Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe kan ik snel een energielabel aanvragen?

Hoe kan ik snel een energielabel aanvragen?

Heeft jouw woning geen label, dan moet je een energieadviseur vragen een inspectie uit te voeren voor het opstellen van een energielabel. Hoe doe je dat op een voordelige en snelle manier?

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Wil jij je huis verkopen? Dan is het verplicht een energielabel te tonen. Dit mag geen voorlopig energielabel zijn dat vóór 2021 is verstrekt, maar moet een geldig, definitief energielabel zijn dat officieel is geregistreerd.

Weetje: Een geldig energielabel is sinds 2022 ook verplicht als je met je huis wilt adverteren.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Bij de verkoop van een huis ben je verplicht een energielabel te tonen aan de koper.

Het energielabel laat zien hoeveel energie jouw woning gebruikt. Dit staat ook wel bekend als de 'energieprestatie'. Woningen met een G-label zijn het minst zuinig en woningen met een A++++ label het meest zuinig.

Pijl Direct inzicht in jouw energielabel?
Ja, ik wil snel mijn energielabel aanvragen

Wat zijn de voordelen van een geldig energielabel?

Een energielabel heeft voordelen voor jou als eigenaar van het huis, maar ook voor de koper. Die ziet in één oogopslag of een woning energiezuinig is of niet. Daarnaast geeft het label een indicatie van de energierekening.

Los van dat een energielabel verplicht is, is het dus ook een kans voor jou als woningverkoper om te laten zien hoe energiezuinig de woning is. Het kan daardoor interessant zijn om de woning energiezuiniger te maken voor verkoop.

Tip: Bij een energielabel ontvang je altijd een rapport met algemene adviezen voor het energiezuiniger maken van je woning. Het toepassen van deze verbeteradviezen kan je energielabel verbeteren en de kans op een winstgevende verkoop vergroten.

Waarom is een energielabel bij verkoop verplicht?

Vanaf 2024 is een energielabel voor alle particuliere woningen verplicht. Hiermee wil de overheid kopers inzicht geven in de energiezuinigheid van een huis en het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleren.

Kun je geen officieel energielabel tonen, dan riskeer je als particuliere woningeigenaar een boete van minimaal €450. Voor bedrijven kan deze boete oplopen tot maar liefst €900 per verkochte woning.

Weetje: Alleen bij een beschermd monument is het hebben van een geldig energielabel niet vereist. Je kunt dan nog steeds een energielabel aanvragen, maar het is niet verplicht.

Wat is mijn energielabel?

Wil je weten wat het energielabel van jouw woning is? Dan kan je dat hier eenvoudig checken. Heeft je huis op dit moment nog geen of een voorlopig energielabel, dan zie je 'Energielabel ontbreekt'.

Ontbreekt er nog een energielabel voor jouw woning? Dan kun je via dezelfde pagina direct een geldig label aanvragen. Dat doe je snel en eenvoudig door de verdere stappen te volgen en een afspraak te maken met een energieadviseur.

Waarom een energieadviseur inschakelen?

Hoewel je vroeger zelf online een energielabel kon aanvragen, kan dat tegenwoordig alleen via een energieadviseur. De adviseur komt bij je langs en inspecteert je woning op de isolatiewaarden en aanwezige installaties.

Voorbeelden van installaties zijn onder meer een eventuele warmtepomp, zonnepanelen en de ventilatiemogelijkheden in het huis. Gemiddeld duurt een inspectie tussen de 45 en 90 minuten.

Weetje: Na zijn inspectie registreert de energieadviseur je officiële energielabel. Je ontvangt een bewijs in de vorm van een PDF en bijbehorend rapport, wat je kunt laten zien aan potentiële kopers. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.

Wat staat er in een energielabel rapport?

In het rapport dat je krijgt bij een energielabel staan algemene adviezen over hoe je de energiezuinigheid van jouw huis kunt vergroten. Het doorvoeren van deze maatregelen zal je wooncomfort verhogen, energiekosten verlagen en je huis aantrekkelijker maken voor kopers.

Ook zijn woningen met een goed energielabel meer waard en staan ze minder lang te koop. Tot slot lever je met een energiezuinig huis een bijdrage aan een beter milieu en een duurzame wereld.

Tip: Heb jij in je woning al energiebesparende maatregelen toegepast? Dan kom je in aanmerking voor een beter energielabel. Maak een afspraak met een energieadviseur om het officiële energielabel van je huis te verbeteren.

Wat kan ik nog meer doen om mijn huiswaarde te verhogen?

Naast het verbeteren van je energielabel kun je meer maatregelen nemen om de waarde van je woning te verhogen. Een serre, dakkapel, carport of verbouwing zijn voorbeelden van maatregelen die zich bij verkoop vaak terugverdienen.

Benieuwd welke waardevermeerderende maatregelen voor jouw huis het meeste opleveren? Plan dan een gratis verkoopadviesgesprek in met een makelaar. De makelaar inspecteert vrijblijvend je woning en geeft je tips om de waarde van je huis te verbeteren.

Wat kost een energielabel?

Niet iedere energieadviseur rekent dezelfde prijs voor het vaststellen van een energielabel. Gemiddeld variëren de tarieven tussen de €250 en €400. Het loont dan ook om de kosten van energieadviseurs bij jou in de buurt te vergelijken.

In ons overzicht zie je in één oogopslag uit welke lokale energieadviseurs je kunt kiezen, wat deze kosten en hoe snel ze beschikbaar zijn. De adviseur die je kiest neemt contact met je op voor het inplannen van de inspectie.

Pijl Direct energieadviseurs vergelijken?
Ja, toon de voordeligste en beste adviseurs in mijn regio

Veelgestelde vragen

Nee, het verkopen van je huis zonder officieel energielabel is niet toegestaan. Zonder geldig energielabel riskeer je een boete van ongeveer €450. Heb je nog geen officieel energielabel? Plan dan een afspraak in met een energieadviseur.

Heeft je woning al een energielabel, dan kun je dit hier direct opzoeken. Heeft je huis nog geen label, dan kun je dit hier snel aanvragen. Een erkend energieadviseur komt dan langs om je woning te inspecteren.

Het laten uitvoeren van een inspectie door een energieadviseur kost gemiddeld tussen de €250 en €400. Omdat prijzen tussen energieadviseurs in jouw regio flink kunnen verschillen, is het verstandig om tarieven te vergelijken.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen