Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Hoe kies ik een goede makelaar?

Hoe kies ik een goede makelaar?

Wil jij je huis verkopen? Je kunt de verkoop van een woning zelf regelen, maar verstandiger is het daarvoor een verkoopmakelaar in te schakelen. Een makelaar neemt je veel werk en zorgen uit handen. Bovendien heeft een makelaar ruime ervaring met het presenteren van woningen, het uitvoeren van bezichtigingen en het onderhandelen met potentiële kopers over de verkoopprijs. Maar hoe kies je een makelaar?

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Een makelaar kies je niet in een opwelling. Het verkopen van je woning is een belangrijke gebeurtenis en dat doe je niet 'even tussendoor'. Je wilt dus een makelaar die jou begrijpt en rekening houdt met jouw wensen en mogelijkheden. Neem daarom de tijd om de juiste verkoopmakelaar te vinden.

Een paar tips die helpen bij het vinden van de verkoopmakelaar die het beste bij jou past.

Bekijk de verkoopsnelheid

De verkoopsnelheid zegt niet alleen iets over de gewildheid van een woning in een bepaalde regio, het zegt ook iets over de verkoopstrategie. Een makelaar die relatief vlot woningen verkoopt in een bepaalde regio - tegen een goede prijs - waar andere makelaars achterblijven in de verkoop heeft duidelijk een goede aanpak.

Tip: je kunt de gemiddelde verkoopsnelheid van woningen in jouw gemeente opzoeken op HuisVerkopen.nl. Zo weet je precies welke verkoopsnelheid normaal is.

Kijk naar de prijzen

Verkoopmakelaars rekenen courtage. Dit is een percentage van de verkoopopbrengst van de woning. Gemiddeld is de courtage 1,1%. Maar een makelaar kan meer kosten rekenen, zoals opstartkosten.

Kijk dus goed naar alle prijzen en niet alleen de courtage, om te voorkomen dat je denkt een voordelige makelaar te hebben gevonden op basis van het percentage, terwijl de overige kosten de makelaar juist duurder maken.

Kijk naar de reactietijd

Hoe snel reageert een makelaar op jouw verzoek voor een kennismakingsgesprek? Heb je binnen een werkdag een reactie, dan geeft dit het gevoel dat de makelaar jouw verzoek, en dus jou, serieus neemt.

Duurt het - zonder aanwijsbare reden - bijna een week voordat je een antwoord hebt? Dat geeft meestal geen fijn gevoel. Je wilt immers graag snel antwoorden op vragen en vlot kunnen schakelen als er potentiële koper is. Ook potentiële kopers willen vaak niet lang wachten op het maken van een afspraak voor een bezichtiging.

Kijk naar de diensten

Welke services en diensten biedt de makelaar? Zijn er dingen die je graag zelf wilt doen en geeft de makelaar je deze mogelijkheid, of wil hij alles zelf regelen. Wat doet de makelaar en wat verwacht hij van jou? En hoe staat dit in verhouding tot de prijs?

Kijk naar de regio

Regionale makelaars hebben een betere kennis van het gebied waarin ze werken dan een landelijk opererend makelaarskantoor. Iedere buurt heeft immers zijn eigen kenmerken, woningen en prijsklassen. Lokale makelaars weten beter wat er speelt in een buurt, en kunnen daarop gericht inspelen met de verkoopprijs en de verkoopstrategie.

Kijk daarbij wel goed naar de woningen die deze makelaar verkoopt. Zitten deze bijvoorbeeld in het hogere segment terwijl jouw woning in het lagere segment zit, dan kan het zijn dat de verkoopstrategie niet bij jouw woning past.

Plan een gesprek bij je thuis in

Het bij je thuis uitnodigen van verkoopmakelaars is altijd een verstandig idee. Tijdens het bezoek schat de makelaar de waarde van de woning en vertelt hij hoe hij de verkoop aanpakt. Ook geeft hij een overzicht van de services en diensten die hij of het makelaarskantoor biedt, en vertelt hij meer over de prijzen.

Niet onbelangrijk tijdens een dergelijk gesprek is de klik die je met de verkoopmakelaar voelt. Je huis verkopen is een grote gebeurtenis, en het liefst wil je dat dit gedaan wordt door iemand waarin je vertrouwen hebt en met wie je goed kunt overleggen. Je mag rustig laten weten dat je meerdere makelaars hebt uitgenodigd, zodat ze zich van hun beste kant laten zien en een scherp aanbod doen.

Pijl Wil je de meest geschikte makelaars uitnodigen?

Gestructureerd je woning verkopen

Ga jij je huis verkopen en zie je door de bomen het bos niet meer? Met dit duidelijke stappenplan ga je gestructureerd door de periode van de verkoop, van het kiezen van een makelaar tot het regelen van de verhuizing. Wil je eerst weten wat je voor je huis kunt vragen? Vraag dan een gratis waardebepaling aan.

Een stappenplan zorgt dat je niets over het hoofd ziet bij de verkoop van je woning. Een geldig energielabel is bijvoorbeeld verplicht. Zodoende is het verstandig om hier bij stil te staan.

Kies de makelaar die bij jou past

Makelaars met elkaar vergelijken is altijd een verstandig idee. Op die manier zie je eenvoudig en snel welke verkoopmakelaars er bij jou in de regio zitten, welke prijzen ze hanteren en wat hun eventuele specialisaties zijn.

Zoek je bijvoorbeeld iemand die een huis kan verkopen dat jij via een erfenis hebt gekregen? Dan is een verkoopmakelaar met erfeniservaring handig. Het inplannen van een afspraak gaat makkelijk en snel, zodat je vlot de verkoopmakelaar kan kiezen die het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen

De verkoopmakelaar vraagt courtage. Dit is een bepaald percentage van de verkoopopbrengst van de woning. In Nederland is de courtage gemiddeld 1,1% van de opbrengst van de woning. Daarnaast vragen makelaars vaak nog andere kosten. Kies je voor een makelaar met een relatief lage courtage? Let er dan op dat de overige kosten niet hoger zijn, zodat je uiteindelijk toch duurder uit bent. Het is altijd verstandig makelaars te vergelijken voordat je er één kiest.

Welke makelaar het beste is hangt af van jouw situatie, je wensen en het budget dat je hebt. Het is daarom belangrijk niet de eerste verkoopmakelaar te kiezen die je tegen komt, maar makelaars in de regio met elkaar te vergelijken. We vragen daarbij naar je voorkeuren, situatie en woning, zodat je zeker weet dat je de makelaar kiest die het beste bij jou past, en kun je een kennismakingsgesprek plannen om te kijken of er een persoonlijke klik is.

Verschillende makelaars met elkaar vergelijken is altijd verstandig. Door verkoopmakelaars met elkaar te vergelijken zie je eenvoudig en snel wie er bij jou in de regio zit, welke prijzen verschillende makelaars hanteren en welke specialisaties zij hebben. Hiermee kun je een goede keuze maken voor de verkoopmakelaar die het beste bij jouw wensen en budget past.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen