Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe mijn verhuizing doorgeven aan de gemeente?

Hoe mijn verhuizing doorgeven aan de gemeente?

Het doorgeven van de verhuizing is een onderdeel van alles dat je moet regelen rond een verhuizing. Om er voor te zorgen dat je niet alles zelf uit hoeft te zoeken, zetten we hier de meest belangrijke punten kort op een rijtje.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 13 maart 2024

Ga jij verhuizen? Dan is er een aantal dingen dat je moet regelen. Niet alleen tijdens de verhuizing, maar ook daar voor en daar na moeten er verschillende zaken gedaan en geregeld worden.

Een belangrijk punt is het doorgeven van de verhuizing aan de gemeente. Doe je dit niet op tijd, dan bestaat dat de kans dat je bepaalde services en diensten niet op tijd krijgt. Bovendien riskeer je een boete als je de verhuizing niet tijdig doorgeeft.

Dingen die je regelt voor de verhuizing

Verken de omgeving

Maak een rondje door de omgeving van de nieuwe woning. Waar zitten de winkels, welke huisarts en tandarts zitten in de buurt en kun jij je daar alvast aanmelden? Kun je gratis parkeren of moet je een parkeervergunning aanvragen? Heb je kinderen, kijk dan of er scholen, opvang en speelgelegenheden in de buurt zitten.

Maak een lijstje van adressen

Voor de verhuizing is het verstandig een adressenlijst te maken voor het versturen van adreswijzigingen. Niet alleen van vrienden en familie, ook van instanties en voor abonnementen die je hebt lopen. Ook de gemeente moet weten dat je gaat verhuizen. Dit kun je vier weken voor de verhuizing al doorgeven.

Koop en / of huur

Wil je de verhuizing zelf regelen? Reserveer dan ruim van te voren een bus of aanhanger voor het vervoer van meubelen en spullen van het oude naar het nieuwe adres.

Weekenden zijn populair voor een verhuizing, daarom is het verstandig op tijd een bus / aanhanger te reserveren als jij in het weekend wilt verhuizen, om te voorkomen dat je achter het net vist of gedwongen moet kiezen voor een duurder verhuurbedrijf omdat alles bij de goedkopere bedrijven al gereserveerd is.

Ook verhuisdozen en noppenfolie (bubbeltjesplastic) zijn een absolute must bij een verhuizing. Heb je een beperkt budget? Kijk dan of je dit tweedehands kunt krijgen, het van iemand kunt lenen, of wacht op een mooie aanbieding.

Als je de verhuizing zelf regelt is het verstandig ruim van te voren vrienden of familie te vragen om te helpen. Ook is het handig alvast op je werk te overleggen hoeveel en welke dagen je vrij kunt krijgen en dit vast te leggen voor de verhuizing.

Wil je de verhuizing uit handen geven aan een verhuisbedrijf? Verhuisbedrijven hanteren vaak verschillende tarieven. Vergelijk dus verschillende verhuisbedrijven in de buurt en kies het bedrijf dat het beste bij jou en jouw budget past.

Dingen die je regelt tijdens de verhuizing

Heb je alles ingepakt, staan de dozen in de verhuiswagen en is het huis leeg? Neem dan de meterstanden op en maak voor de zekerheid ook een foto. Jouw verkoopmakelaar zorgt hier ook voor bij de overdracht van de woning.

Sluit gas, elektriciteit en water af en controleer nog één keer of alle kamers echt leeg zijn. Ga alle ramen en deuren langs om te controleren of ze goed dicht en op slot zijn en sluit ten slotte de voordeur goed af.

Moet je de sleutel later inleveren? Leg deze dan op een plek waar je hem makkelijk terug vindt, of stop hem in je portemonnee. Een verhuizing kan soms een beetje chaotisch zijn, en een sleutel raak je dan eenvoudig kwijt.

Neem in de nieuwe woning de meterstanden op en maak een foto voordat je alles aansluit. Hang alvast de gordijnen op zodat je een gevoel hebt van privacy, ook al staat er verder nog niets in de woning. Heb je gebruik gemaakt van een verhuisbedrijf? Controleer dan zo snel mogelijk de kwetsbare spullen op eventuele schade en maakt foto's, zodat je dit bij het verhuisbedrijf kunt aangeven.

Dingen die je regelt na de verhuizing

Heb je de verhuizing nog niet doorgegeven aan de gemeente? Dit kan tot uiterlijk vijf dagen na de verhuizing. Doe je dit later, dan riskeer je een boete.

Het is verstandig de sloten van deuren en ramen te vervangen, zowel voor een koop- als een huurhuis. Alle sleutels moeten worden overgedragen aan jou als nieuwe bewoner of aan de verhuurder, maar je kunt nooit zeker weten of er meer sleutels in omloop zijn die niet worden ingeleverd. Voor een gevoel van veiligheid is het vervangen van sloten dus wijsheid.

Heb jij je nog niet aangemeld bij een nieuwe huisarts of tandarts? Doe dit dan op korte termijn, in ieder geval voordat je deze echt nodig hebt. Niet iedere tandarts of huisarts heeft namelijk plek voor nieuwe patiënten.

Wat regel je bij de verkoop?

Ga jij verhuizen omdat jij je huis verkoopt? En wil je precies weten wat je allemaal moet regelen voor, tijdens en na de verkoop? Volg dan dit eenvoudige, gratis stappenplan en regel de verkoop van je woning voordelig, eenvoudig en snel van het begin tot het einde.

Wanneer moet ik mijn verhuizing doorgeven aan de gemeente?

Je moet een verhuizing doorgeven binnen vier weken voor de verhuizing of uiterlijk vijf dagen nadat je verhuisd bent. Geef je een verhuizing later door? Dan geldt de datum waarop je de verhuizing hebt doorgeven als verhuisdatum. Gemeenten mogen je een boete geven als je een verhuizing te laat doorgeeft. Deze boete is maximaal € 325.

Ook bestaat de kans dat je moet wachten op bepaalde diensten en services, of dat toeslagen onjuist worden berekend als je een verhuizing te laat doorgeeft. Dat wordt rechtgezet als de nieuwe datum bij de instanties bekend zijn, maar het kan in de tussentijd veel gedoe geven.

Wat heb ik nodig om een verhuizing door te geven?

Wil jij een verhuizing doorgeven dan moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een vreemdelingendocument). Daarnaast moet je een bewijs van bewoning kunnen tonen, zoals een huurcontract, een koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner.

Wat moet ik regelen voor lopende diensten en services?

Het jij lopende diensten zoals de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of een toegekende bijstand en verhuis je binnen de gemeente? Dan hoef je niets te regelen.

Verhuis je naar een andere gemeente? Vraag dan bij de huidige gemeente na wat zij doorgeven aan de nieuwe gemeente, en wat je zelf moet regelen. Per gemeente kan dit namelijk verschillen.

Wil jij weten of de lopende diensten ook worden aangeboden in de nieuwe gemeente en of je hiervoor in aanmerking komt? Vraag dit dan na bij de nieuwe gemeente.

Veelgestelde vragen

Ga jij verhuizen, dan zijn er verschillende zaken die je moet regelen. Verstandig is van te voren een to-do-lijstje te maken, zodat je niets vergeet. Belangrijk daarbij is het tijdig doorgeven van je verhuizing aan verschillende instanties, en het inschakelen van een verhuisbedrijf als je de verhuizing uit handen wilt geven.

Je verhuizing doorgeven aan de gemeente kan op twee manieren, namelijk persoonlijk of schriftelijk. Voor eerste maak je een afspraak bij de gemeente waar je naar toe gaat verhuizen, voor tweede gebruik je een formulier. Je hebt voor beide een geldig legitimatiebewijs en een bewijs van bewoning nodig. De gemeente geeft de wijziging door aan de Basisregistratie Personen (BRP). Een verhuizing doorgeven aan de gemeente kan vier weken voor de verhuisdatum tot vijf dagen na de verhuisdatum. Doe je dit later, dan riskeer je een boete van €325.

Je verhuizing hoef je niet door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst ontvangt de nieuwe gegevens van de gemeente als je de verhuizing daar hebt door gegeven. Zorg er voor dat je de verhuizing vier weken voor tot maximaal vijf dagen na de verhuisdatum doorgeeft, zodat alle wijzigingen op tijd worden verwerkt. Doe je dit later dan kan dit invloed hebben op toeslagen die je ontvangt.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen