Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Wat moet ik regelen voor de verkoop?

Wat moet ik regelen voor de verkoop?

Overweeg jij je huis te verkopen? Lees hieronder hoe je alles rondom de verkoop van je huis goed, snel en makkelijk regelt.

Robert Welink
- expert makelaars vergelijken
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

De belangrijkste zaken om te regelen rond de verkoop van je huis hebben we op een rijtje gezet in de onderstaande checklist. Zo weet je zeker dat je niets vergeet én de hoogste prijs krijgt voor je woning.

10 zaken om te regelen bij verkoop van je huis:

  1. Een makelaar kiezen
  2. De vraagprijs bepalen
  3. Je huis verkoopklaar maken
  4. Een energielabel regelen
  5. Je huis op Funda zetten en promoten
  6. Bezichtigingen regelen
  7. Onderhandelingen voeren
  8. Koopovereenkomst opstellen
  9. De overdracht bij de notaris
  10. De verhuizing regelen

Wist je dat je veel van de bovengenoemde zaken snel en eenvoudig regelt via ons interactieve stappenplan? Hiermee wordt het regelwerk een makkelijke to-do-lijst in plaats van onnodig veel uitzoekwerk.

Hieronder meer uitleg over de 10 belangrijkste zaken om te regelen bij een verkoop:

1. Een makelaar kiezen

Twijfel je of jij je huis met of zonder makelaar wilt verkopen? Je kunt de verkoop in theorie zelf regelen, maar dit verloopt vaak minder vlot en succesvol dan met de hulp van een full-service makelaar.

Bovendien moet je alles zelf doen, terwijl een makelaar je veel werk uit handen neemt. Dat geeft minder stress en je weet zeker dat je geen blunders begaat bij de verkoop.

Tip: Op zoek naar een goede makelaar bij jou in de buurt? Vergelijk vrijblijvend lokale makelaars.

2. Vraagprijs bepalen

Voordat jij je huis te koop zet, moet je eerst een vraagprijs bepalen. Het is dan handig als je de actuele waarde van je woning kent. Deze inschatting verschilt per makelaar.

De actuele waarde van je woning is niet hetzelfde als de WOZ-waarde. De WOZ-waarde gaat namelijk alleen over algemene huiskenmerken zoals bouwjaar en grootte in vierkante meter.

Weetje: Inpandige kenmerken zoals een nieuwe badkamer of keuken zijn vaak niet bekend bij de gemeente. Hierdoor kan de werkelijke waarde van je huis lager of juist hoger zijn dan de WOZ-waarde.

Een betere manier om de juiste vraagprijs te bepalen, is een gratis waardebepaling door een makelaar. Een waardebepaling is bijna net zo accuraat als een taxatie, maar geheel kosteloos.

Wist je dat verkoopmakelaars graag bij jou langskomen voor een vrijblijvende kennismaking inclusief gratis waardebepaling? Zo krijg je een optimaal beeld van de beste vraagprijs voor jouw huis.

Pijl Wil jij een gratis en vrijblijvende waardebepaling?
Ja, ik wil de actuele waarde van mijn woning weten

3. Je huis verkoopklaar maken

Je huis verkoopklaar maken draagt bij aan een winstgevende verkoop. Denk hierbij aan het opruimen van kamers of het netjes maken van de tuin, maar ook aan het repareren van een lekkende goot of het schilderen van afgebladderde kozijnen.

Om de kans op een snelle en winstgevende verkoop te vergroten, kun je daarnaast waardevermeerderende maatregelen zoals groot onderhoud, verduurzaming of zelfs een verbouwing van je woning overwegen.

Een makelaar ziet wekelijks tientallen woningen en kan als geen ander beoordelen of jouw huis aantrekkelijk is voor kopers.

Tip: Gebruik het kennismakingsgesprek met een makelaar om naast een waardebepaling ook gratis verkoopadvies te krijgen. Dit helpt je huis verkoopklaar te maken en de eerste indruk bij kopers te verbeteren.

4. Een energielabel regelen

Een geldig energielabel is verplicht bij verkoop van je woning. Sinds 1 januari 2021 kun je een energielabel niet meer online aanvragen. Hiervoor moet je een erkende energieadviseur inschakelen.

Een energieadviseur komt bij je thuis voor een inspectie, waarna je een definitief energielabel ontvangt dat 10 jaar geldig is.

Het tijdig regelen van een energielabel is aan te raden, want een verkoop zonder geldig energielabel levert een boete op van €435.

Wist je dat de kosten voor een energielabel per energieadviseur sterk verschillen? Gemiddeld variëren de kosten tussen de €250 en €400.

Pijl Wil jij direct voordelig jouw energielabel aanvragen?
Ja, ik heb een energieadviseur nodig die dit kan regelen

5. Je huis op Funda zetten en promoten

Het professioneel promoten van je woning vergroot de kans op een succesvolle verkoop. Dit begint meestal met het plaatsen van je huis op de bekende huizenwebsite Funda.

Weetje: Alleen makelaars mogen woningen op Funda plaatsen. Je kunt dit daarom niet zelf doen. Makelaars die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie zoals de NVM, VBO of VastgoedPro hebben allemaal toegang tot Funda.

Voor een maximale interesse van kopers is het aan te raden om een professionele brochure, foto's en eventueel een video van je huis te laten maken. Dit zijn werkzaamheden die een makelaar je uit handen kan nemen en die vaak standaard zijn inbegrepen in de courtage.

De makelaar gebruikt deze promotiematerialen niet alleen om je huis op Funda en andere websites te zetten, maar ook om de woning in zijn eigen netwerk te promoten. Daarnaast plaatst de makelaar een 'Te koop'-bord in de tuin en adverteert hij via andere kanalen.

6. Bezichtigingen regelen

Een positieve bezichtiging kan mensen overtuigen om een bod uit te brengen op je woning. Je kunt alle bezichtigingen zelf verzorgen, maar dit kost tijd en is lastig in te plannen naast je werk. Meestal neemt een makelaar jou de bezichtigingen daarom uit handen.

In plaats van meerdere losse bezichtigingen kun je ook kiezen voor een 'open huis'. Tijdens een open huis komen meerdere geïnteresseerden langs op dezelfde dag. Tijdens de bezichtiging leiden jij of de makelaar de potentiële kopers rond.

Tip: Voor een bezichtiging is het verstandig om je huis niet alleen verkoopklaar, maar ook zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een bos bloemen op tafel, een geurkaars in de zithoek of een versgebakken appeltaart in de oven zorgen dat kopers zich direct thuisvoelen.

7. Onderhandelingen voeren

Heeft de bezichtiging een bod opgeleverd? Dan is het tijd om te onderhandelen. Hierbij is het belangrijk om terug te kunnen vallen op een duidelijke verkoopstrategie. Zo weet je welke voorwaarden van belang zijn en wat het minimale bedrag is dat je wilt ontvangen.

Vaak zul je onderhandelen met de makelaar van de kopende partij. De meeste makelaars hebben veel ervaring met onderhandelingen en willen de beste prijs bedingen. Voor het beste onderhandelresultaat laat jij jezelf daarom ook bijstaan door een makelaar.

Weetje: Uit onderzoek blijkt dat bepaalde makelaars beter zijn in onderhandelen dan hun collega's. Deze makelaars behalen een verkoopopbrengst die gemiddeld (tien)duizenden euro's hoger ligt. Vergelijk hier makelaars in jouw buurt die de hoogste verkoopprijs behalen.

8. Koopovereenkomst opstellen

Is er een akkoord over de verkoopprijs? Dan wordt er een voorlopige koopovereenkomst opgesteld.

In de koopovereenkomst staan onder meer de prijs, betaaltermijn, overdrachtsdatum en ontbindende voorwaarden. Hierdoor heb jij zekerheid over de voorwaarden rondom de verkoop en kan de koper zich niet ineens terugtrekken.

Een makelaar helpt bij het opstellen van de koopovereenkomst. Verkoop jij je huis zonder makelaar? Laat de koopovereenkomst dan controleren door een makelaar, notaris of juridisch specialist.

Je wilt geen kleine lettertjes over het hoofd zien, want dit kan leiden tot onaangename verrassingen en financiële schade.

9. Overdracht bij de notaris

Het afronden van de verkoop doe je bij de notaris. Dit moment wordt ook wel de overdracht of het 'passeren' van de woning genoemd.

Tijdens de overdracht komen jij en de koper samen bij de notaris om verschillende officiële documenten te ondertekenen. Denk hierbij aan de overdrachtsakte, ook wel bekend als de leveringsakte of transportakte.

Weetje: Het passeren van de akte bij de notaris duurt ongeveer een half uur tot een uur. Hierna is de woning officieel van eigenaar gewisseld, draag je de sleutels over en is je huis definitief verkocht.

10. Verhuizing regelen

Na het afronden van de verkoop begint het voorbereiden van de verhuizing. Denk aan het inpakken van spullen, het schoonmaken van de woning en het regelen van vrije dagen en opvang voor huisdieren of kleine kinderen.

Daarnaast is het belangrijk om je adreswijziging tijdig door te geven aan de officiële instanties.

Tip: Maak een to-do-lijst om alles wat je voor je verhuizing wilt regelen te onthouden. Wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het verhuizen en je grote of kwetsbare spullen veilig overbrengen? Laat je dan ontzorgen door een professioneel verhuisbedrijf.

Direct alles regelen voor verkoop?

Wil jij precies weten wat je moet regelen voor, tijdens én na de verkoop van je huis? Gebruik dan kosteloos ons handige interactieve stappenplan. Zo regel je de hele verkoop van je huis voordelig, makkelijk en snel van begin tot eind.

Veelgestelde vragen

Je woningwaarde achterhaal je met een taxatie of een gratis waardebepaling door een makelaar. In tegenstelling tot een taxatie betaal je hiervoor geen kosten. De actuele waarde van je huis valt vaak hoger uit dan de WOZ-waarde.

Sinds 1 januari 2021 kun je een energielabel niet meer online aanvragen. Een geldig energielabel krijg je alleen nog via een erkende energieadviseur. De kosten voor een energieadviseur variëren tussen de €250 en €400. Het vinden van een goedkope energieadviseur kan je dan ook veel geld besparen.

De juiste makelaar verkoopt je huis sneller, prettiger of tegen een hogere prijs. Wil jij de makelaar kiezen die het beste aansluit op jouw wensen? Geef jouw voorkeuren aan in ons vergelijkingsformulier en ontdek kosteloos welke makelaar in jouw buurt het beste bij jou past.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen