Direct naar: Alle plaatsenAmsterdamRotterdamUtrechtDen HaagEindhoven Informatie: MakelaarEnergielabelWoningwaardeKostenWoningmarktcijfersTips
Wat is het belang van makelaars vergelijken?

Wat is het belang van makelaars vergelijken?

Ga jij je huis verkopen? Dan is het verstandig een verkoopmakelaar in te schakelen. Een makelaar neemt je veel zorgen uit handen en is goed in het presenteren van de woning en onderhandelen over de prijs.

Robert Welink
- expert woningwaarde
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 07 mei 2024

Wil je dat een makelaar jouw woning verkoopt, dan hoeft je niet de eerste makelaar te kiezen die je op internet vindt. Slimmer is het om makelaars te vergelijken zodat je zeker weet dat je de partij vindt die het beste bij jouw wensen en budget past.

In dit artikel leggen we je uit waarom het slim is een makelaar in de arm te nemen en deze pas te kiezen nadat je verschillende makelaars met elkaar vergeleken hebt.

Is een makelaar verplicht?

Het is niet verplicht een makelaar in te schakelen als je een huis verkoopt. Je kan de verkoop ook helemaal zelf regelen. Als je hier voor kiest moet je er rekening mee houden dat er veel komt kijken bij het verkopen van je huis. Niet alleen in de voorbereiding, ook bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs moet je zelf regelen.

Waarom een makelaar kiezen?

De verkoop van een woning kost veel voorbereiding en tijd. Daarnaast moet je vragen over de woning kunnen beantwoorden en over de prijs kunnen onderhandelen. Niet iedereen staat daar even sterk voor in zijn schoenen of heeft daar de tijd voor. Bovendien moet je zelf uitzoeken wat je allemaal moet regelen voor, tijdens en na de verkoop.

Een makelaar weet precies wat je allemaal kunt doen om je huis zo goed en aantrekkelijk mogelijk in de markt te zetten. In een verkoopadviesgesprek geeft hij je tips over bijvoorbeeld het netjes maken van de tuin, het opknappen van kleine gebreken zoals afbladderende verf en het opruimen en goed presenteren van je huis.

Ook weet een makelaar precies uit welke hoeken je het beste foto's kan maken en hebben sommige makelaars zelfs een drone om een film van het huis te maken, zodat potentiële kopers een nog beter en positiever beeld hebben bij de woning.

Daarnaast heeft een makelaar een breed netwerk om een huis goed in de markt te zetten, zoals via verschillende websites, in kranten en met advertenties. Ook is dat voor hem vaak voordeliger dan wanneer je zelf een advertentie of ruimte in een krant of op een website moet kopen.

Ten slotte weet een verkoopmakelaar alles van de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt en kan hij een goede inschatting maken van de woningwaarde (plus haalbare verkoopprijs) en de looptijd van de verkoop.

Waarom makelaars vergelijken?

Je kunt natuurlijk de eerste makelaar kiezen die je tegenkomt op internet, maar verstandiger is het om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Het gaat tenslotte om de verkoop van jouw huis, en daarbij moet je een goed gevoel hebben. Bovendien wil je graag de beste prijs voor de woning. Je wilt dus een makelaar waarvan je heel zeker weet dat hij deskundig en betrouwbaar is.

Daarnaast rekenen makelaars vaak verschillende prijzen. Vergelijken betekent dus ook dat je de meest voordelige makelaar kiest.

Hoe kies ik de beste makelaar?

Laten we voorop stellen: de beste makelaar bestaat niet. De beste makelaar voor jou en jouw woning bestaat wél. Jij hebt namelijk een bepaald budget, bepaalde wensen en eisen, en misschien wil je zelf wel een deel van de verkoop van je woning regelen, waarbij de makelaar even een stapje terug doet.

Daarnaast specialiseren makelaars zich in bepaalde woningtypen, bepaalde buurten en/of bepaalde scenario's. Om die reden is de kans groot dat je verkoop een beter eindresultaat heeft als je de juiste specialist kiest voor de verkoop van je huis.

Door makelaars met elkaar te vergelijken krijg je een goed inzicht in de prijzen die de verschillende makelaars vragen, en in hun verkoopstrategie. Wat doen zij voor jou, welke makelaar heeft het beste verkoopplan, wat verwachten zij van jou en komt dat overeen met het beeld dat jij hebt van de verkoop van een woning?

En niet onbelangrijk: heb je een goede klik met de verkoopmakelaar? Jullie hebben een tijdje intensief contact en het verkopen van je woning is een grote gebeurtenis. Dan wil je een makelaar waarmee je goed kunt communiceren en die begrijpt wat jouw wensen en mogelijkheden zijn.

Pijl Wil je lokale makelaars vergelijken voor verkoop?

Wat kost een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar rekent een bepaald bedrag voor zijn werkzaamheden. Dit wordt de 'courtage' genoemd. De courtage is een percentage van de verkoopprijs. Gemiddeld wordt 1,1% van de verkoopopbrengst gevraagd. Omdat dit per verkoopmakelaar kan verschillen is het belangrijk makelaars met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld door tarieven op te vragen.

Kijk dan niet alleen naar de courtage, maar ook naar de andere kosten die een makelaar eventueel rekent, om te voorkomen dat je uiteindelijk toch duurder uit bent als je kiest voor een verkoopmakelaar met een lager courtage.

Wil jij zeker weten dat je woning vlot verkocht wordt voor een goede prijs zonder dat je daar zelf veel tijd en energie in hoeft te steken? Vergelijk dan verkoopmakelaars bij jou in de regio en kies de makelaar die het beste bij jou past.

Pijl Vergelijk de tarieven van lokale makelaars

Wat moet je regelen bij de verkoop van je huis

We zetten graag nog even op een rijtje wat je moet regelen als jij je huis te koop zet. Hier onder de tien meest belangrijke punten.

  1. Een makelaar kiezen
  2. De vraagprijs bepalen
  3. Je huis verkoopklaar maken
  4. Een energielabel regelen
  5. Je huis op Funda zetten en promoten
  6. Bezichtigingen regelen
  7. Onderhandelingen voeren
  8. Koopovereenkomst opstellen
  9. De overdracht bij de notaris
  10. De verhuizing regelen

Ben je bang dat je iets vergeet? Maak dan gebruik van het gratis, interactieve stappenplan. Hiermee wordt het regelwerk voor de verkoop een eenvoudige to-do lijst die je stap voor stap kunt volgen en hoef je niets meer zelf uit te zoeken. Alle bovenstaande punten komen aan bod met uitleg.

Zie je op tegen het regelen van de verhuizing? Geef dit dan uit handen aan een verhuisbedrijf. Vergelijk de meest voordelige verhuisbedrijven bij jou in de buurt en kies het bedrijf dat het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen

Een makelaar kies je door verschillende verkoopmakelaars met elkaar te vergelijken. Je kijkt onder meer naar de courtage, de prijs, de verkoopstrategie en of er een persoonlijke klik is met de makelaar. Door eenmalig jouw situatie en voorkeuren aan te geven, kun je gericht makelaars vergelijken. In een gesprek met de makelaar zet hij uiteen wat zijn verkoopstrategie is, geeft hij een gratis waardebepaling en advies en tips voor de verkoop van je woning.

Welke makelaar het beste is hangt af van jouw wensen, voorkeuren en budget. Goede verkoopmakelaars hebben een gunstige prijs, een duidelijke verkoopstrategie en een open en transparante communicatie. Daarom is het belangrijk makelaars in de regio met elkaar te makelaars vergelijken. Op die manier zie je snel welke verkoopmakelaar het beste is voor jou.

Een verkoopmakelaar vraagt een bepaald percentage van de verkoopopbrengst van de woning. Dit heet 'courtage'. Gemiddeld is de courtage 1,1% van de opbrengst. Daarnaast vraagt een verkoopmakelaar soms nog andere kosten. Deze kunnen, net als de courtage, per makelaar verschillen. Het is daarom belangrijk verkoopmakelaars met elkaar te vergelijken om te kijken welke prijs het beste bij jouw budget past.
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223
Logo Huis Verkopen