Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Wat moet ik regelen als ik ga verhuizen?

Wat moet ik regelen als ik ga verhuizen?

Bij een verhuizing komt er veel op je af. Hieronder vind je daarom een handige checklist van alles wat je moet regelen. Zo zie je niets over het hoofd.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 10 april 2024

Dit zijn de belangrijkste dingen om te regelen als je gaat verhuizen:

  • De verhuizing
  • Adreswijzigingen
  • Verzekeringen
  • Zorg en school
  • Gas, licht en water
  • Internetprovider

De verhuizing

Heb je de sleutels van je nieuwe woning al? Dan is het tijd om alle spullen van het oude naar je nieuwe huis te verhuizen. Dat kun je zelf doen, of uitbesteden aan een verhuisbedrijf.

De verhuizing zelf regelen

Regel je de verhuizing zelf, dan kun je hiervoor een aanhanger, verhuisbus of zelfs een verhuisvrachtwagen reserveren. Doe dit ruim op tijd om te voorkomen dat je achter het net vist bij de voordelige verhuurbedrijven.

Houd er rekening mee dat verhuizen in het weekend populairder is dan doordeweeks verhuizen. Soms zijn er hierdoor verschillen in weekend- en werkdagtarieven.

Weetje: Gemiddeld kost een aanhanger €25, een verhuisbus rond de €75 en een vrachtwagentje rond de €125 per dag.

Zorg bij het verhuizen voor voldoende verhuisdozen, noppenfolie ('bubbeltjesplastic') en verhuisdekens. Vraag ook vrienden of familie of ze willen helpen en regel één of meerdere vrije dagen op je werk voor de verhuizing.

Denk daarnaast na over een systeem van inpakken. Pak de dingen die je snel nodig hebt in je nieuwe woning, zoals een waterkoker, koffiemachine en gordijnen, als laatste in. Zo kun je deze als eerste uitpakken in het nieuwe huis.

De verhuizing uitbesteden

Een verhuisbedrijf neemt je veel werk uit handen. Zeker als je grote of zware spullen hebt, is een professioneel bedrijf vaak een uitkomst. Je betaalt wat meer dan wanneer je de verhuizing zelf regelt, maar het scheelt veel tijd en energie.

Net zoals bij het huren van een aanhanger of verhuisbus geldt dat verhuisbedrijven het drukker hebben in het weekend. Reserveer daarom op tijd bij een verhuisbedrijf en let hierbij goed op verschillen in tarieven.

Adreswijziging doorgeven

Niet alleen vrienden en familie moeten bij een verhuizing weten wat je nieuwe adres is. Ook aan bedrijven, instellingen en instanties moet je doorgeven dat je gaat verhuizen. Denk hierbij aan verzekeringen en abonnementen die je hebt lopen.

Heb je een eigen bedrijf? Vergeet dan niet de adreswijziging door te geven aan de Kamer van Koophandel

Weetje: Je hoeft je verhuizing niet door te geven aan de Belastingdienst. Dit gaat automatisch als jij je verhuizing door hebt gegeven aan de gemeente.

Adreswijziging doorgeven aan de gemeente

Aan de gemeente geef je jouw adreswijziging persoonlijk of schriftelijk door. De gemeente geeft je verhuizing dan door aan de Basisregistratie Personen (BRP).

Je adreswijziging doorgeven moet binnen 4 weken vóór of tot uiterlijk 5 dagen na de verhuizing. Ben je te laat? Dan mag de gemeente je een boete opleggen van maximaal €325. Let hier dus goed op.

Heb je via je huidige gemeente diensten lopen, vraag dan bij de nieuwe gemeente na of deze automatisch worden overgezet of dat een nieuwe aanvraag nodig is.

Verzekeringen

Bij een verhuizing moet je aan je verzekeraar(s) niet alleen de adreswijziging doorgeven. Je moet ook kijken of jouw verzekeringen op het nieuwe adres nog actueel zijn. 

Zo kan het zijn dat je een nieuwe inboedelverzekering, auto- of fietsverzekering nodig hebt als je van de stad naar het platteland bent verhuisd.

Tip: Wil je zeker weten dat je jouw verzekeringen goed aanpast? Neem dan contact op met de verzekeraar en neem alle verzekeringen samen door.

Zorg en scholen in de omgeving

Ga je verhuizen naar een andere stad of provincie? Zoek dan een tandarts, huisarts en apotheek in je nieuwe buurt om te voorkomen dat je ver moet reizen.

Zoek als je kinderen hebt ook tijdig naar een nieuwe school en eventuele buiten- of naschoolse opvang.

Gas, licht en water

Voordat je bent verhuisd, is het verstandig de meterstanden in het oude huis op te nemen. Maak hier altijd ook een foto van. Zo ontstaat er nooit misverstanden over jouw verbruik en dat van de nieuwe bewoner.

Het is gebruikelijk dat bij de fysieke oplevering van de woning de verkopende makelaar de meterstanden formeel vastlegt en dat de koper deze ondertekent. Zo kunnen er geen misverstanden bestaan over de meterstanden op het moment van oplevering.

Maak om de eerder genoemde reden ook in de nieuwe woning een foto van de meterstanden. Je hoeft je verhuizing niet door te geven aan de leveranciers. Dit gebeurt automatisch als jij je verhuizing hebt doorgegeven aan de gemeente.

Check je internetprovider

Niet iedere internetprovider heeft dekking door heel Nederland. Hierdoor kan het zijn dat je huidige provider niet beschikbaar is op je nieuwe adres.

Check dit tijdig via de website van de provider of neem telefonisch contact op om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Stap over als dat nodig is.

Weetje: Heb je geen zin om alles zelf te regelen of ben je bang dat je iets vergeet? Gebruik ons gratis stappenplan en regel alles rond de verkoop van je huis op één plek - van de waardebepaling tot aan de verhuizing!

Veelgestelde vragen

Bij een verhuizing moet je verschillende dingen regelen. Van het doorgeven van de adreswijziging tot het vinden van een nieuwe huisarts en van het afsluiten van verzekeringen tot het regelen van de verhuizing zelf. Ook rondom de verkoop van je huis moet je van alles regelen. Maak hiervoor gebruik van dit gratis stappenplan!

De kosten voor een verhuizing zijn afhankelijk van wat je zelf regelt en uitbesteedt. Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker en goedkoper de verhuizing. Het huren van een aanhanger kost €25, een verhuisbus €75 en een grote vrachtwagen rond de €150 per dag.

Je geeft een verhuizing schriftelijk of persoonlijk door aan de gemeente. Dit doe je 4 weken vóór of tot maximaal 5 dagen na de verhuizing. Doe je dit later, dan kan de gemeente je een boete opleggen tot maximaal €325. De gemeente geeft de adreswijziging door aan de Basisregistratie Personen (BRP).
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen