Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe verkoop ik mijn huis na een scheiding?

Hoe verkoop ik mijn huis na een scheiding?

Als jullie uit elkaar gaan zijn er twee mogelijkheden: jullie houden het huis of zetten het te koop. We zetten uiteen waar je bij beide opties rekening mee moet houden.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Als jullie besloten hebben uit elkaar te gaan komt er veel op je af. Je moet van alles regelen, vermogen en spullen verdelen, onderlinge afspraken maken. Hebben jullie samen een koophuis? Dan moeten jullie beslissen wat daarmee gedaan wordt.

Blijft één van beide partners in het huis wonen (en kán één van beide partners in het huis blijven wonen), of gaan jullie beide verhuizen en zetten jullie het huis te koop?

Eén van beide partners blijft in het huis wonen

Als één van beide partners in het huis blijft wonen, dan is de eerste vraag of dit financieel haalbaar is. De hypotheek en de vaste lasten moeten immers nu van één inkomen betaald worden. De hypotheekaanvraag moet daarom opnieuw gedaan worden, en het inkomen wordt getoetst.

Bovendien was het huis van jullie samen, dus moet de partner die blijft de vertrekkende partner de helft van de woningwaarde betalen. Dit heet ook wel 'uitkopen'. Om te kijken of dit allemaal haalbaar is, schakel je een makelaar in.

Daarbij is het belangrijk dat je een goede klik hebt met de makelaar die bovendien ervaring heeft met scheidingssituaties. Zoek en vergelijk makelaars in jouw regio zodat je de makelaar kiest die het beste bij jullie en de situatie past.

Blijkt het niet haalbaar dat één van beide partners in het huis blijft wonen? Dat zetten jullie het huis in de verkoop. Wil je jullie huis op een gestructureerde manier verkopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iets vergeet? Volg dan het stappenplan dat je door de verkoop leidt, van het vinden van een makelaar tot het regelen van de verhuizing.

De verkoop bij een scheiding verloopt grofweg op dezelfde manier als de 'gewone' verkoop van een woning, maar er is ook een aantal zaken waar je extra op moet letten, zoals op welke manier jullie zijn getrouwd en op welke naam de woning staat.

Verkoop zonder huwelijkse voorwaarden

Ben je gehuwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan is het huis van jullie samen. Jullie verdelen de opbrengst bij een overwaarde, en dragen evenredig de schuld bij een restschuld.

Overwaarde

Van overwaarde spreken we als het huis meer opbrengt dan dat jullie aan hypotheek hebben. Het bedrag van de overwaarde is de opbrengst van het huis minus het bedrag van de hypotheek.

Restschuld

We spreken van restschuld als het huis minder opbrengt dan het bedrag van de hypotheek. Je berekent de restschuld door het bedrag van de hypotheek af te trekken van de opbrengst van de woning. Dat bedrag komt dus uit in de min.

Verkoop met huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie gehuwd met huwelijkse voorwaarden of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan is het huis van jullie samen als de woning gekocht is terwijl jullie getrouwd of een geregistreerd partnerschap hadden.

Is de woning daar voor door één van beide partners gekocht? Dan is het huis alleen van deze partner. De opbrengst of schuld na verkoop zijn dus ook alleen van die partner.

Verkoop zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap

Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan is de woning van de partner die het huis gekocht heeft, en van wie de naam dus op het koopcontract staat. Dat kan één partner zijn, maar ook kunnen jullie het huis gekocht hebben op beider naam.

Ook kan het zijn dat jullie bij de koopovereenkomst een verdelingsbeding hebben opgesteld. Hierin wordt vastgelegd wat er gebeurt met de woning als jullie uit elkaar gaan en op welke manier de opbrengst of restschuld wordt verdeeld.

Taxatie voor verkoop

Maar hoe weet je wat een huis waard is? Door een taxatie uit te laten voeren door een erkend taxateur of een makelaar. Dit is zeker belangrijk als jullie met ruzie uit elkaar gaan.

De kans is dan groot dat er onenigheid bestaat over de prijs en de verdeling van de overwaarde of de restschuld. Een erkend taxateur is hierbij de neutrale partij die zonder vooroordelen de waarde van een woning bepaald.

Het komt ook voor dat beide partners een eigen taxateur in de arm nemen voor het bepalen van de waarde van het huis. In de meeste gevallen liggen de waarden van beide rapporten dicht bij elkaar.

De taxateur komt het huis bekijken en stelt een taxatierapport op. Met de waarde heb je een goed beeld bij de vraagprijs van de woning. Verkoop je de woning met behulp van een makelaar, dan kan deze je het beste adviseren over de vraagprijs naar aanleiding van het taxatierapport.

Let op: een taxatie is iets anders dan een waardebepaling. Een waardebepaling is gratis, voor een taxatie moet je betalen. In sommige gevallen is het echter verplicht een taxatie te laten uitvoeren, in dat geval voldoet een waardebepaling niet.

Makelaars gespecialiseerd in scheidingen

Wil je zeker weten dat je niets vergeet bij het verkopen van je huis na een scheiding? Kies dan voor een makelaar die ervaring heeft met scheidingssituaties (die vind je door te vergelijken). Deze weet precies waar je (extra) op moet letten bij de verkoop van je woning, en kan je bovendien adviseren over de financiële mogelijkheden voor het kopen van een nieuwe woning of het vinden van een huurwoning.

Pijl Zoeken jullie een gespecialiseerde makelaar?

Onenigheid bij deze beslissingen?

Het is mogelijk dat jullie het oneens zijn over de beslissingen rondom de koopwoning. Een makelaar kan daar geen rol in spelen, want die moet jullie gezamenlijke belangen behartigen. Wel kan de makelaar op een rijtje zetten wat de voor- en nadelen van diverse scenario's zijn.

Een mediator is een logische partij om hulp te bieden. De mediator begeleidt jullie actief met het maken van moeilijke keuzes waarbij jullie er samen niet uitkomen. Het is verstandig om mediators te vergelijken indien jullie dit overwegen, bijvoorbeeld via MediatorsVergelijken.nl.

Veelgestelde vragen

Scheiden met een koophuis werkt bijna net zoals 'gewoon' een huis verkopen. Het grote verschil is dat je goed moet kijken naar de afspraken die zijn gemaakt tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Is de woning van één van beide partners dan is de opbrengst of de schuld van deze partner. Is de woning van jullie beide, dan moet de overwaarde of de restschuld na verkoop verdeeld worden onder beide partners.

Als in de voorwaarden van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap staat dat de woning van jullie beide is, en één van beide partners blijft in het huis wonen, dan moet deze de ander uitkopen. Wil je weten of je de andere partner kan uitkopen? Dan maak je een financieel overzicht om te kijken of je de financiële lasten van het uitkopen kunt dragen. Verstandig is dit overzicht te laten opstellen door een financieel adviseur of een makelaar. Vergelijk daarvoor verschillende lokale makelaars om de partij te vinden die het beste bij jou en de situatie past.

Heb je een overwaarde op de woning? Dit betekent dat de woning meer waard is dan het bedrag van de hypotheek. De overwaarde van het huis na de scheiding wordt onder beide partners verdeeld als de woning van jullie beide is, of als jullie zonder huwelijke voorwaarden zijn getrouwd. Wil je de beste prijs voor je woning? Laat dan een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar en plan een verkoopadviesgesprek in. Tijdens dit gesprek vertelt de makelaar je welke waardevermeerderende maatregelen je kunt toepassen en op welke manier jij je woning het beste kunt presenteren aan potentiële kopers.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen