Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe snel zal mijn huis verkopen?

Hoe snel zal mijn huis verkopen?

In dit artikel vertellen we hoe je de verwachte verkoopsnelheid van je huis kunt weten, waarom het soms belangrijk is een huis snel te verkopen en geven we tips om een snelle verkoop te realiseren.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Heb jij je woning te koop gezet, dan wil je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk verkopen voor de best mogelijke prijs. Je zit uiteraard niet te wachten op dubbele lasten.

Misschien heb je al een nieuwe woning gekocht, of heb je een woning gekregen uit een erfenis. Ook bij een echtscheiding of financiële problemen is het vaak zaak dat je de woning zo snel mogelijk verkoopt.

Waarom een woning snel verkopen?

Er zijn verschillende redenen voor het snel willen verkopen van een woning. Je hebt bijvoorbeeld sneller dan je dacht een nieuw huis gekocht, en zit dus nu met de vaste lasten van beide woningen. Financieel kan dat een flinke druk op je leggen.

Ook kan je een woning verkregen hebben uit een erfenis. Daarvoor geldt hetzelfde: je hebt ineens dubbele lasten die je moet dragen, en dat is niet altijd haalbaar.

Woning verkopen bij echtscheiding of financiële problemen

Ook bij een echtscheiding willen mensen vaak graag snel van de woning af. Een woning die je samen gekocht hebt 'bindt' jullie nog aan elkaar door de hypotheek en de vaste lasten, en dat is nu juist het laatste dat je wilt. Je gaat immers niet voor niets uit elkaar.

Bovendien moeten jullie beide een andere woonruimte zoeken, maar kan de hypotheek op het huis de aanvraag van een nieuwe lening in de weg zitten. En heb je financiële problemen? Dan drukken de vaste lasten ook zwaar op je.

Door het huis te verkopen komt er geld vrij om de hypotheek in te lossen, en bovendien ben je dan vrij van de vaste lasten.

Hoe snel zal mijn huis verkopen? Vraag het aan meerdere makelaars!

De verkoopsnelheid van jouw woning is afhankelijk van diverse variabelen: je woonplaats, wijk, type woning, staat van onderhoud, stand van de woningmarkt, etc. tellen allemaal mee.

Daarnaast speelt de vraagprijs een grote rol: is je vraagprijs relatief hoog, dan zal de verkoop langer duren. Tegelijkertijd: heb je een relatief lage vraagprijs, dan zal de verkoop aanzienlijk korter duren. Jouw wensen met betrekking tot de verkoopprijs zijn zodoende sterk van invloed op de verkoopsnelheid.

Het is verstandig om een gratis verkoopadvies aan meerdere makelaars te vragen. Zo'n gesprek is vrijblijvend. Daarbij vertelt iedere makelaar welke verkoopprijs haalbaar is en hoe lang de verkoop vermoedelijk zal duren in de huidige tijd.

Pijl Wil je weten hoe snel jouw huis vermoedelijk zal verkopen?

Hoe snel wordt een woning gemiddeld verkocht?

Hoe snel een huis in Nederland gemiddeld wordt verkocht ligt aan verschillende factoren, zoals de ligging, het type woning en de regio. Gemiddeld worden huizen binnen 52 dagen na het te koop zetten verkocht (gebaseerd op verkooptransacties in de afgelopen 3 maanden).

Dit kan echter verschillen per regio. Zo worden in Amsterdam woningen gemiddeld binnen 41 dagen verkocht, in Den Haag gemiddeld binnen 55 dagen.

Tip: zoek eenvoudig de huidige gemiddelde verkoopsnelheid in jouw gemeente op via HuisVerkopen.nl.

Hoe snel wordt mijn woning verkocht in deze tijd?

Wil jij weten hoe snel jouw woning waarschijnlijk wordt verkocht in de huidige woningmarkt? Vraag een lokale verkoopmakelaar om een gratis verkoopadvies. Hij kan een goed beeld schetsen van de gemiddelde verkoopsnelheid in jouw gebied en je een nauwkeurige inschatting geven voor jouw woning (kosteloos).

Ook kan de makelaar je helpen met het vlot verkopen van je woning, zeker als je kiest voor een makelaar die gespecialiseerd is in snelle verkoop. Zoek en vind een geschikte makelaar bij jou in de buurt door makelaars te vergelijken!

Welke makelaar kan mijn woning snel verkopen?

Als het jouw doel is om je huis snel te verkopen, dan is ons belangrijkste advies om te kiezen voor een makelaar die woningen sneller dan gemiddeld verkoopt. Je vindt een dergelijke makelaar door bij een vergelijking aan te geven dat jouw voorkeur uit gaat naar een makelaar die snel verkoopt.

De makelaars die geselecteerd worden kennen de regio goed en verkopen bovengemiddeld snel. Als onderdeel van de vergelijking legt iedere makelaar je uit hoe zij de verkoop zouden aanpakken en op welke verkooptermijn zij rekenen.

Daarnaast is het handig een makelaar te kiezen die zich verdiept heeft in bepaalde situaties. Er zijn bijvoorbeeld verkoopmakelaars die gespecialiseerd zijn in scheidings- of erfenissituaties. Zij kunnen jou nog beter begeleiden in het verkoopproces als jij in een specifieke situatie zit, omdat ze de kennis en een netwerk van professionals hebben.

Vergelijk makelaars uit de regio met elkaar, zodat je de makelaar vindt die het beste bij jou en de situatie past.

Hoeveel woningen worden er gemiddeld per maand verkocht?

De Nederlandse woningmarkt is al jaren structureel in beweging, met bijzonder lage pieken pre-corona en extreme pieken gedurende de coronaperiode. Sindsdien blijft de huizenmarkt in beweging, waarbij vooral de hoogte van de hypotheekrente veel impact heeft op de verkoopaantallen.

In de afgelopen 3 maanden waren er in Nederland 32.703 woningtransacties, hetgeen een ruime 11.000 per maand maakt (anno 2024). Recent lag dat gemiddelde een stuk hoger, namelijk tussen de 15.000 en 25.000 per maand. De verwachting is dat dit aantal dan ook weer zal toenemen.

Heeft het seizoen invloed op de woningverkoop?

Het hele jaar door worden huizen verkocht en gekocht. Veel makelaars zien echter dat er op bepaalde momenten van het jaar meer huizen van eigenaar wisselen dan op andere momenten.

In het voorjaar bijvoorbeeld wordt de wereld weer fris en groen, en dat heeft een positieve invloed op de gemoedsgesteldheid. Denk maar aan de grote voorjaarsschoonmaak en de 'klusdrang' die mensen krijgen.

Bovendien zien foto's die in het voorjaar gemaakt zijn er aantrekkelijker uit bij een verkoopadvertentie dan een foto met kale bomen en een grauwe lucht.

Verkopen in de vakantie

Ook in september worden vaak meer huizen verkocht. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de vakantie die voor veel mensen achter de rug is. Als je uitgerust en opgeladen bent, heb je meer zin om na te denken over verhuizen dan wanneer je het al weken druk hebt met je werk.

In december en de zomermaanden is het meestal minder druk op de huizenmarkt. Tijdens de 'donkere dagen' zit men liever binnen dan op zoek te gaan naar een nieuw huis. In de zomer zijn veel mensen op vakantie en worden plannen uitgesteld tot na de zomer.

Snel mijn huis verkopen, hoe doe ik dat?

Wil jij je huis snel verkopen, dan neem je een verkoopmakelaar in de arm. Met hem plan je een gratis verkoopadviesgesprek in. Samen nemen jullie de wensen en mogelijkheden door, en vertelt de makelaar over zijn verkoopstrategie.

Je kunt prima een aantal makelaars uitnodigen om te zien welke strategie het beste bij jou past en met welke makelaar je een 'klik' hebt. Een woning verkopen is tenslotte een mijlpaal in een leven, en daarbij wil je het liefst bijgestaan worden door een makelaar waarin je vertrouwen hebt.

Veelgestelde vragen

Hoe snel een huis gemiddeld verkocht wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals de regio waarin de woning staat, het type woning en het woonoppervlak. De gemiddelde verkoopsnelheid is doorlopend onderhevig aan verandering, voornamelijk door de stand van de woningmarkt. Als jij wilt weten hoe snel jouw woning zal verkopen, dan is het raadzaam om dat aan een geschikte makelaar te vragen. De makelaar vertelt je daarbij op welke verkooptijd je mag rekenen en welke verkoopprijs je mag verwachten. Zodoende is dat een verstandige manier om te oriënteren.

Er zijn aantal factoren die een rol spelen bij de verkoopsnelheid van een woning. De belangrijkste factor is de keuze voor een makelaar die aantoonbaar sneller verkoopt dan andere makelaars. Je vindt een dergelijke makelaar door gericht te vergelijken. De tweede factor is de vraagprijs. Een woning die lager geprijsd is, zal altijd sneller verkopen dan als de vraagprijs (te) hoog ligt. De derde factor is de staat van de woning. Een woning die instapklaar oogt voor een nieuwe koper is aantrekkelijker om een bod op uit te brengen.

Als jouw woning reeds langere tijd zonder succes te koop staat, dan is ons advies om een gratis verkoopadvies aan te vragen bij een andere makelaar die wel snel kan verkopen.

Je huis verkoop je voor de hoogste prijs door te kiezen voor een makelaar die aantoonbaar beter verkoopt dan andere makelaars. Je vindt een dergelijke makelaar door gericht te vergelijken.

Tevens is het verstandig om je voorafgaand aan de verkoop goed te laten adviseren door een makelaar over waardeverhogende mogelijkheden voor jouw huis. Deze tips zijn gratis als het een verkoopadviesgesprek betreft en helpen jou om de maximale verkoopprijs te bereiken.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen