
Belangrijke inzichten
- Een geldig energielabel is verplicht vóórdat je adverteert met je woning en bij de definitieve overdracht van het huis bij de notaris.
- De eerste stap is checken of je huidige energielabel nog geldig is; dit bepaalt je volgende stappen en bespaart mogelijk kosten.
- De tweede stap is het aanvragen van een nieuw energielabel als je huidige label niet meer geldig is. Doe dit zo tijdig mogelijk als je serieuze verkoopplannen hebt.
Je huis verkopen is een grote stap met veel regelwerk. Een van de eerste dingen om te regelen is het energielabel. Maar hoe pak je dit aan? Deze gids geeft je hét stappenplan om je energielabel bij verkoop snel en makkelijk te regelen.
Huis verkopen? Start bij het energielabel
Ga jij je huis verkopen? Dan ontkom je niet aan het energielabel. Het is wettelijk verplicht om een definitief, geldig energielabel te hebben bij de verkoop, maar ook bij verhuur of de oplevering van een nieuwbouwwoning.
Let op: het oude 'voorlopige' energielabel dat veel huiseigenaren in 2015 ontvingen, is niet meer geldig voor een verkoop. Je hebt echt een definitief label nodig, vastgesteld door een erkende energieadviseur na een inspectie van je woning.
Vraag een energielabel aan Bij een lokale, erkende energieadviseur
Wanneer heb je het energielabel nodig bij verkoop?
Bij het verkopen van je huis speelt het energielabel op twee momenten een rol:
Moment 1: vóór het adverteren
Zodra je je woning te koop aanbiedt via commerciële media, moet je het energielabel (de letter A t/m G) verplicht vermelden. Denk hierbij aan advertenties op Funda, social media, de website van je makelaar of lokale kranten.
Zonder een definitief, geregistreerd energielabel kun je dus eigenlijk niet starten met de publieke verkoop van je huis. Dit maakt het regelen van het label een van de allereerste stappen nadat je besluit te verkopen.
Moment 2: bij de juridische overdracht
Het tweede belangrijke moment is de officiële eigendomsoverdracht bij de notaris. Op dat moment ben je verplicht om het definitieve energielabel, meestal als een PDF-document, aan de koper te overhandigen.
Vraag een energielabel aan Bij een lokale, erkende energieadviseur
Wat als je bij verkoop geen geldig label hebt?
De overheid neemt de energielabelplicht serieus. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert actief of verkopers zich aan de regels houden. Ze checken zowel bij de overdracht (via gegevens van het Kadaster) als in advertenties.
Heb je rondom de verkoop van je huis geen geldig energielabel? Dan riskeer je als particuliere verkoper een boete. Belangrijk: je krijgt de boete achteraf niet kwijtgescholden als je alsnog snel een label aanvraagt voor die specifieke verkoop.
Stap 1: Check je huidige energielabel
Vóórdat jij je huis te koop zet en offertes aanvraagt bij energieadviseurs, is het belangrijk om eerst je huidige energielabel te checken. Misschien heeft jouw woning al een geldig energielabel en hoef je geen nieuw energielabel aan te vragen.
Door dit als eerste te checken, voorkom je onnodige kosten en moeite. Weet je eenmaal welk energielabel je hebt, dan weet je ook of je niets hoeft te doen, een nieuw label moet aanvragen of eerst je huis wilt verbeteren voor een beter label.
Hoe check je gratis en snel je energielabel?
Het checken van je energielabel is heel eenvoudig via Huis Verkopen. Klik op deze link en vul je postcode en huisnummer in. Vervolgens zie je direct of je huidige energielabel geldig is.
Check nu je energielabel Gratis en vrijblijvend
Is het energielabel voor je huis niet (meer) geldig? Dan kun je via deze pagina direct beschikbare energieadviseurs in de buurt vergelijken op hun kosten en beschikbaarheid. Zo weet je zeker dat je energielabelaanvraag tijdig is geregeld.
Geldigheid van een energielabel
Let op: een energielabel is niet onbeperkt geldig. Zowel de nieuwere labels (afgegeven na 2021) als oudere definitieve labels zijn 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte.
Is de 10 jaar voorbij? Dan vervalt het label automatisch. Als je daarna je huis wilt verkopen of verhuren, moet je een volledig nieuw energielabel aanvragen. Het is niet mogelijk om een bestaand label te verlengen.
Stap 2: Energielabel aanvragen: hoe en wanneer
Wanneer moet je nu wel of niet een (nieuw) energielabel aanvragen? Je moet actie ondernemen als:
- Uit Stap 1 blijkt dat je geen geldig energielabel hebt. Dit is het geval als er helemaal geen label is, je alleen een 'voorlopig' label hebt, of je huidige definitieve label is verlopen.
- Je energiebesparende maatregelen hebt genomen sinds het vorige label is afgegeven. Denk aan isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen of HR++ glas. Een nieuw, beter energielabel kan de verkoopwaarde van je huis verhogen.
Wat is de doorlooptijd van een energielabel aanvragen?
Je wilt niet wachten met het aanvragen van een energielabel tot de dag voordat je met je huis wilt adverteren. Een erkende energieadviseur moet een afspraak met je inplannen om je woning fysiek te inspecteren.
Afhankelijk van hoe druk energieadviseurs in jouw regio het hebben, kan het even duren voordat er iemand langs kan komen. Reken op minimaal enkele werkdagen wachttijd en soms langer.
Na de inspectie zelf (die 1 tot 2 uur duurt) moet de adviseur de gegevens verwerken en het nieuwe energielabel registreren. Ook dit kost enkele werkdagen. Het hele proces van aanvraag tot energielabel kost in totaal al snel een week.
Hoe vind je een erkende energieadviseur?
Het energielabel moet worden opgesteld door een vakbekwaam en gecertificeerd energieadviseur, ook wel EP-adviseur genoemd. Deze adviseur moet werken voor een bedrijf dat gecertificeerd is volgens de BRL 9500-norm.
Alleen een volgens deze norm gecertificeerde energieadviseur mag de officiële NTA 8800-berekening maken en het energielabel registreren. Maar waar vind je nu zo'n energieadviseur en welke adviseur is het beste als je je huis wilt verkopen?
Huis Verkopen maakt het vergelijken van energieadviseurs makkelijk en kostenbesparend. Na het invullen van je postcode en huisnummer krijg je direct een overzicht van de beste erkende energieadviseurs bij jou in de buurt.
Vergelijk gratis energieadviseurs Op hun beoordelingen, kosten en beschikbaarheid
Stap 3: Energielabel verbeteren: slim vóór verkoop?
Heb je al een geldig energielabel, maar heb je verduurzamende maatregelen doorgevoerd sinds dit label is afgegeven? Dan kan het aanvragen van een nieuw, beter energielabel voordelen opleveren als je je huis verkoopt:
- Hogere woningwaarde: Hoe groener het label, hoe hoger vaak de verkoopprijs. Woningen met een A-label zijn gemiddeld tienduizenden euro's meer waard dan vergelijkbare woningen met een G-label.
- Snellere verkoop: Energiezuinige woningen staan doorgaans korter te koop. Kopers hoeven niet te twijfelen over de duurzaamheidsaspecten van de woning en hakken sneller de knoop door.
- Lagere energiekosten: Een lage energierekening door een energiezuinig huis biedt een direct financieel voordeel voor kopers. Bovendien heb jij er ook profijt van totdat je het huis verkoopt.
- Beter wooncomfort: Een energiezuiniger huis betekent over het algemeen een groter wooncomfort. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor geïnteresseerden die het huis willen kopen.
- Goed voor het milieu: Met het verbeteren van het energielabel verminder je de ecologische voetafdruk van je huis en lever je een bijdrage aan een beter milieu. Een energiezuiniger huis heeft een lagere CO2-uitstoot.
- Hypotheekvoordelen: Sommige banken bieden kopers van energiezuinige woningen rentekorting of extra leenruimte. Hierdoor zal je huis extra interessant zijn voor kapitaalkrachtige kopers.
Timing: wanneer mijn energielabel verbeteren?
Als je energiebesparende maatregelen wilt nemen om je label te verbeteren voor de verkoop van je huis, doe dit dan vóórdat je het definitieve energielabel laat vaststellen door de adviseur.
Alleen maatregelen die reeds zijn uitgevoerd op het moment van de inspectie, worden meegenomen in de berekening. Zorg dus dat de isolatie is aangebracht of de zonnepanelen op het dak liggen voordat de adviseur langskomt.
Wanneer is verbeteren vooral interessant?
Het verbeteren van je energielabel is niet altijd de beste keuze vlak voor het verkopen van je huis. Het is vooral interessant als:
- Je woning nu een relatief laag energielabel heeft, zoals D, E, F of G. Met gerichte maatregelen (denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas of zonnepanelen) is vaak een flinke sprong te maken naar een beter label.
- Je nog enkele maanden de tijd hebt voordat je het huis wilt verkopen. Het plannen en uitvoeren van verbeteringen kost tijd. Vervolgens moet je het nieuwe energielabel nog aanvragen.
- De energiebesparende maatregelen de woningwaarde zullen verhogen of de verkoop waarschijnlijk zullen versnellen. Een energieadviseur kan inschatten welke maatregelen het meest effectief zijn voor jouw woning.
Vraag jouw gratis verkoopadvies aanBij een lokale, ervaren makelaar
Het Stappenplan: energielabel regelen bij huisverkoop
Je hebt besloten je huis te verkopen. Wat moet je nu precies regelen voor het energielabel en vooral: in welke volgorde? Hier is je chronologische checklist:
Fase 1: Voorbereiding
Start hiermee zodra je verkoopplannen hebt, ruim vóór je begint met adverteren.
Stap 1.1: Check je huidige energielabel
Dit is je absolute startpunt. Controleer online of je woning al een geldig, definitief energielabel heeft en wat de vervaldatum is.
- Waarom eerst? Dit bepaalt of je überhaupt actie moet ondernemen en welke stappen nodig zijn.
- Actie: Gebruik de gratis energielabel check van Huis Verkopen om direct inzicht te krijgen in je energielabel.
Check gratis je energielabel Direct inzicht in jouw situatie
Stap 1.2: Beslis: Huidige label gebruiken, vernieuwen of eerst verbeteren?
- Optie A: Je hebt een geldig, definitief label dat nog lang niet verloopt. Prima! Je hoeft misschien niets te doen, tenzij je wilt verbeteren voor een hogere waarde.
- Optie B: Je hebt geen geldig label (geen, voorlopig, of verlopen). Dan moet je een nieuw label aanvragen (ga naar Stap 1.4).
- Optie C: Je hebt een geldig label, maar het is matig of slecht (bijv. D, E, F, G). Overweeg dan serieus om eerst energiebesparende maatregelen te nemen (zie vorige sectie).
- Waarom nu beslissen? Je keuze heeft grote invloed op je planning. Verbeteren kost extra tijd voordat je het definitieve label kunt aanvragen.
Stap 1.3 Energiebesparende maatregelen uitvoeren (optioneel, alleen als je kiest voor verbeteren)
- Actie: Laat de gekozen verbeteringen uitvoeren (bijv. isolatie, zonnepanelen). Verzamel en bewaar alle facturen en specificaties als bewijs.
- Waarom nu? Dit moet afgerond zijn vóórdat de energieadviseur langskomt voor de inspectie van het nieuwe label.
Stap 1.4: Vraag een (nieuw) definitief energielabel aan
- Wanneer? Als je volgens Stap 1.2 een nieuw label nodig hebt (omdat je geen geldig label hebt, het bijna verloopt, of omdat je net verbeteringen hebt doorgevoerd).
- Actie: Vergelijk gratis erkende energieadviseurs tijdens het aanvragen van een energielabel. Kies de beste adviseur voor jou en maak een afspraak voor de woninginspectie.
- Waarom nu (in voorbereiding)? Vanwege de doorlooptijd van het hele proces (inspectie plannen, uitvoeren, berekenen, registreren). Je wilt het label definitief hebben voordat je start met adverteren.
Vraag je energielabel aan Vergelijk gratis lokale energieadviseurs
Fase 2: Actief verkopen
Deze fase start zodra je de markt op gaat, vaak met makelaar. Let op: De makelaar is niet verantwoordelijk voor het aanvragen van het label. Dat blijft de plicht van jou als verkoper.
Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend
Stap 2.1: Zorg dat het definitieve label geregistreerd en ontvangen is
- Wanneer? Dit moet absoluut geregeld zijn voordat de eerste advertentie online gaat of in de krant verschijnt. Zonder geregistreerd label mag je niet adverteren.
- Waarom? Het is wettelijk verplicht om de energielabelklasse (A t/m G) te vermelden in alle commerciële verkoopadvertenties.
Stap 2.2: Geef de energielabelklasse (A t/m G) door aan je makelaar
- Actie: Zodra je het definitieve label hebt, informeer je makelaar over de toegekende letter.
- Waarom? De makelaar is verplicht deze klasse te vermelden in alle uitingen waarmee jouw huis te koop wordt aangeboden.
Fase 3: Overdracht
Deze fase draait vooral om de afronding van de verkoop bij de notaris.
Stap 3.1: Overhandig het definitieve energielabel (PDF-afschrift) aan de koper
- Wanneer? Dit moet uiterlijk gebeuren tijdens de juridische eigendomsoverdracht bij de notaris.
- Actie: Zorg dat je het digitale PDF-bestand van je definitieve energielabel beschikbaar hebt. Je kunt dit zelf overhandigen, via de makelaar laten lopen, of de notaris vragen het bij de akte te voegen.
Hier nog eens alle stappen op een rijtje:
- Stap 1.1: Check je huidige energielabel
- Stap 1.2: Beslis: Huidige label gebruiken, vernieuwen of eerst verbeteren?
- Stap 1.3 Energiebesparende maatregelen uitvoeren (optioneel, alleen als je kiest voor verbeteren)
- Stap 1.4: Vraag een (nieuw) definitief energielabel aan
- Stap 2.1: Zorg dat het definitieve label geregistreerd en ontvangen is
- Stap 2.2: Geef de energielabelklasse (A t/m G) door aan je makelaar
- Stap 3.1: Overhandig het definitieve energielabel (PDF-afschrift) aan de koper
Check nu je energielabel Gratis en vrijblijvend