Aangekocht door een makelaar is een term die gebruikt wordt wanneer een woning is gekocht met behulp van een aankoopmakelaar die namens de koper heeft opgetreden.
Wanneer je huis wordt "aangekocht door een makelaar", heb je dus niet te maken met een particuliere koper die alles zelf regelt, maar met een professional die namens de koper optreedt. Deze aankoopmakelaar zal kritisch naar je woning kijken en proberen de beste deal voor zijn opdrachtgever te sluiten.
Waarom kiezen kopers voor een aankoopmakelaar?
Kopers schakelen een aankoopmakelaar in om verschillende redenen. Als verkoper is het nuttig om deze redenen te begrijpen, zodat je weet wat je kunt verwachten. De belangrijkste redenen zijn:
- Expertise en marktkennis die de koper zelf niet heeft
- Objectieve beoordeling van de staat en waarde van de woning
- Professionele onderhandelingsvaardigheden
- Tijdsbesparing voor de koper
- Bescherming tegen verborgen gebreken en juridische valkuilen
Voor jou als verkoper betekent dit dat je te maken krijgt met iemand die het klappen van de zweep kent en precies weet waar hij op moet letten. Een aankoopmakelaar zal bijvoorbeeld sneller bouwkundige problemen signaleren of kritische vragen stellen over de onderhoudsstaat van je woning.
Hoe beïnvloedt een aankoopmakelaar het verkoopproces?
Wanneer je woning wordt aangekocht door een makelaar, kan dit het verkoopproces op verschillende manieren beïnvloeden. Ten eerste zullen de onderhandelingen vaak zakelijker en minder emotioneel verlopen. Een aankoopmakelaar baseert zijn biedingen op objectieve factoren zoals vergelijkbare woningen in de buurt en de staat van onderhoud.
Daarnaast kan het proces soms sneller verlopen omdat een aankoopmakelaar de procedures kent en weet welke stappen genomen moeten worden. Aan de andere kant kan een aankoopmakelaar ook kritischer zijn en meer voorwaarden stellen bij een bod, zoals een bouwkundige keuring of ontbindende voorwaarden.
Wat zijn de voordelen voor jou als verkoper?
Hoewel het idee van een kritische professional aan de andere kant van de onderhandelingstafel misschien intimiderend klinkt, zijn er ook voordelen wanneer je woning wordt aangekocht door een makelaar:
- Duidelijke en professionele communicatie
- Minder kans op misverstanden of conflicten later in het proces
- Snellere afhandeling van administratieve zaken
- Grotere kans dat de koper financieel goed is voorbereid
Een aankoopmakelaar weet wat er allemaal komt kijken bij een woningtransactie en kan ervoor zorgen dat het proces soepeler verloopt. Dit kan je als verkoper veel stress besparen, zelfs als je misschien iets minder voor je woning krijgt dan je had gehoopt.
Wanneer merk je dat een woning wordt aangekocht door een makelaar?
Je merkt meestal al vroeg in het verkoopproces dat een potentiële koper wordt bijgestaan door een aankoopmakelaar. Vaak zal de aankoopmakelaar contact opnemen met jouw verkoopmakelaar of rechtstreeks met jou als je zonder makelaar verkoopt. Hij zal zich voorstellen en aangeven namens wie hij optreedt.
Tijdens bezichtigingen zal de aankoopmakelaar vaak meekomen met de potentiële koper. Je herkent hem aan zijn professionele houding en de gerichte vragen die hij stelt over de woning. Hij zal bijvoorbeeld vragen naar de staat van het dak, de cv-installatie of de fundering - zaken waar een gemiddelde koper misschien niet direct aan denkt.
Hoe kun je je als verkoper het beste opstellen?
Als je weet dat je woning mogelijk wordt aangekocht door een makelaar, kun je je hierop voorbereiden. Het is verstandig om zelf ook een verkoopmakelaar in te schakelen die jouw belangen kan behartigen. Zo sta je sterker in de onderhandelingen en heb je een professional aan jouw zijde die de tactieken van de aankoopmakelaar kent.
Wees daarnaast transparant over de staat van je woning. Een aankoopmakelaar zal toch wel ontdekken of er gebreken zijn, dus het is beter om hier eerlijk over te zijn. Dit voorkomt problemen later in het verkoopproces.
Verzamel ook alvast relevante documenten zoals het energielabel, informatie over de VvE (indien van toepassing) en onderhoudsrapporten. Een aankoopmakelaar zal hier vrijwel zeker naar vragen, en door deze documenten alvast klaar te hebben, kom je professioneel over.
Vraag een energielabel aan Bij een lokale, erkende energieadviseur
Wat kost het de koper om een woning aan te kopen via een makelaar?
Als verkoper is het goed om te weten wat het de koper kost om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit geeft je inzicht in de motivatie en mogelijk ook in de financiële ruimte van de koper. Een aankoopmakelaar rekent meestal tussen de 1% en 1,25% van de aankoopsom, met een minimum van ongeveer €1.500 tot €3.000.
Sommige aankoopmakelaars werken met vaste tarieven in plaats van percentages. De kosten voor een aankoopmakelaar komen bovenop de koopsom en andere kosten die de koper moet maken, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten.
Het feit dat een koper bereid is deze extra kosten te maken, kan erop wijzen dat hij of zij serieus is over de aankoop en voldoende financiële middelen heeft.
Ook bekend als:
- Aankoop via makelaar
- Aankoopbegeleiding door makelaar
- Aankoop met aankoopmakelaar