Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: BlogMakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe kan ik de waarde van mijn woning verhogen?

Hoe kan ik de waarde van mijn woning verhogen?

Je wilt bij verkoop de beste prijs krijgen voor je woning. Hieronder vind je de meest effectieve maatregelen die de waarde van je huis vermeerderen.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Met waardevermeerderende maatregelen investeer je in je woning. Meestal vergroot je hiermee zowel het wooncomfort als de waarde van je huis.

Toch verdien je niet elke investering in je woning bij verkoop altijd terug. Hierdoor is het belangrijk om te weten welke maatregelen de waarde van je huis daadwerkelijk verhogen.

Welke maatregelen verhogen mijn woningwaarde?

Er zijn honderden aspecten die de waarde van je huis bepalen. Onderstaand een lijst van de 5 beste maatregelen die je kunt nemen om de waarde van je woning te vergroten:

1). Verduurzaming

Energiebesparende maatregelen zijn goed voor het milieu én je portemonnee. Zonnepanelen, een warmtepomp, HR+++ glas en vloer-, dak- en muurisolatie verlagen je energieverbruik en daarmee je energierekening.

Hoe duurzamer jouw woning is, hoe beter het energielabel. Dit definitieve label heb je nodig bij verkoop van je huis en heeft veel invloed op je woningwaarde.

Benieuwd welk energielabel jouw huis heeft of welke verduurzamingsmaatregelen je kunt nemen om je huiswaarde te verhogen? Plan een afspraak in met een erkend energieadviseur.

Pijl Direct de goedkoopste energieadviseur vinden?

2). Woonruimte vergroten

De woonoppervlakte van een huis heeft grote invloed op de woningwaarde. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter de woning, des te beter de verkoopprijs.

Overweeg de volgende maatregelen om je woonruimte te vergroten:

Bouw een serre aan

Een serre vergroot de woonruimte op de begane grond en levert hierdoor een interessante waardevermeerdering op. Ook het extra leefcomfort en de inval van natuurlijk daglicht zullen zorgen voor hogere biedingen van kopers.

Plaats een dakkapel

Een dakkapel is een effectieve manier om de functionaliteit van kleinere ruimtes in je woning snel te vergroten. In plaats van een krap rommelhok zien potentiële kopers zo een extra slaap-, werk- of logeerkamer tijdens een bezichtiging.

Verbouw de garage of zolder

Het herinrichten van een ruimte kan ook zonder een dakkapel te plaatsen. Plaats bijvoorbeeld een muurtje op zolder en creëer zo twee functionele ruimtes. Of betrek de garage bij je woonkamer voor extra woon- en leefcomfort.

Neem een carport

Een carport is ideaal om je auto te beschermen en altijd snel onderweg te kunnen zijn. Dit zien ook mogelijke kopers. Zeker in een wijk waar parkeren lastig is, kan een carport de waarde van je huis vergroten.

3). Stuc- en schilderwerk

Afgebladderde verf of stucwerk geven het beeld van een minder goed onderhouden woning. In gedachten telt een koper nieuw stuc- en schilderwerk op bij het budget voor de woning. Hierdoor zul je een lager bod ontvangen.

Tip: Gelukkig hoef je over het algemeen niet je hele huis te stucen om de woningwaarde te vergroten. Een fris likje verf op alle muren doet al wonderen en zorgt dat je woning veel beter onderhouden oogt.

4). Gevel en tuin

De buitengevel van je woning en de (voor)tuin bepalen de eerste indruk van een koper. Deze eerste indruk heeft grote invloed op de hoogte van het eerste bod.

Het reinigen van de gevel en het verven van de kozijnen zijn kleine dingen die je kunt doen om de waarde van je huis door de ogen van een koper flink te vermeerderen.

Zorg daarnaast voor een opgeruimde en nette tuin. Maai het gras, zaai kale plekken op het gazon in met graszaad en snoei dood hout uit de bomen. Een beetje groen in de tuin zorgt voor extra privacy en valt vaak in de smaak bij kopers.

5). Verbouwing

Je woonkamer kan nog zo ruim en trendy zijn; een badkamer met kleine douchebak of keuken met jaren 70-tegels is voor kopers een ware afknapper.

Het renoveren van je badkamer of keuken is dan ook een goede manier om de waarde van je woning te vergroten. Doordat de koper deze ruimtes niet zelf hoeft op te knappen, houdt hij budget over voor een hoger bod.

Weetje: Niet iedere investering in een woning verdien je voor 100% terug bij verkoop. In een verkoopadviesgesprek vertelt een makelaar je gratis en vrijblijvend welke maatregelen de waarde van jouw specifieke huis het meest verhogen.

Tips van een makelaar zonder kosten

Als het je doel is om de waarde van jouw woning te verhogen met als doel een zo hoog mogelijke verkoopprijs bij verkoop, dan is het slim om een verkoopmakelaar om advies te vragen. Dit is gratis als je het aanvraagt via HuisVerkopen.nl.

Hoe werkt een verkoopadvies?

Bij een gratis verkoopadvies neemt de makelaar samen met jou de woning door. De makelaar inventariseert op die manier de woning en geeft jou concrete tips hoe je de waarde van jouw huis nog kunt verhogen.

Uiteraard zijn er grote en kleine punten, waardoor de makelaar zal aangeven welke punten relatief weinig kosten, maar wel voor een aanzienlijk hogere woningwaarde zullen zorgen.

De makelaar adviseert je niet alleen over waardeverhoging, maar ook over de verkoopstrategie. Zo weet je -zonder kosten- alles wat nodig is om de verkoop zo goed mogelijk voor te bereiden.

Pijl Wil je tips van een makelaar voor waardeverhoging?

Veelgestelde vragen

Jouw woningwaarde hangt af van vele factoren, zoals het energielabel, woonoppervlak en de optische staat van onderhoud. Een makelaar kan de waarde van je huis gratis berekenen.

Je woningwaarde berekenen doe je met een taxatie of een gratis waardebepaling door een makelaar. Met online berekentools kom je niet verder dan een ruwe schatting van de waarde.

Ja, het is altijd slim je energielabel te verbeteren. Dit heeft vooral zin als je huis label D t/m G heeft. Een hoger energielabel kan van positieve invloed zijn op de verkoopprijs van je woning.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen