tarieven, prestaties en aanpak.

Begin met vergelijken

Wat brengt een huis in Utrecht op?

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Utrecht is momenteel € 526.815 euro. Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder locatie, grootte, leeftijd en conditie van de woning, maar ook van de huidige marktsituatie. In een sterke verkopersmarkt, zoals in mei 2024, kunnen de prijzen aanzienlijk hoger liggen dan in een minder competitieve markt.

Als je kijkt naar de prijs per vierkante meter, ligt het gemiddelde in Utrecht momenteel op € 5.659 euro. Dit betekent dat voor iedere vierkante meter woonoppervlakte die je aankoopt, je gemiddeld dit bedrag betaalt. Het is goed om te bedenken dat deze prijs kan variëren afhankelijk van het type woning en de specifieke locatie binnen Utrecht.

Vraag jouw gratis waardebepaling aan Bij een lokale, ervaren makelaar

Woningcijfers in Utrecht

Afgelopen 3 maanden (per m2)

€ 4.400
€ 5.300
€ 6.200

Op HuisVerkopen.nl houden we alle huizenprijzen in Utrecht bij (up-to-date: mei 2024), waaronder de gemiddelde vraagprijs, verkoopprijs, de prijsontwikkeling en de gemiddelde huizenprijzen ten opzichte van andere plaatsen in de buurt van Utrecht.

Feitjes over Utrecht

 • Utrecht heeft de oudste nog in gebruik zijnde kerk van Nederland.
 • De stad Utrecht kent de grootste studentenpopulatie van het land.
 • Utrecht is bekend vanwege de unieke werfkelders aan de grachten.

Tips om je woning te verkopen in Utrecht

Overweeg je om je huis in Utrecht te verkopen? Het verkopen van een woning kan een ingewikkeld proces zijn, zeker in een concurrerende markt. Hier zijn enkele waardevolle tips die je kunnen helpen om je woning snel en voor de best mogelijke prijs te verkopen.

 • Prijsstrategie: Bepaal de juiste vraagprijs voor je huis. Een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage prijs kan leiden tot een lager rendement dan mogelijk.
 • Onderhoud: Zorg dat alle gebreken in je huis zijn aangepakt voor je het op de markt brengt. Een goed onderhouden woning maakt een betere indruk en kan sneller verkocht worden.
 • Fotografie: Goede foto's kunnen het verschil maken. Schakel een professionele fotograaf in om je woning in het beste licht te presenteren.
 • Promotie: Besteed aandacht aan de online zichtbaarheid van je woning. Maak gebruik van verschillende platforms en sociale media om een groter publiek te bereiken.
 • Open Huis: Overweeg het organiseren van open huizen. Hierdoor kunnen kopers de sfeer van je huis beleven, wat een positieve invloed kan hebben op de verkoop.

Ontdek jouw stappenplan in Utrecht:

 • Specialistisch stappenplan, omdat we jouw adres gebruiken om precieze stappen niet te missen.
 • Interactieve tool die overzicht geeft en zorgt dat niets over het hoofd gezien wordt.
 • Helpt bij het maken van keuzes, zoals het kiezen van een makelaar en meer.
 • Straightforward stappenplan, waardoor je met gemak je woningverkoop regelt.
Bekijk mijn stappenplan Speciaal voor jouw woning

Bezienswaardigheden in Utrecht

Utrecht is een stad die charme combineert met een rijke historie en uiteenlopende bezienswaardigheden, wat het een aantrekkelijke plek maakt voor toekomstige huiseigenaren. Dit voegt een waardevolle trekpleister-factor toe aan je woning, die het verkopen van je huis in Utrecht kan vergemakkelijken. De stad biedt een scala aan zowel culturele als recreatieve attracties die voor ieder wat wils bieden.

Utrecht, een stad vol verrassingen, heeft een aantal unieke trekpleisters die de aandacht van potentiële kopers kunnen trekken:

 • Domtoren: Als hoogste kerkgebouw van Nederland biedt de Domtoren een prachtig uitzicht over Utrecht en trekt het jaarlijks veel bezoekers.
 • Catharijneconvent: Dit voormalige klooster en huidige museum is de perfecte plek om meer over de historie en spirituele rijkdom van Utrecht te leren.
 • Centraal Museum: Kunstliefhebbers zullen zich thuis voelen bij het Centraal Museum, waar een scala aan kunsttentoonstellingen en evenementen plaatsvinden.
 • Groene Singel: De groene oase die de binnenstad van Utrecht omringt is ideaal om te ontspannen, wandelen, fietsen of roeien.
 • De Oudegracht: Deze historische gracht met zijn schilderachtige werfkelders is een van de meest typerende kenmerken van Utrecht.

Wat kost een huis verkopen in Utrecht?

Het verkopen van je huis brengt kosten met zich mee. De verkoop van een woning in Utrecht kost je als verkoper gemiddeld € 6.752. Hieronder zetten we alle kosten op een rij:

Kosten bij verkoop in Utrecht In euro’s
Makelaarskosten (o.b.v. huiswaarde € 526.815) € 5.795
Verkoopstyling en klein onderhoud € 875
Energielabel aanvragen € 315
Notaris (doorhalen hypotheek) € 350
Totale gemiddelde kosten bij verkoop € 6.752

Kosten van makelaars in Utrecht

Als je overweegt om je huis in Utrecht te verkopen, kom je onvermijdelijk voor kosten te staan. De meeste makelaars in Utrecht rekenen opstartkosten voor het verkopen van een huis, welke gemiddeld neerkomen op € 515. Daarbij komt een makelaarstarief dat vaak wordt uitgedrukt in een courtage, een percentage van de verkoopprijs van je huis. Het gemiddelde courtagepercentage in Utrecht is 1,10%.

Zowel de opstartkosten als de courtage zijn een voorstel. Dit betekent dat deze kosten nog onderhandelbaar zijn. Het is verstandig om je niet blind te staren op de kosten van een makelaar, maar ook te kijken naar hun service, begeleiding en verkoopresultaten. Het vergelijken van verschillende makelaars in Utrecht kan je flink wat besparingen opleveren en voor meerwaarde zorgen bij de verkoop van je huis.

Lees meer over makelaars in Utrecht.

Andere kosten bij verkoop

Notariskosten

Als verkoper ben je verantwoordelijk voor de notariskosten van de overdrachtsakte. Dit document zorgt voor de officiële overdracht van jouw huis naar de nieuwe eigenaar. De prijs verschilt per notaris dus het is goed om vooraf tarieven te vergelijken.

Het kan zijn dat je extra notariskosten hebt. Denk bijvoorbeeld aan het doorhalen van een hypotheek of een complexe situatie omtrent erfgenaam. Deze kosten zijn niet altijd inbegrepen bij de standaardprijs, houd daar rekening mee.

Onderhoudskosten

Natuurlijk wil je jouw huis in topconditie hebben voordat potentiële kopers langskomen. Onderhoudskosten kunnen hierbij oplopen. Of je nu een schilder inhuurt, het dak laat repareren of de tuin opknapt, het draagt allemaal bij aan de aantrekkelijkheid van jouw woning.

Stel deze onderhoudsklussen niet uit tot het laatste moment. Even snel iets repareren kan vaak duurder uitpakken dan je had gepland. Plan vooruit zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Verhuiskosten

Als het eenmaal tijd is om jouw huis in Utrecht te verlaten, komen de verhuiskosten ook om de hoek kijken. Het kan zijn dat je zelf met een busje al je spullen verplaatst, maar een verhuisbedrijf kan het je veel gemakkelijker maken.

Bedenk goed wat de beste keuze voor je is op basis van jouw budget, de hoeveelheid spullen die je hebt en de afstand tot je nieuwe woning. Ook deze kosten tellen mee in het totaalplaatje van het verkopen van jouw huis.

Waar op letten bij verkoop huis in Utrecht?

 • Erfgoed en monumenten: In Utrecht zijn er veel monumentale panden. Als jouw woning hieronder valt, moet je rekening houden met eventuele beperkingen bij verbouwingen of aanpassingen. Daarbij kan de monumentenstatus een aantrekkelijke verkoopfactor zijn voor potentiële kopers.
 • Parkeervergunning: In de meeste wijken van Utrecht heb je een parkeervergunning nodig en deze is vaak lastig te verkrijgen door lange wachtlijsten. Potentiële kopers willen mogelijk weten hoe het zit met parkeren, aangezien dit van invloed kan zijn op hun levenskwaliteit.
 • Aardbevingsschade: Hoewel het misschien onwaarschijnlijk klinkt, heeft Utrecht in het verleden last gehad van aardbevingen. Als eigenaar van een woning in deze stad, moet je controleren of je woning eventuele aardbevingsschade heeft en dit melden aan potentiële kopers.
 • Studentenstad: Utrecht is een belangrijke studentenstad. Als jouw woning in de buurt van een universiteitscampus of andere onderwijsinstelling ligt, heb je misschien te maken met seizoensgebonden vraag, geluidsoverlast of een hogere concurrentie bij het verkopen van jouw woning.

Wanneer mijn huis verkopen in Utrecht?

Is mei 2024 het moment om je huis in Utrecht te verkopen? Het antwoord hierop is ja. Gezien de hoge vraag naar woningen in Utrecht gaat de verkoop snel, waardoor je niet lang hoeft te wachten op geïnteresseerde kopers. Dit zorgt ervoor dat je je huis vrijwel direct kwijt kunt zijn.

Maar vraag je je misschien af: is snel verkopen dan niet nadelig voor de verkoopprijs? Nee, dat is het juist niet. Juist nu worden huizen in Utrecht tegen aantrekkelijke prijzen verkocht, zonder dat je ver onder de vraagprijs hoeft te zakken. Dus waar wacht je nog op? Het is nu de tijd om in actie te komen!

Vergelijk makelaars in Utrecht Op basis van je voorkeuren

Waarom Huis Verkopen?

Als je jouw woning wilt verkopen, wil je natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom is het belangrijk om grondig te werk te gaan. Hier speelt Huis Verkopen op in met een uitgebreide, duidelijke online platform waar je alle stappen van het verkoopproces kunt doorlopen. Van complete overzichten met makelaars tot aan nuttige tips, alles is op Huis Verkopen te vinden. Eenvoudig, overzichtelijk en volledig afgestemd op jouw behoeften.

Gratis waardebepaling

Een goede start van de woningverkoop begint met een gedegen waardebepaling. Bij Huis Verkopen kun je een dergelijke waardebepaling gratis aanvragen. Hierdoor weet je precies wat je woning waard is en kun je een realistische vraagprijs vaststellen.

Besparen op makelaarskosten

In tegenstelling tot veel andere platforms en makelaars, is het gebruik van Huis Verkopen helemaal gratis. Daarnaast kun je door de tarieven van verschillende makelaars te vergelijken ook nog eens flink besparen op de makelaarskosten.

Inzicht in makelaarsstatistieken

Een goed inzicht in de kwaliteit van makelaars is van onschatbare waarde. Daarom biedt Huis Verkopen uitgebreide makelaarsstatistieken aan. Zo kun je de beste makelaar voor de verkoop van jouw woning in Utrecht vinden.

Appartement verkopen in Utrecht

Het verkopen van een appartement in Utrecht vraagt om een specifieke aanpak die kan verschillen van de verkoop van een eengezinswoning. Daarbij is het bijvoorbeeld essentieel om de belangrijke pluspunten van appartementen, zoals de locatie, het onderhoud van het gebouw en de financiering van de VvE, uit te lichten. Goede voorbereiding en informatie helpt je bij het vinden van een enthousiaste koper die bereid is een eerlijke prijs te betalen voor jouw appartement.

Daarnaast is het aannemen van een ervaren makelaar een zinvolle stap. Niet elke makelaar heeft dezelfde expertise als het aankomt op de verkoop van appartementen, en er zijn makelaars die betere resultaten behalen in deze specifieke markt. Doe dus grondig onderzoek naar makelaars die zich specialiseren in dit segment van de huizenmarkt voordat je een keuze maakt, zodat jouw appartement de beste kans op verkoop heeft.

Veelgestelde vragen over een huis verkopen in Utrecht

Je kunt een professionele waardebepaling van je huis aanvragen bij een makelaar in Utrecht. Hierbij wordt de actuele marktwaarde van je huis bepaald op basis van onder andere vergelijkbare woningen in Utrecht die recent verkocht zijn.

Volg een duidelijk stappenplan om je huis te verkopen. Dit bevat alle stappen die nodig zijn, zoals het bepalen van de woningwaarde en het voorbereiden van bezichtigingen.

Het kiezen van de juiste makelaar is cruciaal. Gebruik onze handige tool voor het vergelijken van makelaars in Utrecht en vind de beste makelaar voor jou.

Er zijn verschillende kosten verbonden aan het verkopen van je huis, zoals makelaarskosten. Bekijk onze pagina over de kosten van de verkoop van een huis voor meer informatie.

Om je verkoopkansen te verhogen, kun je je focussen op het verhogen van de aantrekkelijkheid van je woning. Kijk eens op deze pagina voor handige tips om je huis voor de hoogste prijs te verkopen.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen