Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenTips
Welke makelaar is het beste?

Welke makelaar is het beste?

Je wilt je huis zo goed mogelijk verkopen. Dat lukt beter met de beste makelaar. Maar hoe vind én kies je de makelaar die voor jou het beste is?

Robert Welink
- expert makelaars vergelijken
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 29 maart 2023

Laten we vooropstellen: de beste makelaar bestaat niet. Wel bestaat de makelaar die het beste bij jou past. Dat heeft te maken met jouw situatie, voorkeuren en het type woning dat je wilt verkopen.

Jouw situatie

Wat is de reden voor de verkoop van je woning? Heb je bijvoorbeeld een huis gekregen uit een erfenis? Of is er sprake van een scheiding?

In beide gevallen wil je op zoek naar een makelaar die ervaring heeft met deze situaties. Zo voorkom je financiële of juridische verrassingen rondom de verkoop.

Ook je budget speelt een belangrijke rol. Ga jij voor de goedkoopste makelaar of de makelaar die zichzelf terugverdient door je huis voor de hoogste prijs te verkopen?

Tip: Het is verstandig om makelaars met elkaar te vergelijken. Zo zie je snel verschillen in kosten, resultaten en ervaring en kies je altijd de partij die het beste bij jou past.

Pijl Wil jij een gratis en vrijblijvende waardebepaling?
Ja, ik wil de beste makelaar vinden voor mij

Jouw voorkeuren

Wat verwacht jij van een makelaar? Hecht je veel waarde aan persoonlijk contact of communiceer je liever via e-mail? Wil je van A tot Z ontzorgd worden of regel je bepaalde dingen liever zelf?

Een goede makelaar voor de een is een slechte makelaar voor de ander. In ons gratis vergelijkingsformulier kun je jouw voorkeuren daarom aangeven, zodat je alleen de makelaars vergelijkt die het beste bij jou passen.

Het type woning

De beste verkoopstrategie hangt af van het huis dat je verkoopt. Zo vraagt de verkoop van een appartement om een andere strategie dan een vrijstaande woning. Let bij het vergelijken van verkoopmakelaars dan ook goed op expertise.

Verkoopt een makelaar voornamelijk appartementen in een grote stad, terwijl jij een gezinswoning in een dorp wilt verkopen? Dan kun je overwegen om verder te zoeken naar een makelaar die hier meer ervaring mee heeft.

Weetje: Veel makelaars bieden een gratis verkoopadviesgesprek aan. In dit gesprek zal de makelaar je woningwaarde bepalen en een strategie voorstellen om jouw huis te verkopen. Zo ontdek je snel of er een klik is.

NVM-makelaar of andere branchevereniging

Het beroep 'makelaar' is niet beschermd; iedereen mag zich makelaar noemen. Het is daarom slim om een makelaar te kiezen die is aangesloten bij een branchevereniging. Zo ben je verzekerd van kwaliteit, betrouwbaarheid en actuele kennis.

De grootste branchevereniging voor makelaars is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Andere voorbeelden van brancheverenigingen zijn VastgoedPRO en de VBO.

Tip: De kwaliteit van verschillende brancheverenigingen is vergelijkbaar. Wel hebben NVM-makelaars tegen lagere kosten toegang tot het bekende huizenplatform Funda. Let hier dan ook op bij het vergelijken van makelaarskosten.

Full-service makelaar: de beste keuze

Online zijn internetmakelaars actief die stunten met lage prijzen. In tegenstelling tot een full-service makelaar bieden deze makelaars weinig persoonlijk contact en ontzorging. Ook missen ze kennis van de huizenmarkt in jouw regio.

Voor 99% van de mensen is een lokale full-service makelaar daarom de beste keuze. Een full-service makelaar neemt je alles uit handen - van bezichtiging tot koopcontract - en sleept tijdens onderhandelingen de beste prijs uit het vuur.

Wil jij de makelaar kiezen die het beste aansluit op jouw wensen en situatie? Vergelijk dan full-service verkoopmakelaars uit jouw buurt met elkaar. Zo krijg je gratis en vrijblijvend inzicht in de makelaar die het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen

Een verkoopmakelaar vraagt courtage. Dit is een percentage van de verkoopopbrengst van je woning. Gemiddeld bedraagt de courtage 1,1%. De verkoopprijs van je huis bepaalt dan ook wat een makelaar je kost. Hoe beter de makelaar jouw huis weet te verkopen, hoe hoger zijn beloning.

Een makelaar kies je op basis van verschillende criteria. Biedt hij full-service dienstverlening? Wat is zijn courtage? Welke resultaten heeft hij eerder behaald voor verkopers? Hoeveel kennis heeft hij van jouw regio? Test ook op persoonlijke klik tijdens een gratis verkoopadviesgesprek.

Niet iedere situatie en makelaar zijn hetzelfde. Je wilt daarom de makelaar vinden die het beste past bij jouw wensen, budget en situatie. Deze vind je alleen door makelaars in jouw buurt met elkaar te vergelijken. Dit doe je snel en eenvoudig via onze gratis vergelijkingspagina.
Huis Verkopen © 2023 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen