Huis kopen in het buitenland: hoe werkt dat?

Huis kopen in het buitenland: hoe werkt dat?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 11 september 2024
12 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Bij het kopen van een huis in het buitenland moet je kiezen tussen verkopen en emigreren of een tweede huis kopen naast je Nederlandse woning.
  • De financiering van een buitenlands huis kan via een Nederlandse hypotheek, buitenlandse hypotheek of eigen geld.
  • Naast financiële overwegingen zijn praktische zaken als taal, gezondheidszorg en bereikbaarheid belangrijk bij het kiezen van een land om een huis te kopen.

Droom je ervan om een huis in het buitenland te kopen? Dan kun je je huidige woning verkopen en emigreren, of je huidige woning aanhouden en een tweede huis kopen. In dit artikel lees je hoe je de beste keuzes maakt als je een huis wilt kopen in het buitenland.

Huis kopen in het buitenland: waar begin je?

De eerste stap is bepalen wat je doel is. Wil je permanent in het buitenland gaan wonen of zoek je een vakantiehuis? Dit bepaalt namelijk welke opties het meest geschikt voor je zijn en waar je rekening mee moet houden.

Optie 1: Je huidige huis in Nederland verkopen en emigreren

Als je besluit te emigreren, is het meestal nodig om je huidige woning in Nederland te verkopen. Dit geeft je financiële ruimte om een nieuw huis in het buitenland aan te kopen. Bovendien voorkom je dubbele woonlasten.

Houd er rekening mee dat de huizenmarkt in het buitenland anders werkt dan in Nederland. Zo zijn de aankoopkosten vaak hoger, met bijvoorbeeld hogere overdrachtsbelasting en makelaarskosten.

Land Overdrachtsbelasting Gemiddelde makelaarskosten koper
Nederland 2% 1,11%
Spanje 6-11% 3%
Frankrijk 5-6% 5-8%
Portugal 6-8% Betaalt verkoper, anders 4-6%
Duitsland 3-6% 4-6%
Kroatië 3% 3%
Italië 2% (hoofdverblijf) of 9% (tweede huis) 3%
Scroll de tabel voor meer informatie

Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent eigendomsrechten, vergunningen en belastingen. Elk land heeft zijn eigen regels. Laat je goed informeren door een makelaar ter plaatse.

Tip
De genoemde makelaarskosten van 1,11% in Nederland zijn een landelijk gemiddelde. Benieuwd wat een makelaar jou kost als je je huis gaat verkopen en emigreren? Vergelijk kosten van makelaars in jouw buurt gratis en vrijblijvend.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Optie 2: Je woning aanhouden en een tweede huis kopen in het buitenland

Wil je niet permanent emigreren maar wel graag een tweede huis in het buitenland? Dan is het een optie om je woning in Nederland aan te houden, zodat je een thuisbasis in eigen land behoudt.

Het nadeel is wel dat je te maken krijgt met dubbele lasten zoals hypotheek, verzekeringen en onderhoud voor beide woningen. Bovendien gelden er strengere financieringsregels voor een tweede huis.

Zo willen de meeste banken niet de volledige koopsom van een tweede huis financieren. Je moet rekening houden met een verplichte eigen inbreng van 10-50% van de koopsom, afhankelijk van de bank.

Weetje
Een alternatief is de overwaarde van je Nederlandse woning opnemen voor de aankoop van je tweede huis. Dit kan fiscaal voordelig zijn. Laat je goed informeren over de mogelijkheden door een financieel adviseur.

Huis verkopen en emigreren naar het buitenland

Wil je emigreren naar het buitenland, maar misschien al binnen enkele jaren terugkeren? Bedenk je dan dat je je huis in Nederland niet per se hoeft te verkopen, maar ook kunt verhuren. 

Bij verkoop heb je direct geld beschikbaar voor je nieuwe huis in het buitenland, maar heb je geen vangnet meer in Nederland. Verhuren aan de andere kant biedt doorlopende inkomsten, maar brengt ook verplichtingen met zich mee.

Tip
84% van de Nederlanders die gaat emigreren naar het buitenland, besluit het huis te verkopen. Met de overwaarde uit het verkochte huis kunnen ze het nieuwe huis financieren. Benieuwd wat jouw woning waard is? Laat een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Stappen bij het verkopen van je huis voor emigratie

Als je besluit je huis te verkopen bij emigratie, doorloop je globaal de volgende stappen:

Gemiddeld duurt het in 2024 zo'n 29 dagen om een huis te verkopen in Nederland. Door tijdig de juiste stappen te doorlopen, voorkom je dubbele lasten en fiscale gevolgen bij een emigratie naar het buitenland.

Bekijk de stappen voor jouw huisGratis en vrijblijvend

Praktische voorbereidingen voor emigratie

Naast de verkoop van je huis in Nederland komt er veel meer kijken bij emigratie. Heb je al een huis in het buitenland gekocht? Begin dan op tijd met het regelen van praktische zaken zoals:

  • Visum en verblijfsvergunningen voor je nieuwe land
  • Afsluiten van Nederlandse verzekeringen en het regelen van nieuwe verzekeringen in het buitenland
  • Verhuizing en transport van je inboedel
  • Schoolkeuze voor eventuele kinderen
  • Opzeggen van abonnementen
  • Doorgeven van adreswijzigingen

Zorg dat je ruim voor vertrek je DigiD activeert voor gebruik in het buitenland. Hiermee kun je veel Nederlandse overheidszaken online blijven regelen. Meld je emigratie tijdig bij je gemeente.

Tip
Bereid je ook mentaal voor op de emigratie. Het opbouwen van een nieuw leven in een ander land is spannend, maar kan ook stressvol zijn. Zorg voor een goed sociaal netwerk, zowel lokaal als met familie en vrienden in Nederland.

Tweede huis kopen in het buitenland

Wil je niet emigreren naar het buitenland, maar een tweede huis kopen naast je huidige woning in Nederland? Een tweede woning in het buitenland heeft veel te bieden:

  • Een vast onderkomen voor vakanties, zonder gedoe met boeken
  • Potentiële huurinkomsten wanneer je er zelf niet bent
  • Een slimme investering die in waarde kan stijgen
  • Een plek om tot rust te komen en te genieten van het buitenleven

Natuurlijk zijn er ook kosten en aandachtspunten. Denk aan onderhoud, belastingen in het buitenland en het regelen van eventuele verhuur. Maar met een beetje planning en voorbereiding kom je daar zeker uit.

Beheer en onderhoud van je tweede huis vanuit Nederland

Een tweede huis in het buitenland vraagt onderhoud en beheer, zelfs als je er niet bent. Gelukkig zijn er gespecialiseerde beheerders die veel uit handen kunnen nemen. Ze controleren het huis, doen kleine reparaties, onderhouden de tuin en het zwembad en kunnen zelfs de verhuur en ontvangst van gasten regelen.

Zo heb je er zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat je huis goed onderhouden blijft. Dat is wel zo'n fijn idee als je er niet permanent woont. De kosten voor beheer zijn vaak goed te overzien en kunnen deels worden goedgemaakt door de huurinkomsten.

Weetje
Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de beheerder. Zorg voor een duidelijk contract waarin alle taken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. En check regelmatig of alles naar wens verloopt, bijvoorbeeld via foto's of een videogesprek.

Kun je een Nederlandse hypotheek gebruiken voor een huis in het buitenland?

Als je een huis wilt kopen in het buitenland, heb je verschillende opties voor de financiering. Je kunt voor de nieuwe woning een hypotheek afsluiten bij een Nederlandse geldverstrekker, maar ook bij een geldverstrekker in het land waar je het huis koopt.

Hypotheek bij een Nederlandse geldverstrekker

In Nederland wordt een hypotheek alleen verstrekt met een Nederlandse woning als onderpand. Je opties zijn dan:

  • De overwaarde van je Nederlandse woning gebruiken door je bestaande hypotheek te verhogen (consumptieve verhoging). De rente hierover is niet aftrekbaar.
  • Een tweede hypotheek afsluiten bij je huidige geldverstrekker, als je een lage hypotheek hebt t.o.v. de woningwaarde. Niet alle geldverstrekkers bieden dit.
Tip
In september 2024 is jouw koophuis zeer waarschijnlijk meer waard dan de prijs waarvoor je het hebt gekocht. Laat een gratis en vrijblijvende waardebepaling uitvoeren om inzicht te krijgen in de overwaarde die je kunt gebruiken voor een nieuw huis in het buitenland.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Hypotheek bij een buitenlandse geldverstrekker

Als het niet lukt om in Nederland een hypotheek te krijgen, kun je proberen rechtstreeks bij een bank in het land waar je koopt een hypotheek af te sluiten. Houd er dan wel rekening mee dat je dan niet het volledige bedrag, maar een deel van het aankoopbedrag kunt lenen.

Weetje
In bepaalde landen, zoals Spanje, kun je als niet-inwoner maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde lenen. Je moet dus zelf ruim 30% kunnen financieren en dit ook kunnen aantonen. Daarnaast moet je rekening houden met zo'n 13 tot 15% aankoopkosten. Veel Nederlanders gaan daarom huren bij emigratie naar Spanje.

Huis in buitenland kopen met eigen geld

Indien je de financiële middelen hebt, kun je de aankoop ook volledig of grotendeels financieren met eigen geld of spaargeld. Je betaalt dan geen maandelijkse hypotheeklasten en kunt direct de gevraagde prijs neerleggen. Dit kan een voordeel zijn als je concurreert met andere potentiële kopers.

Hoe wordt een tweede huis in het buitenland belast?

Als je een huis in het buitenland koopt, krijg je te maken met verschillende belastingen. Zo betaal je in de meeste landen geen belasting over de huurinkomsten van je tweede woning, maar wel vermogensbelasting over de waarde van het huis.

In Nederland wordt je tweede huis in het buitenland per saldo vrijgesteld van inkomstenbelasting door een vermindering van dubbele belasting. Over je box 3-inkomen betaal je in 2024, na aftrek van een vrijstelling, 36% belasting. Deze heffing heeft geen verband met het werkelijk behaalde rendement op je bezittingen en schulden.

Vermogensgroep Verondersteld rendement 2024
Banktegoeden 1,03%
Beleggingen en andere bezittingen 6,04%
Schulden 2,47%
Scroll de tabel voor meer informatie
Tip
Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat deze berekeningswijze in strijd is met het discriminatieverbod in combinatie met de bescherming van het eigendomsrecht. Als je werkelijke totale rendement lager is dan het berekende rendement in je aanslag, kun je hiertegen in bezwaar gaan.

Naast inkomstenbelasting en vermogensbelasting krijg je bij een tweede huis in het buitenland ook te maken met erfbelasting. De meeste landen heffen erfbelasting over onroerend goed binnen hun grenzen. Gelukkig kun je de buitenlandse erfbelasting meestal verrekenen met de Nederlandse erfbelasting.

Landen waar je het beste een huis kunt kopen

Als je op zoek bent naar een tweede huis in het buitenland, zijn er verschillende populaire bestemmingen binnen Europa. Oostenrijk en Duitsland zijn geweldig voor natuurliefhebbers en wintersporters, terwijl Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië aantrekkelijk zijn vanwege het aangename klimaat en de rijke cultuur.

Weetje
Portugal werd onlangs zelfs uitgeroepen tot het beste land om een tweede huis te kopen onder 34 OESO-landen, dankzij factoren als betaalbaarheid, levensstijl en investeringspotentieel.

Investeringspotentieel van verschillende landen

Bij het kopen van een huis in het buitenland is het belangrijk om zowel de betaalbaarheid als het investeringspotentieel van landen te vergelijken, zeker als je een tweede huis koopt dat je (ook) wilt verhuren.

Hier is een tabel met de populairste topbestemmingen en hun kenmerken:

Land Bevolking (2024) Huuropbrengst Huizenprijs
Turkije 86,0 miljoen 6,52% €1.129/m²
Spanje 47,6 miljoen 6,17% €2.632/m²
Portugal 10,3 miljoen 5,67% €1.746/m²
Nederland 17,8 miljoen 4,65% €4.148/m²
Frankrijk 65,6 miljoen 4,52% €4.631/m²
Duitsland 83,9 miljoen 3% €4.817/m²
Kroatië 4,0 miljoen 3,05% €2.198/m²
Italië 58,9 miljoen 7,38% €2.384/m²
Scroll de tabel voor meer informatie
Weetje
Let op: de cijfers in bovenstaande tabel zijn gemiddelden volgens onze laatste meting in september 2024. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke locatie binnen elk land en andere factoren.

Praktische overwegingen bij het kiezen van een land

Naast financiële factoren zijn er ook praktische overwegingen bij het kiezen van een land om een huis te kopen en te emigreren. Het spreken van de lokale taal is bijvoorbeeld essentieel voor een soepele integratie en om je snel thuis te voelen.

Een taalcursus volgen in het land zelf is een effectieve manier om de taal te leren en tegelijkertijd kennis te maken met de lokale cultuur. Dit helpt je niet alleen bij praktische zaken zoals afspraken maken, maar ook bij het opbouwen van sociale contacten en het begrijpen van culturele verschillen.

Andere praktische overwegingen zijn:

  • Bereikbaarheid en transportmogelijkheden
  • Gezondheidszorg en verzekeringen
  • Onderwijsmogelijkheden voor kinderen
  • Werkgelegenheid en zakelijke kansen

Door grondig onderzoek te doen en deze praktische aspecten mee te nemen in je keuze, kun je een weloverwogen keuze maken voor het land dat het beste aansluit op jouw droom om een huis te kopen in het buitenland.

Tip
De eerste stap bij het kopen van een huis in het buitenland is het bepalen van je woningwaarde. Als je weet wat je huidige huis waard is, kun je het verkopen of de overwaarde gebruiken om je huis in het buitenland te financieren. Vraag gratis en vrijblijvend een waardebepaling aan.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Je kunt alleen een Nederlandse hypotheek krijgen voor een buitenlands huis met een Nederlandse woning als onderpand. Je kunt je bestaande hypotheek bijvoorbeeld verhogen of een tweede hypotheek afsluiten als je overwaarde hebt op je Nederlandse huis. Wat mogelijk is, verschilt per situatie en geldverstrekker.

In Nederland betaal je over je box 3-inkomen, na aftrek van een vrijstelling, 36% belasting over een tweede huis in het buitenland. Deze heffing heeft geen verband met het werkelijk behaalde rendement op je bezittingen en schulden.

Het meest geschikte land om een huis te kopen hangt af van je voorkeuren en wensen. Portugal werd onlangs uitgeroepen tot het beste land om een tweede huis te kopen onder 34 OESO-landen, gebaseerd op de combinatie van betaalbaarheid, levensstijl en investeringspotentieel.

Je kunt een huis in het buitenland financieren door de overwaarde van je Nederlandse woning te gebruiken of een hypotheek af te sluiten bij een bank in het land waar je koopt. Ook kun je de aankoop volledig of grotendeels financieren met eigen geld of spaargeld.

Turkije is een relatief goedkoop land om een huis te kopen, met een gemiddelde huizenprijs van €1.129/m². Portugal is ook een betaalbare optie met een gemiddelde prijs van €1.746/m², gevolgd door Kroatië met een prijs van €2.198/m².

De beste locatie hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Populaire bestemmingen zijn Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië vanwege het aangename klimaat en de rijke cultuur, terwijl Oostenrijk en Duitsland aantrekkelijk zijn voor natuurliefhebbers en wintersporters.

Meestal kun je niet de volledige woningwaarde lenen als je een huis in het buitenland koopt. In sommige landen, zoals Spanje, kun je als niet-inwoner maximaal 70% van de aankoopprijs of getaxeerde waarde lenen. Je moet dan ruim 30% zelf kunnen financieren en dit ook kunnen bewijzen met documentatie.

Belangrijke praktische overwegingen zijn het spreken van de lokale taal, bereikbaarheid en transportmogelijkheden, gezondheidszorg en verzekeringen. Ook zijn onderwijsmogelijkheden voor kinderen en werkgelegenheid belangrijke factoren om mee te nemen in je keuze.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223