Huis Verkopen

Alles wat je maar wilt weten over het verkopen van je huis

Laatste artikelen

Onderwerpen


Je huis verkopen: hoe werkt dat?

Bij het verkopen van een huis komt er veel op je af. Wat is de beste verkoopstrategie? Welke makelaar kies je? Wat kost de verkoop? En hoe zit het met belasting? Lees hier wat je allemaal moet regelen en hoe je het meeste uit de verkoop haalt. Wij zetten de belangrijkste 8 stappen op een rijtje voor een succesvolle verkoop van je huis.

Het verkopen van een woning is een grote stap. Je neemt afscheid van je vertrouwde thuis en gaat een nieuwe fase in. Tegelijkertijd biedt een huisverkoop ook kansen. Misschien wil je wel dichterbij je werk gaan wonen of op zoek naar een groter huis voor je gezin. Of je ziet een verkoop als een mooie gelegenheid om een nieuwe start te maken.

Hoe dan ook, met de juiste voorbereiding en aanpak kun je de verkoop van je huis soepel laten verlopen en een mooi financieel resultaat behalen. In deze uitgebreide gids nemen we je stap voor stap mee door het verkoopproces. Van de eerste voorbereidingen tot de overdracht bij de notaris en de verhuizing naar je nieuwe stek.

We geven praktische tips en adviezen om je huis optimaal te presenteren aan kopers en de hoogst mogelijke prijs te realiseren. Ook bespreken we de rol van de makelaar en de kosten die komen kijken bij een huisverkoop. Met deze gids van 8 stappen kun je vol vertrouwen aan de slag met de verkoop van je woning.

Stap 1. Voorbereiding

De eerste stap bij het verkopen van je huis is een goede voorbereiding. Dit is essentieel om de verkoop soepel te laten verlopen en de beste verkoopprijs voor je woning te bedingen.

In de voorbereidingsfase ga je belangrijke zaken regelen zoals het aanvragen van een energielabel, waardebepaling en het verzamelen van benodigde documenten. Ook denk je na over je persoonlijke situatie en wensen en kies je een geschikte makelaar. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter je kansen op een succesvolle verkoop.

Persoonlijke situatie en wensen

Voordat je start met het aanvragen van een energielabel en waardebepaling, is het belangrijk om eerst stil te staan bij je persoonlijke situatie en wensen. Wat is je ideale verkoopdatum? Heb je haast met verkopen of heb je juist alle tijd? En misschien nog wel belangrijker: heb je al een nieuw huis op het oog waar je naartoe wilt verhuizen?

Als je bijvoorbeeld snel wilt verkopen, zul je misschien genoegen moeten nemen met een iets lagere verkoopprijs. Maar heb je geen haast, dan kun je rustig wachten op die ene koper die jouw vraagprijs wil betalen.

Ook je nieuwe woonsituatie speelt een belangrijke rol. Ga je kleiner of juist groter wonen? En in welke plaats wil je gaan wonen? Als je al een specifiek huis op het oog hebt, kun je daar in de onderhandelingen rekening mee houden. Je kunt dan bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde laten opnemen voor de aankoop van je nieuwe huis.

Neem daarom de tijd om goed na te denken over je wensen en verwachtingen. Bespreek dit ook met je eventuele partner en gezinsleden. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf en kun je gefocust aan de slag met de verkoop van je huis. Een goede makelaar kan je hierbij adviseren en begeleiden.

Energielabel regelen

Sinds 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Dit label geeft informatie over de energiezuinigheid van je huis. Potentiële kopers kunnen zo in één oogopslag zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dat is belangrijk, want in 2024 hechten kopers meer dan ooit belang aan de energiezuinigheid van je huis.

Een geldig energielabel kun je alleen aanvragen via een erkend energieadviseur. De adviseur komt bij jou thuis langs om het energielabel te bepalen en geeft hierna een definitief energielabel af dat 10 jaar geldig is. Zelf je energielabel berekenen is dus niet mogelijk, hoewel je natuurlijk wel een ruwe schatting kunt maken.

Het is raadzaam om het energielabel tijdig te regelen zodra je je huis wilt verkopen, want tussen de aanvraag en ontvangst van een energielabel kan wat tijd zitten. Daarnaast kunnen kosten van energieadviseurs nogal verschillen. Via Huis Verkopen kun je tarieven van lokale energieadviseurs gratis en vrijblijvend vergelijken en zo veel geld besparen.

Vergelijk lokale energieadviseursOp tarieven en beschikbaarheid

Waardebepaling aanvragen

Om een reële vraagprijs voor je woning te bepalen, is het raadzaam om een gratis waardebepaling te laten uitvoeren door een makelaar. Hiermee krijg je een goed onderbouwd advies over de waarde en verkoopprijs van je huis in de huidige markt.

Ook kan een waardebepaling gevolgen hebben voor je keuze om je huis wel of niet te verkopen. Zo geeft een waardebepaling je onder meer inzicht in mogelijke overwaarde op je huis, maar ook of het eventueel onder water staat.

Een gratis waardebepaling door een makelaar is volledig vrijblijvend en vrijwel net zo nauwkeurig als een officiële taxatie. Doordat je een officiële taxatie alleen nodig hebt als koper (voor het regelen van een hypotheek), is een gratis waardebepaling voor 99% van de verkopers de beste optie.

Hoe dan ook is een waardebepaling veel nauwkeuriger dan zelf de waarde van je woning berekenen. Bovendien kun je een gratis waardebepaling aanvragen bij zoveel makelaars als je wilt. Je krijgt dan niet alleen het beste beeld van je woningwaarde, maar krijgt ook gratis verkoopadvies en ontdekt met welke makelaar je de beste klik hebt.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Benodigde documenten voor verkoop

Om je huis soepel te kunnen verkopen, is het handig om alvast alle benodigde documenten voor verkoop te verzamelen en klaar te leggen in een map (fysiek of digitaal). Denk hierbij aan:

  • Kopie van het legitimatiebewijs van iedere eigenaar van de woning
  • Eigendomsbewijs van de woning (akte van levering)
  • Meest recente WOZ-beschikking
  • Energielabel (dit heb je in de stap hiervoor aangevraagd)
  • Lijst met vaste zaken in het huis (gordijnrails, keukenapparatuur, etc.)
  • Bouwtekeningen en verbouwingsdocumentatie
  • Garantiebewijzen en onderhoudscontracten
  • Splitsingsakte en reglementen van de VvE (indien van toepassing)

Door deze papieren alvast te verzamelen, kun je potentiële kopers snel van de juiste informatie voorzien. Dat straalt professionaliteit en vertrouwen uit. Bovendien heb je alles direct bij de hand als de verkoop rond is en de overdracht bij de notaris plaatsvindt.

Goede makelaar kiezen

Hoewel het in theorie mogelijk is om je huis zonder makelaar te verkopen, kiezen de meeste mensen ervoor om een makelaar in te schakelen. Een goede verkoopmakelaar neemt je veel werk uit handen, heeft verstand van de lokale woningmarkt en kan zorgen voor een aanzienlijk hogere verkoopsnelheid én een betere verkoopprijs.

Na het aanvragen van de waardebepaling heb je waarschijnlijk al kennisgemaakt met een of meerdere makelaars. Wellicht zit daar een goede match tussen. Maar neem de tijd om verschillende makelaars te spreken. Het kan zomaar zijn dat je met een andere makelaar een nóg betere klik voelt.

Via Huis Verkopen kun je niet alleen een gratis waardebepaling aanvragen, maar ook full-service makelaars bij jou in de buurt gratis vergelijken op kosten en prestaties. Zo vind je altijd de makelaar die het beste bij jou en je verkoopwensen past en wordt het kiezen van een goede makelaar een fluitje van een cent.

Vergelijk gratis makelaarsOp kosten en verkoopprestaties

Stap 2. Verkoopstrategie

Nu je de belangrijkste voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om een slimme verkoopstrategie te bepalen. De juiste aanpak kan een groot verschil maken in niet alleen de snelheid van verkoop, maar ook in de uiteindelijke verkoopprijs. Denk daarom goed na over de beste vraagprijs en hoe je je huis optimaal promoot, zowel online als offline. Een goede verkoopmakelaar kan je hierbij adviseren en begeleiden.

Vraagprijs bepalen

Het bepalen van de juiste vraagprijs is cruciaal om je huis succesvol te verkopen. Een te hoge prijs schrikt mogelijke kopers af, terwijl een te lage prijs je geld kan kosten. Oriënteer je goed op de huizenprijzen in jouw buurt en kijk naar te koop staande woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou qua oppervlakte, ligging en staat.

Maar veel belangrijker nog: vertrouw op het verkoopadvies dat je makelaar je geeft. Een lokale makelaar heeft een uniek inzicht in de lokale huizenmarkt en zal op basis hiervan een prijsstrategie voorstellen die de kans op biedingen vergroot én tegelijkertijd leidt tot een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Met een scherpe vraagprijs net onder de marktwaarde trek je meer bezichtigingen, met een hogere vraagprijs geef je aan dat alleen serieuze biedingen welkom zijn.

Je huis op Funda plaatsen

Funda.nl is verreweg het populairste huizenplatform van Nederland. Bijna alle kopers beginnen hun zoektocht hier. Je huis op Funda plaatsen kan alleen via een aangesloten makelaar. Hij of zij zorgt voor een aantrekkelijke advertentie met pakkende tekst en professionele foto's.

De verkoopmakelaar zorgt ervoor dat je woning opvalt tussen de andere Funda-advertenties. Hij of zij laat unieke kenmerken, pluspunten en recente verbeteringen duidelijk naar voren komen. Overweeg ook om een video en/of 360-graden foto's toe te voegen voor een nog betere indruk en meer aandacht van belangstellenden.

Promotie huis in netwerk makelaar

Een full-service makelaar beschikt over een uitgebreid netwerk van potentiële kopers, collega-makelaars en andere vastgoedprofessionals. Hiermee kan hij of zij jouw woning optimaal onder de aandacht brengen, waardoor je je huis in bepaalde gevallen kunt verkopen nog voordat het op Funda staat. Hoe meer exposure buiten de kanalen waar andere huizen op staan (zoals Funda), hoe groter de kans op een snelle en winstgevende verkoop.

Promotie offline media

Hoewel online kanalen tegenwoordig de belangrijkste plek zijn om je huis te promoten, kunnen traditionele offline media nog steeds een waardevolle aanvulling zijn. Denk aan een opvallend 'Te Koop' bord in de tuin, advertenties in lokale kranten en huis-aan-huisbladen, flyers en brochures om uit te delen aan geïnteresseerden en Open Huizen dagen om veel mensen tegelijk te laten bezichtigen. Zorg dat offline uitingen dezelfde uitstraling en informatie hebben als je online advertenties voor een consistent verhaal.

Bespreek ook met je makelaar of het laten maken van een professionele woningvideo en fotoreportage een goede investering is. Hoogwaardige beelden versterken je advertenties, zowel online als in gedrukte brochures. Vaak werken makelaars samen met ervaren fotografen en videografen en kunnen ze een scherpe prijs bedingen.

Met een doordachte verkoopstrategie die inspeelt op de kracht van zowel online als offline promotie, geef je je huis de beste kans om snel en voor een mooie prijs verkocht te worden.

Stap 3. Verkoopklaar maken

Nu je de verkoopstrategie hebt bepaald, is het tijd om je huis daadwerkelijk klaar te maken voor de verkoop. Het doel is om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren aan potentiële kopers. Je wilt dat zij zich direct thuis voelen en de positieve punten van je huis zien.

In de eerste minuten van een bezichtiging bepalen veel kopers onbewust al of ze geïnteresseerd zijn om het huis te kopen. Besteed daarom extra aandacht aan zaken als onderhoud, netheid, styling en sfeer. Met de juiste aanpak maak je van jouw huis een droomhuis waarvoor de kopers staan te dringen.

(Achterstallig) onderhoud aanpakken

Begin met het aanpakken van (achterstallig) onderhoud en kleine reparaties. Denk aan zaken als het bijwerken van schilderwerk, zowel binnen als buiten. Dit is zeer belangrijk voor een goede eerste indruk. Ook kleine onderhoudsklusjes zoals het repareren van losse deurklinken, krakende deuren en piepende scharnieren kunnen bezwaren bij kopers voorkomen.

Pak alle klusjes in huis aan die kopers het gevoel geven dat ze niet direct zorgeloos kunnen intrekken in de woning. Fix lekkende kranen, vervang kapotte lampen en schakelaars en herstel beschadigde muren en plafonds, maar laat grotere reparaties over aan een vakman. Zorg dat je huis een verzorgde en goed onderhouden indruk maakt. Dat straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit.

Opruimen & schoonmaken

Een opgeruimd en schoon huis oogt ruimer, lichter en uitnodigender. Dus ruim alle overbodige spullen op en berg persoonlijke items zoals familiefoto's zoveel mogelijk uit het zicht. Huur eventueel tijdelijk een externe opslagruimte.

Organiseer vervolgens een grondige schoonmaak. Lap ramen voor maximale lichtinval, dweil vloeren, stofzuig tapijten en vloerkleden en neem stof af; ook op moeilijker bereikbare plekken. Vergeet niet de keuken en badkamer grondig te reinigen en op te ruimen. Dit zijn ruimtes waar kopers veel waarde hechten aan een goede hygiëne.

Last but not least: besteed ook aandacht aan de tuin! Maai het gras, verwijder onkruid, snoei heggen en struiken. Ruim rondslingerend tuingereedschap en speelgoed op. Eerste indrukken tellen en voor sommige kopers is de uitstraling van de tuin een doorslaggevende factor bij het kopen van een huis.

Styling en (sfeer)decoratie

Met de juiste woningstyling creëer je een prettige sfeer waarin kopers zich thuis voelen. Belangrijk hierbij is het verwijderen van persoonlijke en uitgesproken decoratie. Dit helpt om een neutrale uitstraling te creëren. Zet verse bloemen of planten neer voor een natuurlijke touch en gebruik kussens en plaids voor een gezellige uitstraling.

Speel ook met de lichtinval, want dit kan een groot verschil maken voor de optische ruimtelijkheid en sfeer in je woning. Haal alles weg wat het licht blokkeert, zoals grote kamerplanten, en optimaliseer de verlichting met lampen voor sfeer en om donkere hoeken uit te lichten. Laat eventueel een professionele stylist meekijken voor het optimale resultaat. Deze investering kan zichzelf dubbel en dwars terugverdienen.

Verbouwen of renoveren

In bepaalde gevallen kan ook een grote verbouwing of renovatie de moeite waard zijn. Dit geldt met name als er sprake is van achterstallig onderhoud of (zeer) verouderde ruimtes. Denk aan het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken, het vervangen van oude (kapotte) vloeren of het nemen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie of dubbel glas. Ook kun je overwegen de woonruimte te vergroten met een uitbouw zoals een serre of dakkapel.

Bespreek de mogelijkheden en verwachte opbrengst met je makelaar. Niet elke investering verdient zichzelf gegarandeerd terug, maar soms kan een slimme verbouwing de verkoopprijs flink verhogen. Houd ook rekening met je beschikbare tijd en budget. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Stap 4. Bezichtigingen

Nu je huis helemaal verkoopklaar is, kan het echte werk beginnen: de bezichtigingen. Dit is hét moment waarop potentiële kopers jouw woning komen bekijken en ervaren. Een goede eerste indruk is cruciaal, want kopers beslissen zoals gezegd vaak binnen enkele minuten of ze een huis wel of niet willen hebben.

Gelukkig hoef je de bezichtigingen niet zelf te regelen en begeleiden. Je verkoopmakelaar kan dit grotendeels voor je uit handen nemen. Hij of zij plant de afspraken in, ontvangt de geïnteresseerden en leidt ze rond door het huis. Jij hoeft er in principe niet eens bij te zijn. Zo worden de kopers door een specialist op weg geholpen en hebben ze de ruimte om vrijuit te praten en vragen te stellen.

Tijdens de bezichtiging let de makelaar goed op de reacties en het gedrag van de kijkers. Zo kan hij inschatten wie er echt serieuze interesse heeft. Goed om te weten is dat kopers tijdens een bezichtiging overal op letten. Niet alleen de indeling en staat van onderhoud zijn belangrijk, maar ook sfeer, lichtinval en uitzicht spelen een grote rol. Zelfs geluiden en geuren worden onbewust meegenomen in de overweging.

Hoewel je huis dankzij de voorbereiding in stap 3 al helemaal verkoopklaar is, zijn er toch nog enkele dingen die je kunt doen om de bezichtiging zelf zo aangenaam mogelijk te maken voor de kijkers. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen huisdieren in huis zijn die potentiële kopers kunnen afleiden. Laat indien mogelijk ook wat ramen open voor frisse lucht. En misschien een cliché, maar het werkt echt: de geur van versgebakken brood of appeltaart zorgt voor een knus en huiselijk gevoel.

Wees niet teleurgesteld als er na de eerste paar bezichtigingen nog geen bod is uitgebracht. Soms moet een woning even 'zoeken' naar de juiste koper. Vraag je makelaar wel altijd om een eerlijke terugkoppeling na iedere bezichtiging. Zo weet je wat de reacties zijn en of er misschien nog verbeterpunten zijn. Wie weet heb je binnenkort al die ene droomkoper te pakken die direct verliefd wordt op je huis.

Stap 5. Onderhandelingen

Na de bezichtigingen is het moment daar: de onderhandelingen over de voorwaarden – en natuurlijk de prijs – rondom de verkoop van je woning beginnen. Dit is een spannende, maar ook een cruciale fase in het verkoopproces. Hoe de onderhandelingen verlopen, heeft immers grote invloed op de uiteindelijke verkoopopbrengst en de snelheid van de verkoop.

Er zijn verschillende manieren waarop je het biedingsproces in de onderhandelingsfase kunt inrichten. De meest voorkomende zijn vrij bieden, een vanaf-prijs, een (gesloten) inschrijving en online bieden. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een ervaren verkoopmakelaar kan je adviseren over de beste aanpak in jouw situatie en zorgen dat de onderhandelingen met potentiële kopers soepel verlopen.

Vrij bieden

Bij de traditionele methode van vrij bieden hanteer je een heldere vraagprijs voor je woning. Geïnteresseerden brengen een bod uit en jij bepaalt of je dit accepteert of een tegenvoorstel doet. Intussen kunnen andere belangstellenden nog steeds bezichtigingen inplannen.

Het voordeel is dat je als verkoper de regie hebt en per bieder kunt onderhandelen. Nadeel is dat het ondoorzichtig kan zijn. Bieders weten niet wat anderen hebben geboden en kunnen hierdoor enerzijds terughoudend zijn, maar anderzijds ook extra hoog bieden.

Vanaf-prijs

Steeds vaker kiezen verkopers voor een vanaf-prijs. Dit is een bewust scherp geprijsde bodemprijs, bedoeld om veel biedingen uit te lokken. Het idee is dat door de lage startprijs meer kopers je woning gaan bezichtigen en de onderlinge concurrentie tussen kopers de prijs opdrijft. Voordeel is dat je woning bij een grotere doelgroep onder de aandacht komt. Nadeel is het risico dat biedingen tegenvallen als er onvoldoende interesse is van kopers.

(Gesloten) inschrijving

Bij een inschrijving vraag je geïnteresseerden om de woning te bezichtigen en voor een bepaalde datum hun beste bod uit te brengen. Dit kan open (iedereen kan meebieden) of gesloten (alleen op uitnodiging). Voordeel is dat je in één keer veel biedingen verzamelt en de hoogste bieder kunt selecteren. Nadeel is dat het biedproces minder flexibel is en sommige kopers een inschrijving als onprettig ervaren.

Online bieden

Steeds meer makelaars bieden de mogelijkheid aan kopers om online een bod uit te brengen. Voordeel is dat het laagdrempelig en transparant is. Kopers kunnen precies zien wat de actuele biedstatus is en direct online reageren. Nadeel is dat sommige kopers het een onpersoonlijke manier van bieden vinden.

Wat de beste methode is, hangt af van de lokale markt, het type woning en jouw persoonlijke voorkeuren. Bepaal vooraf samen met je makelaar een minimale 'bodemprijs' waar je niet onder wilt gaan. Bedenk ook goed welke voorwaarden, zoals een overdrachtsdatum of ontbindende voorwaarden, voor jou belangrijk zijn. Zo kun je hier gericht op sturen tijdens de onderhandelingen.

Probeer je niet gek te laten maken door de druk en emoties die bij onderhandelingen komen kijken. Laat je makelaar het onderhandelingsproces begeleiden. Hij behartigt jouw belangen, adviseert over de biedingen en zorgt dat je met een goed gevoel je handtekening onder het koopcontract kunt zetten.

Onderhandelingsresultaat

Uit onderzoek blijkt dat verkopers die een makelaar inschakelen gemiddeld tienduizenden euro’s meer voor hun woning krijgen dan verkopers die alles zelf doen. Daarnaast behalen bepaalde makelaars per regio aanzienlijk hogere verkoopprijzen dan hun collega’s. Een goede makelaar verdient zichzelf dus ruimschoots terug. Op Huis Verkopen kun je makelaars niet alleen vergelijken op tarieven, maar ook op gemiddelde verkoopopbrengst. Zo vind je de beste makelaar voor een optimaal onderhandelingsresultaat.

Vergelijk gratis makelaarsOp tarieven en verkoopopbrengst

Stap 6. Koopovereenkomst

Als de onderhandelingen succesvol zijn afgerond, is het tijd om de gemaakte afspraken vast te leggen in een koopovereenkomst. Dit is een belangrijk juridisch document waarin alle details van de koop worden vastgelegd, zoals de verkoopprijs, de overdrachtsdatum, de lijst met roerende zaken en eventuele ontbindende voorwaarden.

Het is verstandig om je bij het opstellen van de koopovereenkomst te laten ondersteunen door een ervaren aankoopmakelaar. Hij of zij weet precies welke zaken in dit koopcontract moeten staan om jouw belangen als verkoper goed te beschermen. Ook in bijzondere situaties komt dit goed van pas, bijvoorbeeld als je het huis verkoopt na een erfenis of scheiding.

Ontbindende voorwaarden

Een cruciaal onderdeel van de koopovereenkomst zijn de ontbindende voorwaarden. Dit zijn bepalingen die de koop ongedaan kunnen maken als er iets onverwachts gebeurt. Een veelvoorkomende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Hiermee kan de koper de koop ontbinden als het niet lukt om binnen een bepaalde termijn een hypotheek te krijgen. Ook een bouwkundige keuring of het verkrijgen van een huisvestingsvergunning kunnen als ontbindende voorwaarde worden opgenomen.

Voor jou als verkoper zijn ontbindende voorwaarden extra belangrijk als je zelf ook een nieuw huis wilt kopen. Je kunt dan bijvoorbeeld bedingen dat de verkoop alleen doorgaat als je zelf voor een bepaalde datum een geschikt nieuw huis vindt. Of je kunt een langere overdrachtsdatum afspreken, zodat je voldoende tijd hebt om je verhuizing te regelen. Bespreek je specifieke situatie en wensen met je makelaar, zodat deze hier rekening mee kan houden bij het opstellen van de koopovereenkomst.

Garanties

Naast ontbindende voorwaarden zijn er nog meer zaken die je goed moet regelen in de koopovereenkomst. Denk aan eventuele garanties die je als verkoper geeft over de bouwkundige staat van de woning, afspraken over het meenemen of achterlaten van vloerbedekking en raambekleding en natuurlijk de hoogte van een eventuele boete als de koper of verkoper zich niet aan de overeenkomst houdt.

Neem de tijd om de koopovereenkomst rustig door te lezen voordat je hem ondertekent. Stel gerust vragen als iets niet duidelijk is. Zodra beide partijen de overeenkomst hebben getekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. In deze 'afkoelingsperiode' kan de koper de koop nog kosteloos ontbinden. Voor jou als verkoper geldt dit niet, dus wees helemaal zeker van je zaak voordat je tekent.

Met een goed doordachte en zorgvuldig opgestelde koopovereenkomst leg je een solide basis voor om je huis op jouw voorwaarden te verkopen. Je voorkomt vervelende discussies achteraf en kunt met een gerust hart uitkijken naar de definitieve verkoopafronding bij de notaris.

Stap 7. Overdracht bij de notaris

Na alle voorbereidingen en het tekenen van de koopovereenkomst is het eindelijk zover: de officiële overdracht van je woning bij de notaris. Dit is een belangrijk en spannend moment, want hiermee draag je het huis waarin je waarschijnlijk vele jaren hebt gewoond definitief over aan de kopers.

Opleveringsinspectie

Vlak voor de officiële overdracht vindt meestal nog een laatste inspectie van de woning plaats, ook wel de oplevering genoemd. Samen met de kopers en eventueel de makelaar loop je door het huis om te controleren of alles er nog hetzelfde uitziet als tijdens de bezichtiging. Zijn er geen beschadigingen ontstaan? Werkt alle apparatuur nog? En zijn de meterstanden correct genoteerd? Als alles in orde is, kan de overdracht bij de notaris doorgaan.

Documenten bij de overdracht

Voorafgaand aan de overdracht moet je als verkoper een aantal documenten aanleveren bij de notaris. Denk hierbij aan het energielabel dat je bij stap 1 hebt aangevraagd, aflosnota's van je hypotheek, de splitsingsakte (bij een appartement) en eventuele bouwtekeningen en garantiebewijzen.

Tijdens de overdracht zelf moet je een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) bij je hebben en eventueel de getekende koopovereenkomst (als de notaris deze nog niet heeft). De hypotheekakte hoef je niet mee te nemen, die heeft de notaris al via de hypotheekverstrekker.

Doorhalen hypotheek

Een belangrijk punt is het doorhalen of royeren van je hypotheek bij het Kadaster. Dit moet uiterlijk op het moment van de overdracht geregeld zijn. De notaris controleert of je hypotheek is afgelost en geeft vervolgens het Kadaster opdracht om de hypotheek uit te schrijven. Zo weet iedereen dat er geen hypotheekschuld meer rust op de woning. Houd voor het doorhalen van de hypotheek en andere werkzaamheden van de notaris wel rekening met notariskosten.

Aanwezigheid

Bij de overdracht zijn normaal gesproken de verkopers, de kopers en de notaris aanwezig. Eventueel schuiven ook de makelaars aan. Maar wat als je als verkoper niet aanwezig kunt zijn, bijvoorbeeld omdat je geëmigreerd bent? In principe is het niet noodzakelijk dat je fysiek bij de overdracht aanwezig bent. Je kunt de notaris machtigen om de akte van levering namens jou te ondertekenen. Wel zo makkelijk als je al in het buitenland zit.

Ondertekening

Tijdens de afspraak bij de notaris onderteken je samen met de kopers de leveringsakte, ook wel transportakte genoemd. Hierin staan alle afspraken uit de koopovereenkomst nog eens officieel vastgelegd. Na ondertekening gaan de sleutels definitief over naar de nieuwe eigenaren en is de verkoop een feit. Gefeliciteerd, je huis is verkocht!

De notaris zorgt ervoor dat jij als verkoper de verkoopprijs ontvangt, na aftrek van je hypotheekschuld. Ook regelt de notaris de inschrijving van de nieuwe eigenaren in het Kadaster en de overschrijving van de overdrachtsbelasting. Alle papierwerk rondom het verkopen van je huis is daarmee afgerond.

Met de overdracht bij de notaris komt er een einde aan het verkoopproces van je woning. Een mijlpaal om even bij stil te staan. In de volgende en tevens laatste stap gaan we kijken wat er allemaal komt kijken bij de verhuizing.

Stap 8. Verhuizen

Nu de overdracht bij de notaris achter de rug is, breekt de laatste fase aan: de verhuizing naar je nieuwe woning. Of je nu binnen dezelfde stad verhuist of naar de andere kant van het land, verhuizen is altijd een hele onderneming. Er komt van alles bij kijken, van het inpakken van je spullen en het regelen van een verhuisbedrijf tot het afsluiten van je oude huis. Maar met een beetje planning en voorbereiding hoeft een verhuizing helemaal niet stressvol te zijn.

Adreswijziging doorgeven

Eén van de eerste dingen die je moet regelen, is jezelf inschrijven bij de gemeente waarnaar je gaat verhuizen. Wanneer je je inschrijft op je nieuwe adres in de nieuwe gemeente, zal deze automatisch je oude gemeente op de hoogte stellen en word je daar vanzelf uitgeschreven. 

Je kunt je verhuizing op verschillende manieren doorgeven aan de nieuwe gemeente. Bijvoorbeeld persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis (neem een geldig legitimatiebewijs mee), schriftelijk per post of digitaal via de website van de gemeente met je DigiD.

Het is belangrijk om je verhuizing op tijd door te geven, namelijk tussen 4 weken vóór en uiterlijk 5 dagen na je verhuisdatum. De datum die je opgeeft als verhuisdatum, wordt geregistreerd als de officiële datum van verhuizing.

De gemeente informeert automatisch een aantal andere instanties over je adreswijziging, zoals de Belastingdienst, DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vergeet echter niet om je adreswijziging zelf ook door te geven aan bijvoorbeeld je bank, werkgever, verzekeraars, energie-, telefoon- en internetleverancier en verenigingen waarvan je lid bent.

Verhuischecklist

Naast de administratieve rompslomp komt er ook heel wat praktisch regelwerk kijken bij een verhuizing. Zo moet je op tijd beginnen met het inpakken van je spullen, het huren van een verhuiswagen of het inhuren van een verhuisbedrijf. Ook zaken als het afsluiten van je energie en het opzeggen van je huur of het doorgeven van de meterstanden moet je niet vergeten.

Om ervoor te zorgen dat je niks over het hoofd ziet, is het slim om een verhuischecklist te gebruiken. Hierop staan alle taken die je moet regelen, van enkele maanden voor de verhuizing tot aan de dag zelf. Door de taken stap voor stap af te vinken, houd je overzicht en voorkom je last-minute stress.

Spullen

Bedenk ook alvast hoe je je nieuwe huis wilt inrichten en of je nog nieuwe meubels of apparatuur nodig hebt. Misschien wil je bepaalde spullen juist verkopen of weggeven omdat ze niet meer in je nieuwe woning passen. Door hier op tijd mee te beginnen, voorkom je dat je op de verhuisdag zelf nog met overbodige spullen zit.

Verhuizen is een flinke klus, maar ook een nieuwe start. Geniet ervan om je nieuwe huis helemaal naar je eigen smaak in te richten en er een fijn thuis van te maken. Je hebt nu alle stappen doorlopen om je huis succesvol te verkopen. We wensen je veel woonplezier op je nieuwe stek!

De meerwaarde van een stappenplan bij verkoop

Huis Verkopen maakt het verkopen van je huis zo makkelijk en toegankelijk mogelijk. Daarom hebben wij een handig stappenplan gemaakt, waarmee jij de belangrijkste stappen bij verkoop van je huis simpel en eenvoudig doorloopt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet én vind je de beste verkoopspecialisten in de buurt. Gebruik van ons stappenplan is volledig gratis en vrijblijvend en zorgt ervoor dat het verkopen van je huis zorgeloos, snel en winstgevend verloopt.

Ontdek het stappenplanGratis en vrijblijvend

Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223