Waardebepaling: de betekenis

Een waardebepaling is een nauwkeurige bepaling van je woningwaarde door een makelaar. De makelaar bezoekt je huis en schat op basis van deze inspectie in wat de woning bij verkoop oplevert. Een waardebepaling is net zo nauwkeurig als een taxatie, maar in tegenstelling tot een taxatie gratis en vrijblijvend. Ook komt een waardebepaling standaard inclusief gratis verkoopadvies.

Een waardebepaling is vooral geschikt als je overweegt je huis te verkopen. Als je de waarde wilt weten van een huis dat je wilt kopen (bijvoorbeeld voor een hypotheekaanvraag), heb je een taxatierapport nodig.

Weetje
Het is verstandig om een waardebepaling aan te vragen bij meerdere makelaars. Zo krijg je een goed beeld van de marktwaarde van je woning en verschillende verkoopstrategieën.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Waarom is een waardebepaling belangrijk?

Een goede waardebepaling helpt je om een realistische vraagprijs te bepalen. Hierdoor voorkom je dat je woning te lang te koop staat of juist onder de waarde wordt verkocht. Een te hoge vraagprijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage prijs je geld kan kosten.

Daarnaast krijg je inzicht in de verbeterpunten van je woning. Op basis van het verkoopadvies van de makelaar kun je besluiten om bepaalde verbeteringen door te voeren voordat je je huis te koop zet. Zo leg je met een waardebepaling de basis voor een solide verkoopstrategie.

Hoe wordt een waardebepaling uitgevoerd?

Een waardebepaling wordt altijd uitgevoerd door een makelaar, niet door een taxateur. De makelaar bezoekt je woning en beoordeelt onder andere:

  • De locatie en buurt (voorzieningen, bereikbaarheid, veiligheid)
  • De grootte van de woning en het perceel
  • Bouwjaar en bouwkundige staat
  • Indeling en gebruiksoppervlakte
  • Afwerking en onderhoudsstaat
  • Bijzondere kenmerken (zoals een tuin op het zuiden of monumentale status)
  • Energielabel en duurzaamheidsaspecten
Tip
Daarnaast vergelijkt de makelaar je woning met soortgelijke woningen in de buurt die recent zijn verkocht. Op basis van deze informatie ontvang je een realistische inschatting van de marktwaarde en krijg je direct advies over de verkoopstrategie.

Hoe betrouwbaar is een waardebepaling?

Een waardebepaling is net zo betrouwbaar als een officiële taxatie. De makelaar inspecteert de woning op dezelfde manier als een taxateur en heeft veel kennis van de lokale huizenmarkt. Hierdoor komt een waardebepaling vaak zeer dichtbij de uiteindelijke verkoopprijs.

Toch blijft het een inschatting: de uiteindelijke verkoopprijs wordt bepaald door wat een koper bereid is te betalen. Het is daarom verstandig om meerdere waardebepalingen aan te vragen bij verschillende makelaars, zodat je een goed en realistisch beeld krijgt van de marktwaarde van je huis.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een modelmatige waardebepaling door de gemeente, die wordt gebruikt voor belastingdoeleinden. Deze waarde wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de geschatte marktwaarde op de peildatum en loopt vaak achter op de actuele marktwaarde.

Een waardebepaling door een makelaar is actueler en houdt rekening met de huidige staat van je woning en recente marktontwikkelingen. De WOZ-waarde wordt meestal op afstand vastgesteld, vaak zonder dat iemand je woning van binnen heeft bekeken.

Ook bekend als:

  • Woningwaardebepaling
  • Huiswaardebepaling
  • Marktwaardebepaling
  • Verkoopwaardebepaling
Huis Verkopen © 2025 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223