Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips

Waardebepaling

Wil jij weten wat je huis in mei 2024 waard is? Je woningwaarde ontdek je snel met een waardebepaling door een goede makelaar. Vraag nu jouw gratis waardebepaling aan en krijg nauwkeurig inzicht in je actuele woningwaarde.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Gratis waardebepaling van je huis

Een gratis waardebepaling door een makelaar is de meest nauwkeurige manier om je woningwaarde te berekenen. De makelaar doorloopt samen met jou je woning en geeft maatwerk advies over de actuele waarde en mogelijke verkoopprijs. Je zit nergens aan vast!

Hoe werkt een waardebepaling? (uitleg in 1 minuut)

Tip: Twijfel jij of je je huis wilt verkopen? Wil je weten wat de woning bij verkoop oplevert? Of ben je benieuwd naar je huidige overwaarde om de aankoopmogelijkheden voor een ander huis te ontdekken? Dan is een gratis en vrijblijvende waardebepaling ideaal voor jou.

Waardebepaling aanvragen

Let op: gratis de waarde van je huis bepalen

Online zijn er verschillende gratis tools en websites om de waarde van je huis mee te bepalen. Maar let op: de door online tools geschatte waarde wijkt gemiddeld 22% af van jouw werkelijke woningwaarde.

Voor een reëel beeld van je woningwaarde raden experts daarom aan om vrijblijvend een makelaar langs te laten komen. Een gratis waardebepaling door een makelaar is na een taxatie de meest betrouwbare manier om nauwkeurig je actuele huiswaarde te bepalen.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een vaststelling van de waarde van je huis door een makelaar, waarbij hij gratis bij je thuis de waarde van je huis berekent. In tegenstelling tot online tools baseert een makelaar zich op de unieke kenmerken van jouw woning. Hierdoor is zijn bepaling zeer nauwkeurig.

Bijkomend voordeel van een waardebepaling zijn de kennis en expertise die een ervaren makelaar met zich meebrengt. Hierdoor kan hij niet alleen goed je huiswaarde bepalen, maar geeft hij indien gewenst ook advies over een vraagprijs en verkoopstrategie voor je woning, zodat je de maximale verkoopprijs kunt behalen.

Gratis waardebepaling inclusief verkoopadvies aanvragen?

Ja, ik wil weten wat mijn huis waard is

Wat kost een waardebepaling van mijn huis?

Een taxatie van je huis door een Nederlandse taxateur kost gemiddeld €600. Een waardebepaling door een makelaar is gratis via HuisVerkopen.nl. Ook laat de makelaar graag zien wat hij bij een eventuele verkoop voor je kan betekenen. Hierdoor is gratis verkoopadvies standaard inbegrepen.

Kies je na de waardebepaling een makelaar om je huis te verkopen? Dan krijg je bij verkoop te maken met makelaarskosten. Daarom is het slim om altijd eerst makelaarstarieven op te vragen. Zo nodig je voor een waardebepaling alleen makelaars met gunstige tarieven uit.

Tarieven opvragen bij makelaars

Wat levert een waardebepaling op?

Belangrijker dan de kosten is wat een waardebepaling je oplevert. De voordelen hebben we hierboven al beschreven. Maar waarom zou je een gratis waardebepaling kiezen boven bijvoorbeeld een online tool of een taxatie om je woningwaarde te berekenen?

Aan de hand van 3 rekenvoorbeelden illustreren we hieronder hoe een waardebepaling je duizenden euro's bij verkoop kan opleveren:

Voorbeeld 1: Gratis online tool om je woningwaarde te berekenen

Volgens de door jou gebruikte gratis online tool is je huis €320.000 waard. De schatting van dit soort tools wijkt echter flink af van de werkelijke waarde; in dit geval met 8,7%. Jouw huis is in werkelijkheid dus €350.000 waard.

Doordat je denkt dat de woning slechts €320.000 waard is, steek je de vraagprijs lager in dan nodig. Hierdoor heb je over belangstelling niet te klagen, maar verkoop je de woning uiteindelijk voor €335.000. Het resultaat: je loopt €15.000 mis.

Voorbeeld 2: Officiële taxatie van je woning door een taxateur

Volgens een officiële taxatie is je huis €350.000 waard. Je wilt minimaal de prijs krijgen die het waard is, dus zet jij je huis met een vraagprijs van €350.000 in de markt. Hiermee schrik je echter potentiële kopers af en krijg je minder aanvragen voor bezichtigingen.

Uiteindelijk duurt het ruim 8 maanden om je huis te verkopen en moet je zakken in de oorspronkelijke vraagprijs. Je verkoopt het huis uiteindelijk voor €340.750. De taxatie kost nog eens €700. Het resultaat: je loopt €10.000 mis.

Voorbeeld 3: Gratis waardebepaling van je huis door een makelaar

Volgens een gratis waardebepaling is je huis €350.000 waard. Bij de waardebepaling zit standaard verkoopadvies inbegrepen, waardoor de makelaar je adviseert over een goede vraagprijs en strategie om jouw woning te verkopen.

Op advies van de makelaar zet je het huis met een slimme vraagprijs van €340.000 in de markt. Hierdoor gaan veel kopers al snel tegen elkaar opbieden. Uiteindelijk verkoop je het huis binnen 40 dagen voor €360.000. Het resultaat: je verdient €10.000 extra bij verkoop.

Bespaar direct met een gratis waardebepaling

Wanneer wil ik een waardebepaling aanvragen?

Het aanvragen van een gratis waardebepaling is altijd verstandig. Ook zijn er bepaalde situaties waarin een waardebepaling simpelweg onmisbaar is als je de verkoop naar wens wilt laten verlopen:

1. Een snelle verkoop

Het inplannen en uitvoeren van een taxatie kost tijd, net als het opstellen van een taxatierapport. Hierdoor kan het bij een taxatie even duren voordat je inzicht hebt in je woningwaarde. Daarna moet je alsnog op zoek naar een makelaar.

Bij een gratis waardebepaling kan de makelaar meestal heel snel langskomen. Hij voert de waardebepaling direct uit en adviseert je ter plekke over een concrete verkoopstrategie. Indien gewenst kan hij de verkoop direct in gang zetten en je hierbij volledig ontzorgen.

2. Een winstgevende verkoop

Laten we eerlijk zijn: de makelaar van om de hoek zal jouw woning waarschijnlijk niet tegen de hoogste prijs verkopen. Via onze website vergelijk je makelaars daarom niet alleen op kosten, maar indien gewenst ook op verkoopprestaties met elkaar.

Zo vind je de makelaars die jouw huis met de meeste winst verkopen en laat je hen langskomen voor een vrijblijvend kennismakingsbezoek. Hiermee krijg je inzicht in je woningwaarde en ontdek je welke makelaar het beste verkoopplan heeft voor jouw huis.

3. Oriënteren op een verkoop

Heb jij geen haast met een verkoop, maar wil je wel weten wat er mogelijk is, hoeveel jouw huis waard is en wat een reële verkoopopbrengst is? Begrijpelijk, want misschien heb je wel overwaarde of kun je een mooie winst maken bij verkoop.

Tijdens een gratis waardebepaling ontdek je exact wat jouw huis kan opleveren en welke strategie goed zou zijn bij verkoop. Wanneer je eenmaal weet waar je staat, kun je een beter besluit nemen over een verkoop. Oriënteren is daarom altijd verstandig.

4. Huis verkopen bij een erfenis

Een geërfd huis ligt niet altijd in dezelfde plaats als waar jij woont. Hierdoor kun je overwegen om te kiezen voor een internetmakelaar die de verkoop op afstand voor je regelt. Maar let op: helaas moet je juist bij een internetmakelaar vrijwel alles zelf doen.

Een internetmakelaar verzorgt weinig meer dan de onderhandelingen, waardoor je o.a. de bezichtigingen zelf moet verzorgen. Belangrijker nog: een internetmakelaar voert geen waardebepaling uit, waardoor je minder inzicht hebt in de werkelijke waarde van het huis.

Een gratis waardebepaling door een lokale full-service makelaar is bij een geërfd huis dan ook altijd de beste keuze. De makelaar heeft lokale marktkennis en ontzorgt je compleet, zodat jij op afstand continu op de hoogte blijft terwijl hij de verkoop in goede banen leidt.

5. Huis verkopen bij een scheiding

Bij een scheiding kan er sprake zijn van meningsverschillen over de beste strategie om de woning te verkopen. Ook kan er behoefte zijn aan duidelijkheid over de waarde van het huis als bijvoorbeeld één partner vertrekt en de ander er blijft wonen.

Een gratis waardebepaling door een objectieve makelaar geeft direct helderheid over de actuele huiswaarde en een geschikte verkoopstrategie. Zo kunnen beide partners de juiste beslissing nemen over een eventuele verkoop en verder met hun leven.

Herken jij je in een van 5 bovengenoemde scenario's?

Ja, ik wil een gratis waardebepaling

Hoe kan ik zelf de waarde bepalen van mijn huis?

Er zijn verschillende manieren om zelf de waarde van je huis te bepalen. Hieronder zetten we ze op een rijtje op volgorde van nauwkeurigheid:

Kadaster

Het Kadaster is een openbaar register van de overheid dat vastgoedinformatie in Nederland registreert. Op de website van het Kadaster vind je een woningwaardecalculator, waarmee je de waarde van je woning zelf kunt berekenen. Het is slechts een ruwe schatting.

Nadeel: Het Kadaster kijkt alleen naar de laatst bekende aankoopsom en gemiddelde prijsstijgingen in de regio sindsdien. Hiermee geeft het Kadaster geen accurate weergave van de actuele waarde van je huis.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde van een woning wordt jaarlijks door de gemeente bepaald om hierop de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB-heffing) te baseren. Je kunt de WOZ-waarde inzien via het WOZ-waardeloket en ontvangt jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente.

Nadeel: De gemeente gebruikt gegevens van het Kadaster om de WOZ-waarde op te baseren. Daarnaast kijkt de gemeente naar vraagprijzen van andere huizen in de buurt. Hierdoor is de WOZ-waarde iets nauwkeuriger, maar nog steeds zeer onnauwkeurig. Tevens loopt de WOZ-waarde altijd achter op de huidige marktprijs, omdat de waarde een weergave van het verleden is.

Tip: De WOZ-waarde wijkt vaak zóveel af van de actuele huiswaarde, dat je als huiseigenaar bezwaar kunt maken tegen een te hoge WOZ-beschikking. Een gratis waardebepaling kan uitsluitsel geven over de werkelijke woningwaarde en helpen bij een bezwaarschrift.

Desktoptaxatie

Een desktoptaxatie is een taxatie op afstand. De taxateur komt hierbij niet langs voor een fysiek bezoek, maar baseert zijn waardebepaling op online data en statistische modellen. Hierdoor staat een desktoptaxatie ook wel bekend als online taxatie of digitale taxatie.

Nadeel: Een desktop taxatie is bij lange na niet zo nauwkeurig als een fysieke taxatie of een waardebepaling door een makelaar. Een digitale taxatie kost al snel €100, terwijl de waarde die een taxateur op afstand taxeert gemiddeld 10% afwijkt van de werkelijke huiswaarde.

Weetje: Op basis van een desktoptaxatie mag een koper van een huis in Nederland maximaal 90% van de woningwaarde lenen. Dit laat zien dat hypotheekverstrekkers deze taxatievorm als onnauwkeurig beoordelen.

Taxatie

Een taxatie is de meest nauwkeurige manier om de waarde van je huis te bepalen. De taxateur brengt een fysiek bezoek aan je woning en neemt individuele huiskenmerken mee in zijn beoordeling. Na afloop ontvang je een taxatierapport.

Nadeel: Een taxatie kost gemiddeld €700 en is alleen verplicht als je een hypotheek afsluit om een huis te kopen. Wil jij je huis (misschien) verkopen? Dan kun je de kosten van een dure taxatie besparen door te kiezen voor een gratis waardebepaling van een makelaar.

Gratis waardebepaling

Een gratis waardebepaling door een makelaar is vrijwel net zo nauwkeurig als een taxatie. Net als de taxateur brengt de makelaar een fysiek bezoek aan je woning en doorloopt hij deze van A tot Z. Zo krijgt hij een zeer accuraat beeld van de actuele woningwaarde.

In tegenstelling tot een taxatie is een waardebepaling geheel kosteloos en vrijblijvend. Daarnaast kan de makelaar vaak sneller langskomen dan de taxateur en voorziet hij je naast de waardebepaling indien gewenst ook van maatwerk verkoopadvies voor jouw huis.

Oordeel: Een gratis waardebepaling combineert het beste van alle werelden. Het enige nadeel is dat je geen officieel taxatierapport ontvangt, maar dit is als verkoper ook niet nodig. Voor verkopers heeft een gratis waardebepaling dan ook vooral voordelen.

Precies weten wat je huis waard is?

Dan is een waardebepaling de makkelijkste oplossing die bovendien gratis is, in tegenstelling tot betaalde rapporten of een woningtaxatie.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan

Hoe zal mijn huiswaarde zich ontwikkelen?

De afgelopen 10 jaar zijn huizenprijzen bijna continu gestegen. Inmiddels is daar verandering in gekomen. De gemiddelde marktwaarde van woningen is in 2023 geleidelijk aan het dalen. Daarnaast is er meer aanbod van woningen en minder vraag van kopers. Ons recente onderzoek toont aan dat makelaars verwachten dat de huizenprijzen weer gaan stijgen in het restant van 2023.

Belangrijk om op te merken is dat er per regio grote verschillen zijn in woningwaarde. Zo zal een woning in het centrum van Amsterdam meer opbrengen dan een vergelijkbaar huis in een dorp in Drenthe.

Doorslaggevend voor de woningwaarde zijn echter altijd de individuele kenmerken van een woning. Een vrijstaand huis in Drenthe zal immers weer meer opleveren dan een kleine studio in Amsterdam.

Laat daarom altijd een gratis waardebepaling uitvoeren als je benieuwd bent naar de actuele waarde van je huis. De makelaar vertelt hoe je woningwaarde zich in de komende jaren zal ontwikkelen en geeft advies over een slimme verkoopstrategie voor nu en in de toekomst.

Direct een waardebepaling aanvragen

Meer informatie over woningwaarde en waardebepaling

Regelmatig schrijven wij artikelen over de actuele waarde van woningen in Nederland en de beste manieren om deze te bepalen. Omdat we deze artikelen regelmatig bijwerken, blijf jij als (mogelijke) verkoper altijd op de hoogte van de laatste informatie.

Wil jij je huis (misschien) verkopen?

Een waardebepaling laten uitvoeren is dan verstandig. Wist je dat je via ons niet alleen de waardebepaling van je huis, maar ook andere stappen rondom de verkoop direct, makkelijk en gratis kunt regelen? Bekijk nu het persoonlijke stappenplan voor jouw woning.

Bekijk het stappenplan
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen