Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Makelaar

Een goede makelaar maakt het verschil bij het verkopen van je huis. We leggen je uit wat een makelaar doet en waar je op moet letten als een makelaar kiest.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Wat doet een makelaar?

Een makelaar heeft als doel om voor jou als opdrachtgever de verkoop van jouw huis zo goed mogelijk te regelen. De makelaar stelt de verkoopstrategie voor, regelt het voorwerk (foto's, plattegronden, etc.), plaatst de woning in de verkoop, regelt de bezichtigingen en onderhandelt met potentiële kopers.

De makelaar is tijdens het verkoopproces jouw steun en toeverlaat bij wie je terecht kunt met al je vragen. Een goede makelaar levert aanzienlijk meer op dan dat hij/zij kost. Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken.

Een makelaar kiezen die bij je past

Makelaars verschillen op allerlei manieren. Er zijn bijvoorbeeld makelaars die zich specialiseren in appartementen, er zijn makelaars die bovengemiddeld hoge verkoopprijzen behalen, en er zijn makelaars die woningen sneller dan gemiddeld verkopen, etc.

Welke makelaar kies je en waarom? Onze tip is om eerst de makelaars te vinden die aansluiten bij jouw woning, situatie en voorkeuren. Vervolgens kijk je hoe deze makelaars verschillen (bijvoorbeeld in werkwijze, tarief en verwachte verkoopprijs). Zodoende maak je een weloverwogen keuze.

De gebruikelijke manier om een makelaar te kiezen, is door meerdere makelaars uit te nodigen bij je thuis. De makelaars vertellen je wat zij denken wat de woning waard is en maken een verkoopvoorstel, inclusief tarieven en voorwaarden. Zodoende kun je de makelaars goed onderling vergelijken.

Vergelijk makelaars

Tip: verkoopadvies aanvragen

Als je van plan bent om je huis te verkopen, dan is het verstandig om je door meerdere makelaars te laten informeren en adviseren. Een verkoopadvies is gratis en helpt jou op meerdere manieren.

Je krijgt per makelaar een inschatting van de huidige woningwaarde en haalbare verkoopprijs. De makelaars geven je bovendien tips hoe je de woning nog eventueel in waarde kunt verhogen. Daarnaast adviseren zij je over de verkoopstrategie die het beste aansluit bij jouw huidige woonsituatie.

Zodoende krijg je de tips en informatie waar je direct mee vooruit kunt én krijg je per makelaar alvast een goed beeld. Dat maakt je keuze voor een geschikte makelaar alleen maar makkelijker.

Gratis verkoopadvies aanvragen

Belangrijk om te weten

De ene makelaar is de andere niet

Makelaars verschillen op allerlei manieren: in prestaties, in tarief, in specialisme, in werkwijze, etc. Kies nooit zomaar een makelaar. Een korte verkenning vooraf geeft je al het inzicht dat je nodig hebt om te weten welke makelaars het beste aansluiten bij jouw woning en voorkeuren.

Laat de makelaar je woning zien: je krijgt een beter tarief

Een makelaar maakt meestal een prijs op maat. Die prijs is gunstiger als de makelaar de woning eerst heeft mogen zien, voordat hij de prijs afgeeft. Zodoende is het in jouw voordeel om makelaars je woning te laten zien in het kader van een prijsvoorstel/offerte als je tarieven opvraagt.

Makelaar schatten de woningwaarde verschillend in

De verwachte verkoopprijs verschilt per makelaar. Vraag daarom altijd meerdere makelaars om een gratis waardebepaling. Op deze manier voorkom je dat je een makelaar kiest die niet het onderste uit de kan voor jou gaat halen.

Direct makelaars vergelijken

De meest verstandige manier om een makelaar te kiezen is door makelaars zorgvuldig te vergelijken. Je vindt de makelaars die bij jouw situatie en voorkeuren passen met een volledige vergelijking. Vervolgens vergelijk je deze makelaars op basis van tarief, verkoopstrategie en beoordelingen.

Beginnen met vergelijken

Wat kost een makelaar?

Courtage of vaste prijs

De meeste makelaars rekenen een courtage: een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs als beloning voor het verkopen van de woning, bijvoorbeeld 1,1%. Andere makelaars hanteren een vast all-in tarief.

Opstartkosten

Vrijwel iedere makelaar rekent opstartkosten. Je betaalt deze kosten bij aanvang (gemiddeld tussen de 350,- euro en 700,- euro). De makelaar gebruikt dit geld om de woning actief in de verkoop te plaatsen (fotografie, brochure, plaatsing op huizensites, etc.).

Gemiddelde kosten

Een makelaar in Nederland rekent gemiddeld 1,1% courtage, al is dit bedrag sterk afhankelijk van jouw type woning en locatie. Het is altijd verstandig om tarieven op te vragen.

Kijk vooral naar wat de makelaar oplevert

Hoewel makelaars verschillen in tarief en de manier waarop zij dat berekenen, is ons advies om vooral aandacht te hebben voor de verwachte verkoopprijs. Die is verschillend per makelaar en weegt zwaarder dan de makelaarskosten.

Meer informatie over makelaars

Een goede makelaar maakt het verschil bij het verkopen van een huis. Daarom hebben we inmiddels al meerdere artikelen gewijd aan het kiezen van een makelaar. Met deze actuele informatie willen we jouw als aanstaande woningverkoper zo goed mogelijk informeren.

Heb je plannen om het huis te verkopen?

Dan zijn er meer zaken te regelen dan alleen de keuze voor een makelaar. We hebben alle stappen op een rijtje gezet. Bekijk direct het interactieve stappenplan voor jouw woning.

Bekijk het stappenplan
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen