Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe bereken ik mijn energielabel?

Hoe bereken ik mijn energielabel?

Benieuwd naar je energielabel? Zelf het energielabel van je huis berekenen is niet mogelijk. Wel kun je je energielabel laten bepalen door een energieadviseur.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Een energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig je huis is. Het energielabel laat zien of het huis veel of weinig energie verbruikt (de 'energieprestatie'). Het label gaat van G (het slechtste label) tot A++++ (het beste label, dit zijn de zogenaamde nul-op-de-meterwoningen).

In 2015 ontvingen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun woning. Sinds 1 januari 2021 zijn deze energielabels niet meer geldig en geldt een nieuwe bepalingsmethode (de NTA 8800). Deze vervangt de oude methodiek (de NEN 7120).

Bij verkoop van je woning is een definitief energielabel verplicht. Zo'n definitief label kan alleen worden vastgesteld door een erkend energieadviseur.

Pijl Direct jouw energielabel laten berekenen?

Wat zegt mijn energielabel?

De verhouding woonoppervlak ten opzichte van 'verliesoppervlakken' is een groot onderdeel van de berekening van het energielabel. Ook een belangrijke rol spelen de isolatie van de woning en de installaties voor koeling, verwarming, warm water en ventilatie. Op basis hiervan kan een energieadviseur je energielabel nauwkeurig berekenen.

Een goed geïsoleerde woning met relatief weinig verliesoppervlakken zal bijvoorbeeld minder energie verliezen via buitenmuren. Ook zal hernieuwbare energie in de vorm van een warmtepomp het verbruik van fossiele energie verminderen.

Isolatie

Op het gebied van isolatie let de energieadviseur op de volgende elementen in een woning:

 • Gevels
 • Gevelpanelen
 • Daken
 • Vloeren
 • Ramen
 • Buitendeuren

Weetje: De zogenaamde 'streefwaarden' voor isolatie liggen bij oudere woningen lager dan bij nieuwere huizen. Wil je weten of jouw huis een energielabel heeft en zo ja, wat dit is? Dan is het slim om jouw energielabel te controleren.

Installaties

Op het gebied van installaties let de energieadviseur op de volgende elementen in een woning:

 • Verwarming
 • Warm water
 • Zonneboiler
 • Ventilatie
 • Koeling
 • Zonnepanelen

Kan ik zelf mijn energielabel berekenen met een gratis tool?

Vóór 2021 kon je een nieuw energielabel nog zelf online aanvragen. In die tijd waren er gratis tools beschikbaar om je energielabel eenvoudig te berekenen.

Inmiddels is dat veranderd en zijn gratis online berekentools verouderd of verdwenen. Een erkend energieadviseur inschakelen is nu verplicht om je energielabel te berekenen.

Tip: Snel jouw energielabel berekenen? Bekijk hier welke energieadviseur in jouw buurt het snelst een inspectie inclusief rapport kan verzorgen.

Hoe werkt een inspectie door een energieadviseur?

Een inspectie door een erkend energieadviseur duurt gemiddeld 45 tot 90 minuten. De exacte tijdsduur hangt af van het type en de grootte van je woning.

Bij de inspectie loopt de energieadviseur door de gehele woning heen. Hij zal je eventueel ook vragen stellen over de woning. De energieadviseur voert metingen uit en maakt notities, die hij later verwerkt in een officieel rapport.

Na inspectie kent de adviseur officieel een definitief energielabel toe aan je huis. Je ontvangt dit label als een PDF-bestand inclusief het toelichtende rapport.

Hoe maak ik mijn woning energiezuiniger?

In het rapport bij je energielabel ontvang je algemene adviezen voor het energiezuiniger maken van jouw huis. Na het toepassen hiervan kom je in aanmerking voor een beter energielabel.

Heb jij energiebesparende maatregelen doorgevoerd na de ontvangst van een definitief energielabel? Deze worden niet automatisch verwerkt. Maak een afspraak met een energieadviseur om een nieuw energielabel aan te vragen.

Weetje: Je huis verkopen zonder definitief energielabel levert een boete op van €450. Daarom is het verstandig om ruim vóór de verkoop een energielabel aan te vragen.

Wat kost het aanvragen van een energielabel?

De kosten die je maakt voor een energielabel zijn afhankelijk van de energieadviseur die bij je langskomt en een inspectierapport opstelt. De kosten worden bepaald door een aantal factoren, zoals je type woning en de afmetingen ervan.

Zo is het aanvragen van een energielabel voor een appartement goedkoper dan een vrijstaande woning. Dat komt omdat de adviseur minder lang bezig is met de inspectie. De kosten variëren tussen de €250 en €400.

Tip: Met het vergelijken van energieadviseurs kun je de kosten voor een energielabel flink verminderen. Vergelijk op deze pagina direct adviseurs in jouw buurt en bespaar al snel tot meer dan €100.

Pijl Direct op je energielabel besparen?
Ja, zoek de goedkoopste energieadviseurs

Veelgestelde vragen

Ja, een energielabel is verplicht bij de verkoop van je huis. Bij verkoop zonder definitief energielabel riskeer je als particulier een boete van €450. Dit energielabel laat je vaststellen door een erkende energieadviseur.

Ja, het is altijd slim om je energielabel te verbeteren. Niet alleen scheelt dit op de energierekening, vaak stijgt ook de waarde van je woning. Om je energielabel te verbeteren kun je bijvoorbeeld kiezen voor (extra) isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Je kunt hier zien welke energieadviseurs in jouw buurt het hoogste scoren op snelheid. Maak een afspraak met de adviseur van jouw keuze om je definitieve energielabel inclusief rapport al binnen enkele werkdagen te ontvangen.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen