Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: BlogMakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Is een energielabel verplicht bij verkoop?

Is een energielabel verplicht bij verkoop?

Ga jij je huis verkopen? Dan is een geldig energielabel verplicht. Lees hier hoe je tijdig een energielabel kunt aanvragen en zo een boete bij verkoop kunt voorkomen.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Het energielabel voor huizen bestaat sinds 2007. In 2015 ontving iedere woningeigenaar een brief met daarin een voorlopig energielabel. Dit label is gebaseerd op algemene woningkenmerken zoals bekend bij het Kadaster.

Bij de verkoop van een huis is een voorlopig energielabel niet voldoende. Verplicht voor verkopers is een definitief energielabel, dat is verstrekt door een erkend energieadviseur op basis van een inspectie aan huis.

Pijl Direct een definitief energielabel aanvragen?

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen laat zien hoe energiezuinig een huis is. Hierbij is een label van G het slechtste en een label van A++++ het beste (dit zijn de zogenoemde nul-op-de-meterwoningen). Benieuwd welk label jouw huis heeft? Check hier gratis je actuele energielabel.

Een energieadviseur verstrekt na inspectie van je huis een definitief energielabel. Dit is een automatisch gegenereerd document met daarin zijn bevindingen over onder meer de isolatie van de woning en de installaties voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Weetje: Het is sinds 2022 verplicht een energielabel te hebben bij het adverteren met een woning. Dit energielabel wordt getoond in de advertenties. Ook kunnen kopers ernaar vragen. Het is daarom slim een definitief energielabel aan te vragen vóórdat je je huis gaat verkopen.

Hoe vraag ik een definitief energielabel aan?

Het aanvragen van een definitief energielabel begint met de keuze voor een erkend energieadviseur. Hierna kun je met de adviseur een afspraak inplannen voor de inspectie.

Tip: Energieadviseurs in jouw buurt vragen verschillende tarieven. Vergelijk lokale energieadviseurs daarom met elkaar om tot wel honderden euro's op je energielabel te besparen.

Waar let een energieadviseur op tijdens een inspectie?

De energieadviseur let tijdens de inspectie op de mate van isolatie in de constructieonderdelen zoals gevels, vloeren, daken en ramen. Kan er geen isolatie geconstateerd worden? Dan is het bouwjaar van de woning leidend.

Daarnaast kijkt de energieadviseur naar de (gebouwgebonden) installaties zoals bijvoorbeeld c.v., warmtepomp, ventilatiesystemen, airco's en zonnepanelen.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Hierna is het verplicht om opnieuw een definitief energielabel aan te vragen.

Heb je sinds de afgifte van jouw energielabel woningverbetering toegepast zoals bijvoorbeeld verbetering van (spouw)muur isolatie, vloerisolatie, dakisolatie of nieuwe ramen? Dan is de kans aanwezig dat het energielabel is verbeterd. Het is dan verstandig een nieuw label aan te vragen voordat jij je huis te koop zet.

Maak hiervoor een afspraak met een energieadviseur, die jouw woning opnieuw inspecteert voor het vaststellen van het nieuwe energielabel.

Tip: Ook het verbeteren van de (gebouwgebonden) installaties kan een verbetering in het energielabel veroorzaken.

Wat is het voordeel van een gunstig energielabel?

Een hoog energielabel heeft veel voordelen. Hoe beter het energielabel, hoe comfortabeler je woning en hoe lager de energierekening. Daarnaast is een gunstig energielabel beter voor het milieu en aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Het kan dan ook nooit kwaad om je energielabel te verbeteren. Dit is met name aan te raden bij label G t/m D. Voor huizen met dit energielabel valt nog veel te winnen (en dus te besparen) met energiezuinige maatregelen. Ook het verbeteren van hogere energielabels heeft altijd zin.

Weetje: In een rapport van een energieadviseur staan bevindingen over bijvoorbeeld de isolatie, installaties en enkel glas in de woning, met daarbij algemene adviezen om deze te verbeteren of te vervangen door energiezuiniger alternatieven (denk aan HR++ glas).

Wanneer heb je geen energielabel nodig?

Vanaf 2024 is het voor alle recreatiewoningen verplicht om een energielabel te hebben. Alleen bij een monument is het energielabel niet verplicht.

In het verleden was een energielabel niet altijd verplicht. Zo hoefde je geen label te tonen bij het verkopen van een vrijstaande woning met een oppervlakte tot 50 m2, zoals een tiny house, woonwagen of woonboot.

Ook recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn of waarvan het verwachte energiegebruik minder was dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik, hoefden geen energielabel te hebben bij verkoop. Vanaf 2024 is het een energielabel dus ook voor deze woningen verplicht.

Wat als ik geen energielabel heb?

Heb je geen definitief energielabel? Zolang je huis niet te koop staat, is dat geen probleem. Wil jij je huis echter verkopen? Dan riskeer je zonder definitief energielabel een boete van ongeveer €435.

Zelfs als je je huis niet deze maand al wilt verkopen, is het verstandig om het energielabel nu alvast aan te vragen. Zo heb je hier rond de verkoop geen omkijken naar. Een definitief energielabel is na verstrekking maar liefst 10 jaar geldig.

Pijl Direct een definitief energielabel regelen?

Veelgestelde vragen

Heb jij een energielabel nodig of wil jij het energielabel van je woning vernieuwen? Je kunt je energielabel niet zelf berekenen. Maak hiervoor een afspraak met een erkende energieadviseur bij jou in de buurt.

Een energielabel zelf is gratis, maar de verplichte inspectie door een erkende energieadviseur brengt wel kosten met zich mee. De inspectie duurt gemiddeld anderhalf uur en kost tussen de €250 en €400. Omdat energieadviseurs verschillende tarieven rekenen, is het verstandig om ze met elkaar te vergelijken.

Ja, een geldig, definitief energielabel is verplicht bij de verkoop en overdracht van een woonhuis. Dit is vastgelegd in de wet. Een energielabel blijft 10 jaar geldig.

Je vraagt een energielabel aan door een afspraak in te plannen met een energieadviseur. Meestal kan de adviseur binnen enkele werkdagen langskomen voor een inspectie. Enkele dagen later ontvang je een definitief energielabel inclusief toelichtend rapport.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen