Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe verkoop ik mijn huis voor de hoogste prijs?

Hoe verkoop ik mijn huis voor de hoogste prijs?

De huidige markt biedt veel kansen om het maximale uit de verkoop van je woning te halen. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om je huis voor de beste prijs te verkopen.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Heb jij besloten je huis te verkopen, dan wil je natuurlijk de beste prijs voor je woning hebben. Immers, hoe meer je krijgt voor je huis, des te meer geld houd je na het aflossen van de hypotheek over voor het kopen van een nieuwe woning.

Bepaal de juiste vraagprijs

De juiste vraagprijs is mede bepalend voor de populariteit van jouw woning onder potentiële kopers. Kies je voor een te hoge prijs, dan schrik je kopers af. Kies je voor een lage prijs dan doe jij jezelf financieel tekort. Bovendien haken kopers misschien snel af omdat er veel mensen op jouw huis afkomen en de concurrentie dus groot is.

De ideale vraagprijs bepaal je door goed te weten wat de woningwaarde is. Je laat een nauwkeurige woningwaarde gratis bepalen door een verkoopmakelaar. De makelaar inspecteert jouw woning en kijkt daarbij naar zowel algemene als unieke kenmerken van het huis. Aan de hand van deze inspectie geeft hij jou de woningwaarde.

Daarnaast geeft de makelaar in een verkoopadviesgesprek tips om het huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers tijdens een bezichtiging.

Pijl Overweeg je de verkoop van je woning?

Zorg voor een goed onderhouden woning

De meeste mensen hebben geen zin in veel werk voordat ze de nieuwe woning kunnen betrekken. Zien ze een verouderde badkamer, afgebladderde verf of beschadigde plinten, dan wordt dit al snel als minder aantrekkelijk ervaren. Bovendien betekent onderhoud dat de nieuwe eigenaar extra geld in de woning moet steken, een bedrag dat hij vaak aftrekt van het bod dat hij uitbrengt op het huis.

Wil je weten wat je het beste op kunt knappen zodat het huis een zo goed mogelijke indruk maakt op potentiële kopers? Een verkoopmakelaar kan je daarbij helpen. Iedere week ziet hij tientallen woningen, en weet wat wel en niet werkt bij de verkoop. Hij inspecteert je woning en geeft op maat gesneden tips voor het onderhoud en het presentabel maken van jouw huis. Een zogenaamd verkoopadvies geeft jou alle informatie die je nodig hebt om jouw woning zo goed mogelijk voor de dag te laten komen bij verkoop.

Zorg voor goede foto's

Een goede eerste indruk is belangrijk, ook bij de verkoop van een huis. Die eerste indruk wordt meestal gegeven door foto's bij de advertentie. Heb je een prachtig huis, maar zijn de foto's van slechte kwaliteit, dan haken veel potentiële kopers al af voordat ze het huis bezichtigt hebben. Goede foto's betekent meer mensen die je huis komen bezichtigingen. De praktijk heeft geleerd dat de verkoopprijs hoger wordt naarmate er meer kijkers zijn.

Het is dus verstandig professionele foto's te laten maken door een makelaar. Hij weet precies wat hij op de foto moet zetten en uit welke hoeken hij moet fotograferen zodat jouw woning mooi, netjes en ruimtelijk lijkt. Sommige makelaars maken ook drone opnamen van een woning, zodat geïnteresseerden een goed beeld krijgen van bijvoorbeeld het dak, de tuin en de omgeving.

Het spreekt voor zich dat je het huis en de tuin opgeruimd hebt als er foto's gemaakt worden. De mooiste foto's maak je op een zonnige dag in het voorjaar.

Zorg voor een brede promotie

Hoe breder een woning weggezet wordt, des te hoger vaak de verkoopprijs. Want ook hier geldt: hoe meer kijkers je hebt, hoe hoger de verkooprijs wordt. Als je een afspraak maakt met een makelaar. Vraag hem dan naar de promotie strategie.

Plaatst hij alleen een advertentie op Funda en in de lokale krant? Dit bereikt maar een beperkt aantal mensen. Wordt de woning ook op bijvoorbeeld social media geplaatst, laat de makelaar flyers drukken en zet hij de advertentie op verschillende websites, dan trek je een veel breder publiek en heb je meer kijkers, wat weer een positieve invloed heeft op de verkoopprijs.

Weetje: dit is ook de reden waarom het vrijwel nooit een goed idee is om je huis zelf te verkopen aan de eerste de beste geïnteresseerde die jou rechtstreeks benaderd. Je krijgt gegarandeerd een betere verkoopprijs als er zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn dat jij je huis wilt verkopen.

Waardevermeerderende maatregelen

Om een woning voor de hoogste prijs te verkopen kun je overwegen waardevermeerderende maatregelen te nemen. Dit betekent dat je investeert in de woning zodat je er meer uit haalt bij de verkoop. Wil je weten welke maatregelen slim zijn toe te passen? Plan een gratis verkoopadviesgesprek in met een makelaar. Hij inspecteert de woning en vertelt je welke maatregelen je kunt toepassen om de woning interessanter te maken voor kopers, zodat ze een hoger bod doen. Dat kan bijvoorbeeld groot onderhoud zijn, het opnieuw in de verf zetten van kamers of de tuin op orde maken.

Waardevermeerdering door een beter energielabel

Ook het energielabel verbeteren is een waardevermeerderende maatregel. Hoe beter het label, des te comfortabeler en energiezuiniger de woning is. Dat scheelt dus op de energierekening en is ook nog eens beter voor het milieu, wat een woning voor een koper aantrekkelijker maakt.

Wil je weten wat je kunt doen om een beter energielabel te krijgen? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Hij inspecteert jouw woning, stelt een energielabel vast als je dit nog niet had, en maakt een rapport waarin tips en voorbeelden staan die het huis energiezuiniger maken.

Let op: energieadviseurs vragen verschillende tarieven. Klik hier en vergelijk energieadviseurs bij jou in de buurt zodat je de meest voordelige adviseur kiest die een energielabel voor jou vaststelt.

Kies de makelaar die het beste bij jou en jouw situatie past

De beste makelaar bestaat niet. De beste makelaar voor jou bestaat wel. De beste makelaar voor jou is de makelaar met wie jij een goede klik hebt, die een goede verkoopstrategie heeft en de regio goed kent. Ook past hij bij jouw budget, is hij open in zijn communicatie en kan hij goed onderhandelen over de prijs.

Bovendien is een goede makelaar gespecialiseerd in jouw situatie. Ga jij je huis bijvoorbeeld verkopen omdat je gaat scheiden, of heb je een huis uit een erfenis gekregen? Een makelaar die gespecialiseerd is in scheidings- of erfenissituaties kan je beter door het traject begeleiden omdat hij kennis en een netwerk heeft rond het specifieke onderwerp.

Voor het kiezen van de beste makelaar bij jou in de buurt vergelijk je makelaars en maak je een afspraak met de partij die het beste bij jou en jouw situatie past.

Pijl Wil je jouw woning voor de hoogste prijs verkopen?

Veelgestelde vragen

Wat jouw huis waard is hangt af van verschillende factoren. Op sommige van deze factoren heb je geen invloed, zoals de ligging en het type woning, op andere heb je wel invloed, zoals de staat van onderhoud, het energielabel en het woonoppervlak. Wil je weten wat je huis waard is, dan laat je een gratis waardebepaling uitvoeren door een verkoopmakelaar. Deze inspecteert de woning en stelt op basis van algemene en unieke kenmerken van jouw huis de woningwaarde vast.

De vraagprijs van jouw woning bepaal je op basis van de woningwaarde. Om een nauwkeurige schatting van de woningwaarde te krijgen maak je een afspraak met een verkoopmakelaar. Deze voert een gratis waardebepaling uit. Een waardebepaling is bijna net zo nauwkeurig als een taxatie, maar is gratis.

Naast een waardebepaling geeft de makelaar je ook tips voor het verkoopklaar maken van je woning, zodat potentiële kopers een goede indruk hebben van jouw huis, wat een positieve invloed heeft op de verkoopprijs. Klik hier en maak snel een afspraak met een makelaar bij jou in de buurt!

Laten we voorop stellen: de beste makelaar bestaat niet. Wel bestaat de beste makelaar voor jou, jouw situatie en het type woning dat je wilt verkopen. Klik hier om lokale makelaars met elkaar te vergelijken en eenvoudig een afspraak te maken met de makelaar die het beste bij jou past.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen