Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe kan ik de waarde van mijn woning berekenen?

Hoe kan ik de waarde van mijn woning berekenen?

Wil jij weten wat je woning waard is? We delen de beste manieren om de waarde van je huis snel en eenvoudig te berekenen.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Het achterhalen van je woningwaarde is belangrijk wanneer je je huis wilt gaan verkopen. Dit helpt je om de juiste vraagprijs te bepalen voor een vlotte en winstgevende verkoop.

Kies je een te hoge vraagprijs, dan schrik je potentiële kopers af en blijft je huis lang te koop staan. Kies je een te lage prijs, dan doe jij jezelf financieel tekort.

Let op! Ook een lage prijs kan kopers afschrikken, omdat er veel mensen op de woning afkomen en de concurrentie dus groot is.

Pijl Direct gratis je huiswaarde laten berekenen?

Waarop is de waarde van een woning gebaseerd?

Verschillende aspecten bepalen samen de waarde van je woning. Denk alleen al aan:

  • Woningtype
  • Woningoppervlakte
  • Onderhoudsconditie
  • Ligging
  • Energielabel
  • Woningkenmerken

Hieronder bespreken we ze een voor een.

Woningtype

Een vrijstaand huis heeft vaak een hogere verkoopprijs dan een appartement of bungalow. In ruil hiervoor krijgt een koper onder andere meer privacy, een ruimere tuin en een grotere woningoppervlakte. 

Woningoppervlakte

Met name de woningoppervlakte heeft veel invloed op de waarde van je huis. Het vergroten van de woningoppervlakte biedt jou niet alleen meer wooncomfort, maar zorgt ook voor een flink hogere prijs bij verkoop.

Tip: Heeft jouw woning ongebruikt oppervlak zoals een garage of een zolder? Verbouw deze tot woonruimte om meer voor je huis te kunnen vragen. Maak daarnaast donkere ruimtes aantrekkelijker door een erker of dakraam te plaatsen.

Onderhoudsconditie

Een huis waar veel aan moet gebeuren, brengt kosten en moeite voor een koper met zich mee. Huizen in een goede onderhoudsconditie zijn hierdoor aantrekkelijker voor kopers.

Gelukkig hoef je zelden je hele woning te verbouwen om deze tegen een goede prijs te verkopen. Verbeter de belangrijkste punten van onderhoud om je huiswaarde direct te laten stijgen.

Weetje: Onderhoudspunten waar kopers op letten, zijn bijvoorbeeld de verflaag op kozijnen of het stucwerk op de muren. Tijdens een bouwkundige keuring kunnen daarnaast bouwkundige gebreken aan het licht komen. Ontdek in een gratis verkoopadviesgesprek met een makelaar welke dingen je moet aanpakken voor potentiële kopers.

Ligging

Ligt jouw huis pal naast een tramhalte of middenin het bos? Het maakt nogal verschil voor de kopers die je aantrekt - en daarmee voor de prijs die je kunt vragen.

Over het algemeen scoren huizen die goed bereikbaar zijn en in een populaire regio dichtbij scholen, winkels en ziekenhuizen liggen hoog bij kopers.

Tip: Probeer eventuele nadelen van de ligging van je huis waar mogelijk te verminderen. Isoleer de woning bijvoorbeeld tegen geluid van buiten of plaats een hek of heg om je tuin voor meer privacy als je op een locatie woont met veel langskomend verkeer.

Energielabel

Een goed energielabel biedt veel voordelen. Het verzekert je van een comfortabele woning en een lagere energierekening. Ook heeft heeft een hoog energielabel een positieve invloed op de verkoopprijs.

Heeft jouw woning nog geen energielabel? Een definitief energielabel is verplicht bij het verkopen van je woning. Regel dit label daarom tijdig bij een erkend energieadviseur.

Bij aanvraag van een energielabel ontvang je tevens een rapport op maat. Hierin staan maatregelen die je kunt treffen om je woning energiezuiniger te maken.

Let op! Energieadviseurs hanteren verschillende tarieven. Dit verschil kan oplopen tot honderden euro's. Vergelijk daarom altijd energieadviseurs om op je energielabel te besparen.

Pijl Direct besparen op de kosten van je energielabel?

Unieke woningkenmerken

Iedere woning is anders. Hierdoor is het op basis van alleen de bovenstaande aspecten niet mogelijk om de waarde van je huis heel nauwkeurig te berekenen.

Unieke woningkenmerken zoals een verlengde keuken, gerenoveerde badkamer of aangebouwde serre maken al het verschil voor de prijs die je bij verkoop kunt vragen.

Je huiswaarde zelf gratis berekenen

Op internet vind je veel tools om de waarde van je woning te berekenen. Het voordeel van deze tools is dat ze gratis zijn. Het nadeel is dat ze onnauwkeurig zijn.

Een populaire berekentool vind je op de website van het Kadaster. Deze tool kijkt vooral naar de oorspronkelijke aankoopsom en regionale prijsniveaus. Individuele huiskenmerken zijn niet meegenomen, waardoor het een ruwere inschatting blijft.

Let op: Een andere manier waarop veel mensen (onterecht) hun woningwaarde schatten, is door simpelweg de WOZ-waarde als uitgangspunt te nemen. Echter, de WOZ-waarde loopt altijd achter op de huidige woningmarkt en houdt geen rekening met unieke woningkenmerken. De WOZ-waarde is daarom zelden een goede indicator.

Waarde van je huis gratis én accuraat berekenen?

Er zijn slechts twee manieren om je woningwaarde accuraat te berekenen: een waardebepaling door een makelaar of een taxatie door een taxateur. Een taxatie is gratis en vrijblijvend, terwijl een taxatie je honderden euro's kost.

Wil jij je huis verkopen? Dan is een dure taxatie in 99% van de gevallen overbodig. Een gratis waardebepaling is dan een betere optie om de waarde van je huis te berekenen.

Tijdens een waardebepaling komt een makelaar gratis en vrijblijvend bij je langs. Op basis van jouw unieke huiskenmerken en zijn regionale marktkennis geeft hij een nauwkeurige bepaling van de woningwaarde.

Weetje: Naast het berekenen van je huiswaarde geeft een makelaar tijdens een waardebepaling ook gratis verkoopadvies. Zo ontdek je onder meer tegen welke vraagprijs jij je huis het beste in de markt kunt zetten.

Waar kijkt een makelaar naar bij het berekenen van de woningwaarde?

Er zijn diverse punten waar een makelaar naar kijkt bij het berekenen van de huidige waarde van een huis. De basis is het aantal vierkante meters van de woning, vermenigvuldigd met de huidige gemiddelde m2-prijs in jouw plaats of buurt.

De makelaar kijkt hierbij naar zogenaamde referentiewoningen: woningen in jouw buurt die lijken op jouw woning die recent zijn verkocht. Woon je in Amsterdam in een appartement in Oud-West, dan zal de makelaar dus kijken naar de recente verkoopprijzen van woningen die aan dezelfde kenmerken voldoen.

Maar een woningwaarde berekenen gaat veel verder dan een rekensom met de huidige marktprijzen. Kenmerken die ook meetellen zijn de onderhoudsstaat van de woning (eventueel achterstallig onderhoud), de oppervlakte van het perceel, hoe energiezuinig de woning is én wat de huidige stand van de woningmarkt is.

Om die reden is een gratis waardebepaling door een makelaar de enige manier om zeer nauwkeurig (en zonder kosten) vast te stellen wat je woning nu waard is. Dit is daarmee ook de meest geschikte manier om te verkennen of het verkopen van je woning op dit moment wel of niet interessant is.

Veelgestelde vragen

De waarde van jouw huis hangt af van verschillende factoren, zoals de ligging, woonoppervlakte en unieke huiskenmerken. Een verkoopmakelaar kan de waarde van je woning gratis en nauwkeurig berekenen.

Op internet vind je verschillende tools waarmee je de waarde van je huis gratis kunt berekenen. Omdat deze online tools geen rekening houden met de unieke kenmerken van jouw woning, is deze schatting altijd minder nauwkeurig dan een  berekening door een makelaar.

De waarde van je woning kun je verhogen door (kleine) gebreken te repareren, de woonruimte te vergroten en je energielabel te verbeteren. Een verkoopmakelaar geeft gratis en vrijblijvend advies over de meest simpele en waardeverhogende maatregelen die je kunt nemen.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen